HTC Hero testte: Google'ın yeni kahramanı...

CHIP Online, HTC'nin yeni yeni Android bombasını, en ince detayına kadar mercek altına aldı.

HTC'nin son bombası testte!

HTC yakında yeni bir Android cep telefonu sunacak. Hero, kir göstermeyen koruyucu yüzeyi ve yeni kullanıcı arabirimiyle parlıyor. CHIP Online HTC Hero'yu mercek altına altı.

HTC Hero, Google işletim sisteminin yanında 5 Megapiksel kamera, HSDPA ve dokunmatik ekranla beraber geliyor. Telefon yüzeyi ve parmak izlerine karşı geliştirilmiş koruyucu tabaka, parlak bir cep telefonunun ortaya çıkmasını sağlamış. Cihazın kasası T-Mobile G1'inkine çok benziyor; fakat QWERTY klavyesi yok. Bunun yerine HTC Hero'da, HTC Sense isminde yepyeni bir kullanıcı arabirimi var.

HTC'nin şimdiye kadar Windows Mobile telefonlarda kullandığı TouchFlo3D arabirimi gelecekte yerini tamamen HTC Sense'e bırakacak. Yeniden tasarlanmış arabirim öncelikle arkadaşlarınızla iletişimi kolaylaştıracak, sık kullanılan fonksiyonlara erişimi hızlandıracak ve e-posta, web, müzik veya fotoğraflar için yeni grafiksel temeller oluşturacak. CHIP Online şimdiden HTC Hero'yu deneme fırsatı yakaladı.

Donanım: Video, Flash ve çoklu dokunmatik

Donanım: Video, Flash ve çoklu dokunmatik

HSDPA, Flash desteği, 5 Megapiksel kamera ve büyük bir dokunmatik ekran: Hero, multimedya ve web için özelleştirilmiş bir cep telefonu olduğunu belli ediyor

Donanım: Video, Flash ve çoklu dokunmatikKamera
HTC'nin şu ana kadar çıkardığı Google cep telefonlarında kamera büyük bir rol oynamıyordu. Hero ise bu alandaki açığı kapatmak istercesine 5 Megapiksel kamera ve video çekimi özelliğiyle beraber geliyor. iPhone'dan tanınan çoklu dokunmatik yönetim Hero'da da kullanılabiliyor. Ön seri cihazı bu alanda akıcı bir şekilde çalışmayı başardı. Özellikle resimlerdeki yakınlaştırma fonksiyonunda bu akıcılık kendini belli ediyor. Yakınlaştırma seviyeleri parmak hareketiyle orantılı ilerliyor.

Veri özellikleri
Cihazın veri fonksiyonlarında burun kıvrılacak hiçbir taraf yok. HTC bu konuda güncel teknolojiyi tercih etmiş. Kasanın içinde HSDPA (7,2 MBit/s download, 2 MBit/s upload), EDR ve A2DP destekli Bluetooth ve WLAN saklanıyor. Web tarayıcı da görmeye değer. Burada da çoklu dokunmatik yönetim etkin ve ön seri cihazımız örnek bir siteyi HSDPA ile 15 saniyede yükleyebildi.

Donanım: Video, Flash ve çoklu dokunmatikAyar merkezi
Merkezi kontrol öğesi 3,2 inç büyüklüğünde ve 320 x 480 piksel çözünürlük sunan dokunmatik ekran oluyor. Ekranın altında altı tuş ve bir de iztopu var. Donanımsal bir klavye yok. Kaput altında artı ve eksileriyle Google işletim sistemi Android var. Tüm Android imkanlarından faydalanmak için tek bir şart var: Google hesabı.

Bir kere oturum açtığınızda Hero, büyük bir zevkle iletişim kuruyor; özellikle de internetle. Bu işlem yapılırken takvim, adres defteri, e-postalar ve IM kayıtları Google'ın web uygulamalarıyla eşitleniyor. Buna ek olarak kullanıcı direkt cep telefonundan Google'a arama sorgulara gönderebiliyor ve Android Market'ten uygulama seçip hemen cep telefonuna yükleyebiliyor.

Flash de dahil
Hero, Flash uygulamalarıyla da çok iyi anlaşıyor. Böylece bu özelliği sunan ilk Android cep telefonu oluyor. Örneğin cep telefonunda YouTube videolarını seyredebilir veya diğer Flash fonksiyonlarını PC'de alıştığınız gibi kullanabilirsiniz.

Uygulama: Sense ve hız

Uygulama: Sense ve hız

İyi bir çalışma temposu, şık kişiselleştirme imkanları: Sense'li Android uygulamada çok iyi çalışıyor.

Uygulama: Sense ve hızİlk izlenimimiz pozitif: Hero'nun işçiliği çok iyi, kasası teflon katmanla kaplanmış (en azından beyaz modelde) ve kir tutmayan ekran kaplamasıyla beraber geliyor. Kaplama yeni iPhone 3GS'tekine benzer biz şekilde çalışıyor. Gerçi parmak izleri gözüküyor ama pantolonunuza sildiğinizde hemen eski haline dönüyor. Teflon yüzey rahatça kavranıyor ve cep telefonuna şık bir hava katıyor.

Dokunmatik ekran parmakla rahatlıkla kullanılabiliyor, herhangi bir fonksiyon için kaleme ihtiyacınız yok. Hızlı tepki süresi çok hoşumuza gitti: Windows tabanlı akıllı telefonların aksin Hero, hemen girişlere tepki veriyor. Birden çok ekran sayfası arasında geçiş yapma veya uzun listeler içinde dolaşma parmakla rahatlıkla yapılabiliyor.

Uygulama: Sense ve hızHTC Sense
Hero farklı kullanım alanları için birden çok sanal masaüstü sunuyor. İkonları istediğiniz gibi dağıtabileceğiniz bu masaüstleri arasında parmak dokunuşuyla geçiş yapabiliyorsunuz. Her sayfanın alt tarafına kısayollar ekleyebiliyorsunuz. Geçiş süreçleri sırasında şık grafiksel efektler size eşlik ediyor. Kullanım son derece sezgisel. Masaüstlerine yerleştirdiğiniz ikonları kolaylıkla silebilirsiniz; çünkü özelliğin kendisi ana menüde yer almaya devam ediyor.

Farklı fonksiyonlar bir kaydırma listesi yardımıyla yönetiliyor. Örneğin mesajlar kısmında hangi kişilerin ne tip güncellemelerini (mail, SMS, MMS, Twitter vb.) görmek istediğinizi belirleyebiliyorsunuz.

Kullanım: Dikkat, basamak var

Kullanım: Dikkat, basamak var

Sevmek veya nefret etmek: Tasarım söz konusu olduğunda HTC, G1'in basamaklı yapısına sadık kalıyor. Bu tasarımın kullanımı kolaylaştırdığı söyleniyor.

Kullanım: Dikkat, basamak varEbatlar ve ağırlık
112 x 56 x 15 mm ebatları ve 140 gram ağırlığı ile cep telefonu ele güzel oturuyor. G1'den tanıdığımız basamaklı yapı Hero'da da kullanılmaya devam ediliyor. Bizim zevkimize göre kenar biraz yüksek kalıyor. Bu sebeple cep telefonu daha kalın gözüküyor ve şıklığından bir miktar feragat ediyor. Basamaklı yapı cihazı çantada taşıdığınızda da negatif bir etki yaratıyor. iPhone ile karşılaştırıldığında telefon biraz daha kısa; ama yükseltilmiş kenar yüzünden daha kalın gözüküyor.

Hareket algılayıcı ve pusula
Hero da bir hareket algılayıcıyla beraber geliyor. Ön seri model olmasına rağmen algılayıcı cep telefonunun pozisyonuna göre ekranı hemen ayarlayabiliyor. Dijital pusula da mevcut. Ne yazık ki ön seri modelde bu özelliği deneyemedik.

Görüntü kalitesi
Tümleşik kamera hakkında da kesin bir yorumda bulunamıyoruz. Test modelleriyle fotoğraf ve video çekimi yapamadık. Sebep: eksik micro-SD kartı. Test modellerindeki dahili belleği de fotoğraf çekiminde kullanamadık.

Sonuç: En iyi Google cep telefonu

Sonuç: En iyi Google cep telefonu
Hero: Şu anki en iyi Android tabanlı HTC cep telefonu.

Hero, çıkacak olan Windows cep telefonlarının işini zorlaştırabilir. Özellikle performans konusunda Redmond'lu rakipler şu anki durumlarıyla arayı kapatamazlar. Yeni kullanıcı arabirimi HTC Sense'i çok beğendik: Arkadaşlarla iletişimi kolaylaştırıyor ve sık kullanılan fonksiyonlara erişimi hızlandırıyor. Böylece cep telefonunu kullanmak çok daha rahat hale geliyor.

Hero'nun bir diğer güçlü yanı ise birçok programcı tarafından sürekli yeni uygulamalarla beslenen Android Market. Cihazla Flash tabanlı sitelere ve fonksiyonlara da erişebiliyorsunuz. Genel anlamda Hero, tüm zamanların en iyi Android tabanlı HTC telefonu oluyor. Cihazın ortalama yurt dışı fiyatı yaklaşık 700 Dolar (sözleşmesiz).

Okuyucu Yorumları