Huawei Mate 40 Pro İnceleme

Huawei'nin bugüne kadar ürettiği en yetenekli telefon Huawei Mate 40 Pro'yu inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Göze çarpan tasarım
  • Şahane kamera yetenekleri
  • Kamera sistemiin gece / gündüz performansı
  • Uzun pil ömrü
  • Hızlı kablolu ve kablosuz şarj yetenekleri
  • Güvenli yüz tanıma özelliği
  • AppGallery, Petal Search ve Petal Maps

Evet, sonunda Mate 40 Pro, Huawei'nin amiral gemisi yelpazesine katıldı. Mate 30 Pro ve P30 Pro ile bu kategorideki çıtayı zaten hayli yukarı çekmiş olan Huawei, Mate 40 Pro ile ise yeni işlemci ve daha gelişmiş kamera özellikleriyle beraber Mate serisini revize ediyor. Bu revizelerle beraber ise ortaya özellikle donanım konusunda tam anlamıyla rakipsiz bir akıllı telefon modeli çıkmış durumda. Öte yandan tasarımıyla da tabii ki birinci sınıf bir telefon kullandığınız hissiyatını sağlıyor. Beklenen de buydu zaten. Hepsinden bahsedeceğiz, ancak önce tabii ki her zaman olduğu gibi yine sözü tasarımla açalım.

Huawei Mate 40 Pro Tasarımı Nasıl?

Huawei Mate 40 Pro Tasarımı Nasıl?

Az önce de söylediğimiz gibi Mate 40 Pro, tasarımıyla fazlasıyla tatmin edici. Hem güzel görünüyor, hem de bunu size hissettiriyor. Elde tok bir tutuş hissiyatı sağlayan telefon, yuvarlatılmış kenarları, alüminyum çerçeve ile arka cam yüzü rafine şekilde bir araya getiren yapısı ve özellikle arka yüzey tasarımı ile görünüm yönünde büyük artılar kazanıyor. Tabii ki telefonun arkasında en dikkat çekici detay kamera dairesi oluyor. Bu telefonda kamera alanında selef modele göre önemli kazanımlar yer alıyor; bunlardan da ilerleyen adımlarda bahsedeceğiz.

Mate 40 Pro'nun çevresine baktığımızda, sağ kenarda ses ve güç butonlarını görüyoruz. Bu butonlar kolay erişim sağlaması için yüzeyden biraz çıkıntı yaratıyor. Ayrıca güç butonunun kırmızı renk ile renklendirilmiş olması da hoş bir detay.

Telefonun alt kenarına geldiğimizde, burada USB-C portunu, hoparlör mazgalını ve SIM kart çekmecesini buluyoruz. SIM kart çekmecesinde ayrıca bir Nano Memory kart slotu da yer alıyor. Böylece telefonun hafızasını Nano Memory kart yoluyla arttırabiliyorsunuz. Bu arada, telefondaki hoparlörler de stereo şeklinde. Alt kenarda olduğu gibi, telefonun ahize kısmı da hoparlör işlevi görüyor, böylece stereo ses sağlanıyor.

Huawei Mate 40 Pro da selefi gibi suya karşı korumalı yapıda bir telefon. IP68 sertifikasının sahibi. Böylece 1.5 metreye kadar ve 30 dakika süre ile tatlı suya karşı dayanıklılık kazandırılmış. Özellikle şu korona günlerinde, eve geldiğinizde telefonu yıkayabilmek harika bir rahatlık oluyor.

Huawei Mate 40 Pro Ekran Özellikleri

Huawei Mate 40 Pro Ekran Özellikleri

Mate 40 Pro'da da tabii ki fazlasıyla geniş bir ekran kullanılmış. 6.76 inç boyutundaki ekran, OLED panele sahip, HDR10 desteği içeriyor ve 90Hz tazeleme hızını destekliyor. Ekran tazeleme hızını 60Hz veya 90Hz arasında değiştirebildiğiniz gibi ekran çözünürlüğünü de değiştirebiliyorsunuz. Ekranın doğal çözünürlüğü ise 1344x2772 piksel şeklinde.

Mate 30 Pro'da da ekranda bir çentik yer alıyordu, ancak ekranın tam ortasına konumlandırılmıştı. Mate 40 Pro'da ise bu alan ekranın soluna kaydırılmış. Burada da çift kamera olduğunu görüyoruz, detaylarından bahsedeceğiz.

Mate 40 Pro'da ekran kenarlarının kavisli olması sayesinde karşınızda geniş mi geniş bir görüntü alanı var. Bu ekran sadece büyük değil, aynı zamanda çok da güzel görünüyor. OLED panel ve HDR teknolojisinin beraber kullanılmış olması, renkleri çok canlı ve doygun şekilde görüntülerken, ekranın maksimum parlaklığı da oldukça fazla.

Huawei Mate 40 Pro Kameraları Nasıl?

Huawei Mate 40 Pro Kameraları Nasıl?

Kameralara genelde incelememizin sonuna doğru geliyoruz, ancak bu defa bir farklılık yapıp bu kısmı başa çekelim dedik, zira telefonun kameraları fazlasıyla çekici görünüyor. İlk başta ön kameralarla başlayalım.

Ekrana gömülü ön kameralardan biri derinlik sensörü olurken, diğeri ise 13 MP şeklinde karşımıza çıkıyor. f/2.4 diyframlı, 18 mm'lik ultra geniş açılı olan bu kamera, özellikle iyi ışık altında gerçekten de harika selfie'ler çekebiliyor. Özellikle renk doğruluğu açısından ortaya oldukça etkileyici sonuçlar çıkabiliyor. Düşük ışık senaryosunda da ekran flaşını kullanabiliyorsunuz -ki telefon bunu da çevre parlaklığını otomatik olarak ölçerek sağlıyor.

Ön kamera ile 1x, 0.8x ve Geniş şeklinde 3 çekim modu mevcut. Akıllı Alan Genişletme özelliğinden de tam bu noktada faydalanılıyor. Dik tuttuğunuzda 1x'te çekim yapılırken, telefonu yan yatırdığınızda ise daha geniş açıda fotoğraf çekeceğinizi düşünerek otomatik olarak 0.8x'e geçiliyor. Böylece kalabalık grup fotoğrafları veya manzara selfie'leri için otomatik ayar sağlanıyor.

Elbette alan derinlikli portre çekimleri yapacağınızda 3D ToF derinlik sensöründen yardım alınıyor ve bu sayede de fotoğraflarda gerçek alan derinliği yakalanabiliyor. Bu arada bu alan 3D ToF sensörden ayrıca yüz tanımasında da faydalanıyorsunuz. Bunun normal kamera yoluyla yapılan yüz tanılamasına göre daha güvenli bir yol olduğunu söyleyebiliriz. Bir diğer not da, tabii ki telefonda sadece yüz tanıma özelliğinin olmadığına, ayrıca bir parmak izi sensörünün de ekrana entegre şekilde karşımıza çıktığı konusuna ilişkin olacak.

Huawei Mate 40 Pro Kamera Özellikleri Neler?

Huawei Mate 40 Pro Kamera Özellikleri Neler?

Evet, gelelim şimdi arkadaki devasa kamera bölümüne. Tasarım olarak bu alanın ortaya konumlandırılmış olması, telefonun dikkat çekici görünmesini sağlarken, kamera çıkıntısının rakip modellere göre daha az olması da avantaj sağlıyor. Ayrıca kamera bloğunun telefonun ortasında yer almasından dolayı bu çıkıntı, masa üzerinde herhangi bir dengesizlik de yaratmıyor.

Bu dairede 3 kamera, ancak 6 önemli bileşen var. Elbette Huawei'nin kamera konusunda Leica ile olan iş birliği sürüyor, bu da telefonun fotoğraf kalitesi için gayet açık bir referans. Kaldı ki, son dönem Huawei amiral gemilerinin kamera performansı gayet biliniyor.

Sol alttaki ana kameramız Super Sensing geniş açılı 50 MP şeklinde ve f/1.9 diyafram ile burada yer alıyor. Birincil kamera RYYB Quad Bayer tipi renkli filtreyi içeren 23mm odak uzunluğuna sahip. Bu kamerada kullanılan RYYB sensör tasarımı, standart RGB'nin aksine kameranın daha fazla ışık toplamasını sağlıyor.

Kamera tekerleğinin sol üst köşesindeki kamera ise telefoto çekimler için mevcut. Evet, Ay'a zumu bu kamera ile yapıyorsunuz. 50x'e kadar dijital zum yapabilen bu kamera, 5x optik zum yapabiliyor, 10x'e kadar da hibrit zum yeteneği mevcut. Telefoto kamera 12 MP şeklinde olurken, f/3.4 diyafram ve OIS desteği içerdiğini de söyleyelim.

Sağ alt kenardaki kamera da Ultra Geniş Sinema Kamera olarak geçiyor. 20 MP çözünürlüğünde olan bu kamera, f/1.8 diyaftam içeriyor. Evet, telefonla videolarınızı bu kamera ile çekiyorsunuz. Bu kameranın tam 3840fps'e kadar video kaydı yapabildiğinin de altını çizmek lazım.

Kamera alanındaki son element ise sağ üstteki lazer oto fokus asistanı oluyor ve adından da anlaşılabileceği gibi bu 3 kamerayı asiste ediyor. Evet, 4 elementten bahsettik; 5'inci element, üstteki 8 renk kanallı çok spektrumlu flaş oluyor. Işık şartları düştüğünde bu flaştan bol bol yararlanıyorsunuz. Ancak tabii ki Huawei'nin dillere pelesenk olmuş gece modu da yine telefonda yer alıyor. 6'ıncı element ise buraya gizlenmiş mikrofon. Bu mikron ile video kayıtlarınızda ses odağını kaçırmıyor ve bu sayede gürültü ortamlarda daha sesinizin ön plana çıkartıldığı video kayıtları elde edebiliyorsunuz.

Huawei Mate 40 Pro Kamera Performansı

Huawei Mate 40 Pro Kamera Performansı

Evet, arka kameraları teknik olarak tanıdık. Şimdi biraz da çekim performansından ve deneyimlerden bahsedelim.

Mate 40 Pro'nun gün ışığında yapılan çekimlerde ana kamera fotoğraflarının tek kelimeyle harika olduğunu söylemek lazım. Geniş dinamik aralık, zengin detaylar ve doğal renkler ile beraber gerçekçi sonuçlar elde edebiliyorsunuz. 50 MP çözünürlükle gayet detaylı fotoğraflar çekebilen kamera, elbette yapay zeka desteğinden de faydalanıyor. Ekranın üzerindeki AI simgesine tıklayarak yapay zekayı açabiliyorsunuz.

Yine kamera arayüzünün sağ tarafında görülen bardan zum seçeneklerini değerlendirerek diğer kameralar da geçiş sağlayabilirsiniz. Telefoto kamera da tam olarak burada devreye giriyor. 50x'e kadar yapılan çekimler Mate 40 Pro'da da sürüyor. Elbette bu koşulda yapacağınız çekimlerde görüntü biraz kırpılıyor, fakat Ay'a böylesine zum yapabilmek yine de her dolunayda elinizi telefonunuza götürmeye yetiyor.

Bu arada bu kamera 5x'e kadar optik yakınlaştırma da yapıyor. Hatta 5x yapacağınız çekimlerdeki fotoğraflar o kadar iyi görünüyor ki, yakınlaştırma yapıldığını söylemek zor.

Mate 40 Pro'da önde olduğu gibi arka kamerada da Portre modundan faydalanıyorsunuz. Bu modun harika işlendiğini söylemek lazım. Görüntülerde aşırı bokeh efekti olmuyor, böylece sanallaşmayı fark etmiyorsunuz; renk ayrımı güzel işlenen, gölgelerin kararında kullanıldığı fotoğraflar yakalanabiliyor bu modda. Bu mod ayrıca düşük ışık koşullarında da memnun edici sonuçlara imza atıyor.

Telefonun kamera yeteneklerinden sadece fotoğraflarda değil, aynı zamanda videolarda da faydalanacaksınız. Özellikle yer alan AI Tracking ve AI Stabilization özelliklerinden çekimlerde büyük fayda sağlıyorsunuz. Her iki özelliği de video modunda ekranın üzerinden açmanız lazım. Böylece obje takibi yapabiliyor ve sallantısız videolar kaydedebiliyorsunuz.

Arayüzde çok sayıda seçenek var. Profesyonel mod zaten olmazsa olmaz modlarında biriyken, Diğer sekmesinde bir dizi daha özellik yer alıyor. Burada bulunan Ağır Çekim'i seçtiğimizde ise 3840fps'e kadar ultra yavaş çekimli videolar yakalayabiliyorsunuz.

Huawei Mate 40 Pro Teknik Özellikleri

Huawei Mate 40 Pro Teknik Özellikleri

Evet, kameraları geniş geniş anlattık. Şimdi biraz da Huawei Mate 40 Pro'nun teknik özelliklerinden ve performansından bahsedelim. Bu telefon şu an teknik özellik bakımından en güçlü amiral olarak yer alıyor. İçeriğinde dünyanın ilk 5nm mimarisine sahip 5G işlemcisi Kirin 9000'i bulunduran Mate 40 Pro, böylece performans odaklı bir telefon oluyor.

8 çekirdekli yapıda tasarlanan Kirin 9000 CPU, tam 3.13 GHz frekansında çalışan prime çekirdeğe ek olarak, 2.54 GHz frekanslı 3 adet çekirdekle eşlik ediyor. Verimlilik odaklı diğer 4 çekirdek ise 2.05 GHz frekansında iş yapıyor. Özellikle 3.13 GHz'lik çekirdek ile dosyalar ve uygulamaların açılması sadece birkaç saniye alırken, yer alan 24 çekirdekli Mali-G78 de yüksek oyun performansına ışık tutuyor.

8 GB RAM içeren ve 256 GB depolama alanı bulunduran telefonda, elbette 5G modem de mevcut. Yani ülkemizde 5G kullanıma girdiğinde, bu telefondan bu anlamda son sürat faydalanacaksınız.

Mate 40 Pro, bataryasıyla da uzun kullanım sağlayan bir model. 4400 mAh kapasitesinde batarya günlük kullanım için fazlasıyla yeterli bir performans üretiyor. Elbette bunda kullanım şekliniz de etkili. Telefonda ekran tazeleme seçeneğiniz 90Hz olursa yaklaşık 13 saatlik web dolaşım süresi elde edebiliyorsunuz, tazeleme hızını 60Hz'e çektiğinizde ise bu süre 15 saate kadar uzayabiliyor. Ekran kullanımı için en iyi yol bizce bu ayarı "dinamik" şeklinde bırakmak. Böylece ekran görüntülenen içeriğe göre tazeleme hızını kendi ayarlıyor ve bunun da pil ömrüne katkısı oluyor. Ayrıca Mate 40 Pro'nun pilinin yaklaşık 17 saate varan video izleme süresine izin verdiğini de söyleyelim.

Telefonun şarj yeteneklerinin ise pil ömrü başarısını gölgede bıraktığını ifade etmek lazım. Telefonun kutusu içinden 66W'lık şarj adaptörü çıkıyor ve bu bununla birlikte sadece 30 dakika içinde, telefonun bataryasını tam yüzde 85 oranında şarj edebiliyorsunuz ki bu müthiş bir değer. Kablosuz şarjın da ondan aşağı kalır yanı yok. Zira telefonda tam 50W'lık kablosuz şarj desteği yer alıyor. Telefonun tam kapasite şarj olması 45 dakikada tamamlanıyor.

Huawei Mate 40 Pro Yazılım Desteği

Huawei Mate 40 Pro Yazılım Desteği

Evet, gelelim şimdi malum soruya: Mate 40 Pro'da Google desteği var mı? Hayır, yok. Bundan sonra da olmayacak ve Huawei bu yolda kendi imkanı ile devam edecek. Kendi ekosistemini oluşturma adına uzun bir yol kat eden şirket, Mate 40 Pro'da tabii ki Android 10 işletim sistemini temel alıyor ve EMUI 11 arayüzü ile sezgisel bir kullanım sağlıyor. Uygulama marketi olarak da daha önceki telefon modellerinde de gördüğümüz gibi AppGallery'i buluyoruz ki, burada zaten aradığınız uygulamaları buluyorsunuz. Şimdi buna geleceğiz, ancak önce eski telefonunuzdan Mate 40 Pro'ya nasıl geçeceğinizi anlatalım.

Phone Clone ile Eski Telefondan Mate 40 Pro'ya Nasıl Geçilir?

Eski telefondan gerek herhangi bir Huawei telefona gerek Huawei Mate 40 Pro'ya geçmek çok kolay. Bunun için yalnızca eski telefonunuza Phone Clone uygulamasını yüklemeniz yeterli. Böylece eski telefonunuz ile Huawei Mate 40 Pro veya diğer bir Huawei telefonunuzu kolayca birbirine eşleyebiliyor ve sonrasında da eski telefonunuzdan uygulama, sistem ayarları, dosya ve fotoğraflar gibi aktarılmasını istediğiniz bilgileri seçerek Mate 40 Pro'ya kolayca aktarabiliyorsunuz. Hepsi bu kadar.

Google'sız Bir Telefon Mümkün mü?

Geçiş işlemini tamamladıktan sonra ise şimdi Google'sız bir telefonun mümkün olabileceğinden ve uygulama konusunda herhangi bir sıkıntının bulunmadığından bahsedelim. Yani bu konuda herhangi bir çekinceniz olması. Şöyle ki, popüler ve favori uygulamalarınızı indirmek ve kullanmak için Google uygulama mareketine ihtiyacınız bulunmuyor.

Mate 40 Pro'da da Huawei AppGallery uygulama marketi bulunuyor ve bu market şu an sahip olduğu içerik ile dünyanın en büyük üçüncü uygulama marketi konumunda. O nedenle aradığınız bir uygulamayı bulamamanız oldukça zor. AppGallery üzerinden Spotify, Instagram, Snapchat, Twitter başta olmak üzere çok sayıda favori uygulamayı bulup indirebiliyorsunuz. Ayrıca Facebook ve WhatsApp gibi popüler sosyal medya uygulamalarını kendi sitelerinden de indirebiliyorsunuz.

Peki, YouTube'u kullanabiliyor musunuz? Evet, Huawei Browser üzerinden çok kolay şekilde YouTube'u görüntüleyebiliyorsunuz. Bu arada yeni 2 özellik daha yer alıyor. Onlardan da şimdi yeri gelmişken bahsedelim.

Petal Search ve Petal Maps Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Huawei'nin yazılım tarafında 2 önemli gelişme var: Petal Search ve Petal Maps adında 2 yeni uygulama yer alıyor ve bunlarla beraber kullanım zenginleşiyor. Peki, bunlar ne işe yarıyor?

Huawei Petal Search, karşınıza en önemli ve en güncel haberleri getiren yeni bir arama motoru. Mate 40 Pro'da da ana ekrana yerleştirilmiş bir arama çubuğu şeklinde karşımıza çıkıyor. Google arama motoru yerine rahatlıkla kullanılabilecek olan bu bölüm, sadece metin tabanlı arama yapmıyor. Görsel arama aracı olarak da hizmet veriyor. Örneğin bir yerde görüp beğendiğiniz bir eşyanın fotoğrafını çekip aratabiliyor, internetten fiyatını öğrenebiliyorsunuz.

Petal Search ayrıca karşınıza güncel haberleri de getiriyor. Zengin bir içeriği var ve kullanım olarak da çok basit. Haber sekmesi altından gündeme ait tüm haber içeriklerine erişebiliyorsunuz. Burada Haberler, Videolar, Müzik, Alışveriş ve Görseller şeklinde sekmelerle ayrılmış başlıkla halinde istediğiniz içeriğe ulaşmanız mümkün. Sadece bu da değil, bu arama motorunu kendinize göre kişiselleştirmeniz de mümkün. Böylece tamamen sizin aradığınız içeriğe yönelik bilgilerin karşınıza çıkmasını da sağlayabiliyorsunuz.

Bunların yanı sıra Petal Search üzerinden AppGallery'de olmayan uygulamaları rahatlıkla indirebildiğinizi de söyleyelim.

Petal Maps ise, Huawei'nin yeni konum tabanlı arama motoru. Mate 40 Pro'da, Google Maps yerine Petal Maps'i kullanabiliyorsunuz. İçeriği ise bir hayli geniş; bir sıkıntı yaşamayacaksınız. 140'tan fazla ülke ve bölgedeki kullanıcılara konum izleme, harita görüntüleme, yol tarifleri ve gerçek zamanlı trafik güncellemesi gibi özellikleri sunuyor. Ayrıca 129 şehirde gerçek zamanlı toplu taşıma güncellemeleri de sağlıyor.

Petal Maps'in içeriği kadar sürücülere sunduğu önemli bir avantajı ise jestle kontrol edilebilmesi. Bu uygulamayı hareketle kontrol edebiliyorsunuz. Örneğin araba sürerken avuç içinizi ekrana doğru gösterdiğinizde harita görünümünü ayarlayabiliyorsunuz.

Özetle

Evet, Mate 40 Pro ile ilgili anlatılması gereken en önemli yönleri sanıyoruz ki anlattık. Elbette daha çok özellik var, fakat artık bundan sonrasını sizin keşfetmeniz gerekecek. Bir amiralden bekleneceği üzere çok yönlü bir telefon ve uzun yıllar gönül rahatlığıyla kullanılabilecek yapıda. Tasarımıyla çok elit duruyor, performansıyla sıkıntı yaşatmıyor, kamerasıyla da şahane fotoğraflar çekebiliyor, AppGallery ve Huawei'nin yazılım desteğiyle de gerekli kullanım ihtiyacını karşılıyor. Fiyatı ise tabii ki biraz yüksek, o nedenle herkese uygun olmadığı da aşikar. Mate 40 Pro şu an 13999 TL fiyatla satın alınabiliyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Mate 40 Pro
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 10
İşlemciKirin 9000 5G
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı3.13 - 2.54 GHz
Ekran TeknolojisiOLED
Ekran Boyutu6.76 inç
Ekran Çözünürlüğü1344 x 2772 px
Grafik İşlemciMali-G51 MP4
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama256 GB
Arttırılabilir Depolama512 GB
Ön Kamera13 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)12 MP
Arka Kamera (3)20 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4400 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 162 x 9.1 mm
Ağırlık212 gr.
Okuyucu Yorumları