Huawei İran'a ambargolu parça mı satıyor?

Cep devi, "karmaşık" işler peşinde olabilir mi? İşte şok iddialar ve yaşanan her şey...

Cep devinde neler oluyor?

Çinli telefon üreticisi Huawei'nin başı ticari yasakları çiğnediği gerekçesiyle ağrımak üzere. Huawei Technologies'in önde gelen ortaklarından bir tanesi, Reuters'ın ortaya çıkardığı belgelere göre göre 2010'da, İran'a uygulanan ambargoyu delip HP bilgisayar bileşenlerini İran'ın en büyük telefon operatörüne satmaya çalışmış.

Dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketi ünvanını Ağustos ayında eline geçiren Huawei, kendisinin veya Hong Kong'da kayıtlı özel bir şirket olan ortağının böyle bir anlaşma yapmadığını, böyle bir anlaşmanın Mobile Telecommunication Co of Iran'a (MCI) en az 1.3 milyon euro'luk ekipmana malolacağını söylüyor. Reuters'a göre anlaşma sağlanmamış olsa da, bu durum Çinli şirketlerin İran'a uygulanan ticari yaptırımları ihlal etmek konusunda ne kadar istekli olduklarını gösteriyor.

ABD'li kanun koyucular, 2012'nin başında ABD Dışişleri Bakanlığı'nı Huawei'nin İran'a cep telefonu izleme ekipmanı satışlarını incelemesi yönünde baskıda bulunmuştu. Ekim ayında House Intelligence Committee tarafından ABD ihracat kanunlarına uymadığı konusunda eleştirilen Huawei, daha sonrasında MTN Irancell'e ekipman sattığı iddialarını reddetmişti.

Huawei'nin uluslararası ve ABD yapırımlarına ilişkin sorunları, 10 yıldan fazla bir süredir devam ediyor. 2003'den bir New York Times makalesi, Huawei'nin Irak'taki Saddam Hüseyin hükümetiyle anlaşmalar sağladığından bahsediyor.

Okuyucu Yorumları