HP iPAQ uzay yolculuğuna hazırlanıyor

Uluslararası Soyuz 8 Uzay İstasyonu’nda görev yapan Expedition 9 ekibindeki astronot ve kozmonotlar, iki adet HP iPAQ cep bilgisayarı ile evlerindeki konforu uzaya taşıyacak.

HP iPAQ uzay yolculuğuna hazırlanıyor

NASA’nın zorlu uçuş testlerinden başarıyla geçen iPAQ h5550 cep bilgisayarları ve aksesuarları, Soyuz Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronot ve kozmonotlar tarafından kullanılacak.

HP iPAQ’ler sayesinde, uzay istasyonu ekibi günlük çalışmalarını kaydedebilecek, kişisel notlar alabilecek, e-postalarını ve takvimlerini kontrol edebilecekler. Ayrıca bu bilgisayarlar astronot ve kozmonotlara müzik dinleme, ailelerinden gelen fotoğraflara bakma ve e-kitaplar okuma olanağı da sunacak. Cihazlar uzay istasyonunda sürekli olarak kalacak ve her yeni ekip için yeniden yapılandırılacak. Bir sonraki uçuşta istasyona iki iPAQ daha götürülecek.

NASA Johnson Uzay Merkezi ve Rusya Star City Uzay Merkezi’nde eğitilen astronot ve kozmonotlar, eğitim sürecinde de HP iPAQ cep bilgisayarlarını kullanacak.

HP Türkiye Kişisel Sistemler Grubu (PSG) Ülke Direktörü Serdar Urçar, konuyla ilgili açıklamasında şunları ifade etti: “HP, mobil bilgi işlemi yeni bir boyuta taşıyarak, astronotların dünyadaki yaşamla kişisel ilişki kurabilmesini sağlıyor. NASA, uzayda yaşama uyum gösterebilecek kadar çok yönlü bir mobil çözüm için HP’yi tercih etti.”

NASA’nın HP iPAQ h5550’yi tercih etmesinin en önemli nedenlerinden biri, bu cep bilgisayarının, uzaya gönderilmek için yeniden tasarlanmasının gerekli olmamasıydı. NASA ayrıca şarj edilebilir piller, PC Kart Kapasitesi Artırma Paketleri, barkod tarayıcılar ve Güvenli Dijital hafıza kartları da aldı.

Gelecekte, HP iPAQ h5550 cep bilgisayarları, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kullanılmak üzere, standart olarak barkod tarayıcı ve NASA’nın geliştirdiği yazılımlarla donatılacak.

HP uzun yıllardır NASA’ya altyapı donanımı, destek, ağ, ve yazılım sağlıyor. Ayrıca HP Başkanı ve CEO’su Carly Fiorina da bu yılın başında Beyaz Saray tarafından, ABD Uzay Araştırmaları Politikası Uygulama Komisyonu’nda görevlendirildi.

Okuyucu Yorumları