Huawei Matebook E İnceleme

Çok güçlü bir dizüstü bilgisayar ve anında çok fonksiyonlu, güçlü bir Windows tablete dönüşebilme yeteneği: İşte Huawei Matebook E bu!

CHIP Online Notu 92

Huawei'nin MateBook dizüstü bilgisayarlarına alışkınız. Her biri iyi performans gösteren bu modelleri daha önce incelemiştik. Öte yandan şirketin tablet ailesi MatePad'leri de biliyoruz; yine bugüne kadar pek çok MatePad'i sizlerle paylaşmıştık. Ancak bugün inceleyeceğimiz ürün bir ilk. Huawei, dizüstü bilgisayar ile tableti bir araya getirmeye karar vermiş ve karşımıza da MateBook E modelini çıkartmış. Huawei'nin bugüne kadarki ilk Windows 11'li tablet PC'si MateBook E, bugün bizlerle.

Aslında form olarak baktığımızda Huawei, daha önce de sunduğu MatePad tablet modellerinde kullandığı ek klavye aparatı ile bir nevi tablet PC deneyimi sağlıyordu. MateBook E'nin farklı olan tarafı ise işletim sistemi. Bu cihazda Windows 11 kurulu olarak geliyor ve böylece gerçek anlamda dizüstü bilgisayar kullanımını, tablet PC formunda sağlayabiliyorsunuz.

Huawei MateBook E Kullanım Şekli ve Tasarım Detayları

MateBook E'yi dizüstü bilgisayar formunda klavye aparatı ile birlikte, tablet formunda ise bu aparttan ayırıp sadece ekran şeklinde kullanmanız mümkün ve her 2 şekilde de Windows 11 işletim sistemi deneyimi kullanım noktasında büyük esneklik sağlanıyor. Dizüstü bilgisayardan tablete esnek bir geçiş sağlayan MateBook E, yalnızca 17.99 mm kalınlığı ve 709 gram ağırlığı ile her an yanınızda bulundurabileceğiniz bir cihaz halini alıyor.

Bu 2 kullanım şeklinin yanı sıra öte yandan çizim yapabileceğiniz gerçek bir tablet olarak da kullanmanız mümkün. MateBook E'nin M-Pencil desteği bulunuyor ve kullanım alanı çeşitleniyor. Böylece hem klavye hem klavyenin altındaki touchpad hem dokunmatik ekran hem de kalemle birlikte MateBook E'yi kullanabiliyor ve kullanım amacınıza göre şekillendirebiliyorsunuz.

MateBook E'yi dizüstü bilgisayar şeklinde kullanacağınızda, beraberinde gelen akıllı manyetik klavyeye kolayca bağlayabiliyorsunuz. Ekranı bu aparatın üzerine oturttuğunuz anda artık bir dizüstü bilgisayar sahibisiniz. Ekranın açısını 110 ila 160 derece arasında serbestçe ayarlayabiliyorsunuz. Klavye Türkçe karakterleri de içeriyor; böylece yazı yazarken bocalamıyorsunuz. Öte yandan tuşlar arasındaki boşluklar ve 1.3 mm tuş basma mesafesi de kolay yazı yazmanızı sağlayacak diğer etkenler oluyor.

Huawei MateBook E Ekran Özellikleri

MateBook E'nin ekranı OLED panele sahip, 12.6 inç boyutunda ve 2.5K çözünürlüğünde. Böylece geniş görüntü alanı sağlanırken, ekran kenar çerçevelerinin ince tutulmuş olması da ekran – gövde oranının yüzde 90'a ulaşmasına önayak olmuş durumda. Ekranın yüksek çözünürlük sağlaması ise pekala görüntü kalitesine etkide bulunuyor. Bunun yanı sıra ekran, P3 renk gamı desteği içeriyor. Bu sayede bu ekrandan her kesimden kullanıcı büyük fayda sağlayacaktır. Renk doğruluğu açısından önemli olan P3 renk gamı desteği, canlı görüntüler için bu tür ürünlerde aranması gereken bir özellik. Diğer yandan MateBook E'nin ekranı 1.000.000:1 kontrast oranına ve 600 nit parlaklık seviyesine de ulaşıyor. Bunlarla birlikte bu cihazı kullanırken sağlanan görüntüden fazlasıyla memnun kalacağınızı yekten söyleyebiliriz.

Öte yandan MateBook E, TÜV Rheinland Full Care Display sertifikasına sahip olmasıyla da fark yaratıyor. Zira böylece Huawei'nin bu sertifikaya sahip ilk MateBook modeli oluyor. TÜV Rheinland sertifikası düşük mavi ışık, Nature Tune ve Color Mode özellikleriyle göz sağlığını koruma adına önemli. Bu sayede ekran karşısında uzun süre kaldığınızda göz yogunluğu yaşamıyorsunuz.

Huawei MateBook E Çevresel Özellikler

Bu arada cihazın çevresinde önemli ayrıntılar mevcut durumda. Bunlardan biri parmak izi sensörü oluyor. MateBook E'nin sol tarafında güç butonu ile bütünleşik bir parmak izi sensörü yer alıyor. Bu sayede kolayca ve güvenli şekilde oturum açabiliyorsunuz. Bir diğer önemli özellik ise, ses sistemi. Huawei'nin daha önce incelediğimiz MatePad'lerinin pek çoğunda olduğu gibi 4 hoparlörlü çevresel ses desteği sağlayan hoparlörler bu cihazda da mevcut. 2 tweeter ve 2 woofer'dan oluşan 4 hoparlör, şaşırtıcı derecede iyi ses performansı sağlıyor. Huawei, bunu kaliteli mikrofonlarla da desteklemiş ve MateBook E'ye 4 mikrofon entegre etmiş. Böylece 5 metreden çevresel ses alabiliyor. Bu da özellikle uzaktan katılınılan online toplantılar ya da uzaktan eğitim noktasında önemli bir avantaj sağlıyor.

MateBook E, bağlantı konusunda da çeşitlilik sahibi. Cihazda Thunderbolt 4 destekli USB-C formunda bağlantı noktası yer alıyor. Bu sayede 40 Gbps hızlara kadar veri aktarımı yapabiliyor ve 4K çözünürlükte 60 Hz monitöre bağlantı desteği sunuyor. Eğer 8K çözünürlükte bir monitör kullanıyorsanız MateBook E buna da bağlanabiliyor. Tüm bunlarla birlikte MateBook E, bir tablet ve dizüstü bilgisayardan ziyade bir iş istasyonuna da kolayca bürünebiliyor diyebiliriz.

Huawei MateBook E ile Yüksek Performans

MateBook E, teknik özellikleri açısından da başarılı bir cihaz. Böylece Windows 11 işletim sisteminden had safhada fayda sağlayabiliyorsunuz. Cihazda Intel'in 11'inci nesil Core i7-1160G7, Core i5-1130G7 ve Core i3-1110G4 işlemci seçenekleri yer alıyor. Elimizdeki model, bu işlemci seçeneklerinden Core i5-1130G7'yi kullanıyor. Intel'in Tiger Lake işlemci ailesinden olan bu model, 4 fiziksel çekirdek ve 8 izlek sahibi olurken, totalde 4.00 GHz frekansına kadar hız sağlayabiliyor. Bununla yoğun kullanımlar için gayet etkili bir performans sağlayabilen MateBook E, bu sayede iyi bir dizüstü bilgisayar ihtiyacını karşılayabiliyor. Grafik işlemci noktasında ise bu modelde Intel Xe Graphics bulunuyor. Bu da grafik uygulamalarının yanı sıra Overwatch, Valorant ve türevi gibi oyunları da MateBook E ile rahatlıkla oynayabileceğiniz anlamına geliyor. Bu özellikleriyle gerçekten de MateBook E'den fazlasıyla memnun kaldık. Bunların yanında 16 GB RAM kapasitesine sahip olması ve 512 GB kapasitesinde M.2 SSD içermesiyle de tam olarak komple bir paket halini alıyor.

Hauwei, MateBook E'de yüksek performans için yalnızca güçlü teknik bileşenlerine başvurmamış, bunun yanına iyi bir havalandırma sistemini de dahil etmiş. MateBook E'de ultra ince hava soğutmalı buhar odası ve grafen ısı iletim sistemi yer alıyor. Ayrıca cihaz Huawei Shark Fin fan ile de destekleniyor. Böylece hem serin hem de sessiz bir çalışma ortamı sağlanmış durumda.

Bu adımı kapatmadan ve MateBook E'nin önemli yazılım özelliklerine geçmeden son olarak MateBook E'nin çok kısa sürede şarj olabildiğini de belirtelim. Cihazın kutusundan 65 watt destekli hızlı şarj cihazı çıkıyor ve bunu kullanarak MateBook E'yi sadece 90 dakika içinde tam kapasite şarj edebiliyorsunuz.

Huawei MateBook E Yazılım Özellikleri

Şimdi gelelim MateBook E'nin yazılım noktasında sunduklarına. MateBook E, Windows 11 işletim sistemiyle gelmesinin yanında Huawei'nin kendi ekosistemi için geliştirdiği önemli yazılım özelliklerine de ev sahipliği yapıyor. Bunların başında da Huawei Mobile Cloud geliyor. Huawei Mobile Cloud, bu cihazı satın almayı düşünenlerin elini fazlasıyla kolaylaştıracak bir araç. Zira tamamen mobilite düşünülerek geliştirilmiş ki MateBook E de kullanım şekliyle bu platforma oturuyor.

Huawei'nin, mobil ofisin yeni norm haline gelmesi ve kullanıcıların veri bulutlarına daha fazla ihtiyaç duymalarından yola çıkarak geliştirdiği Huawei Mobile Cloud, akılcı bir kullanıcı deneyimi için kullanışlı bir depolama çözümü. PC'ler için de kullanımda olan Huawei Mobile Cloud ile kullanıcılar dosyalarını PC üzerinden doğrudan şifreli bir bulut deposuna güvenli şekilde aktararak burada saklayabiliyor ve istedikleri zaman istedikleri yerden bu dosyalara erişerek yönetebiliyorlar.

Huawei Mobile Cloud'u MateBook E'ye kolayca indirip yükleyebiliyorsunuz. Buradaki linkte tıklayarak indirebileceğiniz Huawei Mobile Cloud'ta Huawei Kimliğinizi kullanarak oturum açabiliyorsunuz. Buraya aktaracağınız dosyalara istediğiniz her an istediğiniz her yerden erişebileceğiniz gibi, aynı zamanda aynı kimlik bilgileri ile giriş yaptığınız diğer Huawei cihazlarınızdan da erişebiliyorsunuz. Buradaki dosya ve dokümanlarınız kullandığınız tüm cihazlarınızla anında senkronize ediliyor ve böylece tüm cihazlarınız her zaman güncel oluyor.

Huawei Mobile Cloud, 4 önemli özellik sunuyor. Bunların ilki Kart tabanlı tasarıma sahip olması. Kart tabanlı tasarım; net bir ana sayfa düzeni ve sezgisel bir dosya düzenleme sistemi aracılığıyla verimliliği artırarak, önemli bilgileri ilk bakışta görünür kılıyor. Sistem, galeri, takvim, yapılacaklar listesi veya en son kullanılan dosyalar ve URL'ler gibi kullanıcının en yaygın hizmetlerini doğrudan masaüstünde görüntülemek için topluyor. Kullanıcılar ayrıca geçmiş kayıtlardaki önceki arama içeriğine erişerek veri aramasını daha hızlı ve daha kolay hale getiriyor. Ayrıca, kullanıcıların daha fazla yeni etkinlik ve işlevin kilidini açmasına yardımcı olacak avantajlar, güncellemeler veya yeni özellikler de dahil olmak üzere, kullanıcının bulut alanı hakkında düzenli bildirimler içeren özel bir öneri sütunu da içeriyor.

Az önce de söylediğimiz gibi Huawei Mobile Cloud, birden fazla cihaz arasında gerçek zamanlı veri senkronizasyonu sağlayabiliyor. Bu özellik, bulut verilerinin her zaman her yerde görüntülenmesini ve yönetilmesini sağlıyor. Huawei Mobile Cloud, Huawei ID aracılığıyla farklı cihazlar arasında kullanıcı verilerini birbirine bağlıyor. Kullanıcı, PC, cep telefonu ve tabletten dosyaları, fotoğrafları, videoları, kişileri, notları ve kayıtları birbirinin yerine geçecek şekilde görüntülemek için senkronizasyon işlevini etkinleştiriyor. En önemlisi, Huawei, Android ve Windows işletim sistemlerinin derin entegrasyonu ile bu seçeneği etkinleştirdiği için kullanıcı ister işte ister evde veya yolda olsun, konumlarından bağımsız olarak dosyaları çevrimiçi olarak düzenleyebiliyor ve senkronize edebiliyor.

Huawei Mobile Cloud'daki herhangi bir bilgiye ulaşmak istediğinizde ise AI Arama özelliğiden faydalanıyorsunuz. AI Arama özelliği, kullanıcının bilgisayarındaki ve bağlı akıllı telefonlarındaki dosyaları hızla bulmasına yardımcı olmak için yerel, web sayfası ve bağlı cihazlar gibi çapraz uç aramayı destekliyor. Arama sonuçlarını kategoriye göre görüntüleyerek kullanıcının içeriğini bir bakışta seçmesine olanak tanıyor.

Ve pek tabii ki güvenlik. Herhangi bir veri kaybı veya sızıntısı, dosyalarını bulutta depolayan kullanıcılar için en büyük sorundur. Huawei Mobile Cloud, veri güvenliğini sağlamak ve verilere erişimin doğru kimlik bilgilerine sahip kullanıcılara sunulabilmesi için veri toplamayı, cihaz tarafı şifrelemeyi, iletim şifrelemesini ve depolamayı sıkı bir şekilde kontrol ediyor. Ayrıca, hizmet sürekliliğini sağlamak için kullanıcı verileri aynı coğrafi bölgede bulunan birden fazla veri merkezinde depolanıyor. Böylece doğal afetler, elektrik kesintileri, yangınlar veya kullanıcının kontrolü dışındaki diğer faktörler nedeniyle herhangi bir hasar veya veri kaybı yaşanmıyor.

Bu arada Huawei Mobile Cloud için güzel de bir kampanya var. Huawei, Mobile Cloud Early Bird Kampanyası kapsamında kullanıcılara ilk aya özel 200 GB ücretsiz depolama alanı sunuyor. Bundan yararlanmak için buradan Huawei Mobile Cloud uygulamasını indirebilir ve Huawei kimliğinizle giriş yaptıktan sonra Ayarlar " Huawei ID hesabı " Bulut " Yükseltme adımlarını izlediğinizde karşınıza gelecek bölümden ilk ay 50 GB veya 200 GB depolama alanını ücretsiz olarak talep edebilirsiniz.

Bunların yanı sıra MateBook E, diğer Huawei ekosisitemine özel yazılım özelliklerinden de faydalanbiliyor. Super Cihaz özelliği ile diğer Huawei cihazlarınızı MateBook E'ye kolaylıkla bağlayabiliyor, her zaman bahsettiğimiz Çoklu Ekran İş Birliği'nden de OneHop işlevi ile rahatlıkla yararlanabiliyorsunuz. Bu sayede bir Huawei akıllı telefonunuz varsa, MateBook E'ye bağlayarak telefonu direkt olarak bu cihaz üzerinden kontrol edebilirsiniz. Veya daha önce incelediğimiz MatePad Pro 12.6 gibi bir cihazınız varsa ve bunu 2'inci ekran olarak kullanmak istiyorsanız, bunu da bu şekilde rahatlıkla yapabiliyorsunuz.

Sonuç

MateBook E, genel olarak baktığımızda gerçekten de fazlasıyla faydalı bir cihaz olmuş. Hem tablet hem dizüstü bilgisayar şeklinde kullanılabilmesi ve sahip olduğu teknik özellikleriyle her 2 platform için de güçlü bir seçenek olması bu cihazın en önemli artıları. Bunların yanına bahsettiğimiz diğer özelliklerini de ekleyince, gayet tercih edilesi bir model oluyor kanısındayız. Elbette her güzel şey gibi MateBook E'nin de bir bedeli var. Şu an bu cihazı 17 bin 999 TL fiyatla satın alabiliyorsunuz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Matebook E
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
92