Hoverboard alırken bunlara dikkat edin!

Hovbo Türkiye yanlış hoverborad seçimi konusunda uyarıyor!

Hoverboard alırken dikkat!

Hoverboard'larda lithium Ion batarya kullanılmaktadır ve bu bataryalar kimyasal yapıları gereği oksijen ile temas ettiklerinde yanmaktadır. Haberlerde gördüğümüz birçok Hoverboard patlaması bu sebepten dolayı olmaktadır. İzolasyonu iyi yapılmayan bataryalar üzerlerinde maksimum akımı alınca, akım kesen devrelere bağlı olsalar bile yapıları gereği daha fazla akım almak isteyeceklerinden dolayı zamanla şişer. İzolasyonu iyi yapılmamış ve ayrı ayrı sigortalanmamış bataryalar zamanla ambalaj kenarlarından hava alır ve oksijenle teması ile birlikte alev alarak diğer batarya hücrelerine ateşi sıçratır. Bu tip yangınlar sebebi ile birçok ev yanmış, AVM'ler kapatılmıştır. İnternete "Hoverboard fire" yazarak görüntülere ulaşabilirsiniz.

Hovbo'nun Samsung ve LG batarya kullanmasını açıklaması ardından ciddi bir furya ile sahte Samsung bataryalar piyasada dolaşmaya başladı. Maliyetleri 2.5 - 7 USD olarak değişen Samsung bataryanın sadece Kore'de üretildiği dikkate alınınca ve bir hoverboard içinde 22 adet bulunduğu düşünülünce 90 - 100 USD'ye üretilen bu patentsiz ürünlerin içinde orijinal batarya kullanılmadığı çok net bir şekilde gözlemleniyor.

Örnek olarak 90 USD'ye satın alınan bir üründe üreticinin %10 kar ettiğini düşünelim, ürün başına en iyi ihtimalle 3 USD işçilik, 3 USD'de FOB ihracat maliyetlerini katsak elimizde en iyi ihtimalle 75 USD üretim maliyeti olacaktır. Üreticinin pile en düşük olarak 55 USD verdiğini düşündüğümüzde şase, devreler, anakart, sensörler, pedallar, kasa ve motorları 20 USD'ye mal etmesi gerekiyor. Maalesef ithalatçılarda bu durumu bile bile yan sanayi hoverbord'ları ithal edip tüketiciye orijinal diyerek satmaya çalışıyor. Bu durum hafife alınamayacak kadar ciddidir.

Bu piller kısa menzil ve performans sunmaktadır fakat en önemlisi gerçekten can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Ambalajın üzerine Samsung logosunu basmakta olsalar bile içindeki piller başka firmalar tarafından Çin'de üretilmektedir. (Üzerine Samsung'dan izinsiz logo basmak illegaldir. Genelde bu tip firmaların çok daha düşük kaliteli pilleri kullandığı yaygın bir bilgidir.)

Okuyucu Yorumları