Huawei MateView İnceleme

Sıradan monitörlerden sıkıldıysanız ve farklı türde bir monitör arıyorsanız, sizleri bu bölümde Huawei'nin yeni ve yenilikçi özellikleriyle farkındalık yaratan monitörü MateView ile tanıştırıyoruz.

CHIP Online Notu 91
  • Elit tasarım
  • Malzeme kalitesi
  • Görüntü performansı
  • 4K+ çözünürlük & 3:2 en-boy oranı
  • Smart Bar
  • Kablosuz projeksiyon özelliği
  • Hoparlör performansı

Sıradan monitör tasarımlarından sıkıldıysanız ve gerçekten elit, elit göründüğü kadar da yenilikçi özelliklerle donalı farklı bir monitör arayışındaysanız, sizleri güzel bir teknoloji örneği ile bu bölümde tanıştırıyoruz. Huawei MateView, şirketin son zamanlardaki çevre ürünleri atağının yeni bir halkası olarak karşımıza çıkıyor.

Evet, Huawei, bundan sonra monitör kolunda da yeni modellerle sahne almaya devam edecek. Bunlardan ilki, masamızdaki MateView olurken, Huawei, oyuncular için de ayrıca MateView GT isimli bir diğer monitörünü de tanıtmıştı. 165Hz tazeleme hızına ve üzerinde Soundbar'a yer veren o model bir başka bölümün konusu olacak. Bugün ise, masamızdaki bu şık MateView'a yakından bakacağız.

MateView, farklı bir monitör. Evet, elbette nihayetinde bir monitör ve görüntü almanızı sağlıyor, ancak bunu yenilikçi teknolojiler kullanarak farklı şekillerde yapıyor ve öte yandan sunduğu görüntü kalitesi, tasarım çizgisi ve çevre özellikleriyle de gerçekten de dikkat çekici duruyor. Önce dilerseniz bu, güzel tasarımla söze başlayalım, sonrasında da MateView'un özelliklerine doğru devam edelim.

Huawei MateView Tasarımı Nasıl?

Huawei MateView Tasarımı Nasıl?

Huawei MateView, elegan ve minimalist tasarım çizgisine sahip oldukça şık görünen ve yakından baktığınızda, dokunduğunuzda da bunu size kullanılan malzeme kalitesiyle hissettirebilen bir monitör. Gerçekten çok güzel görünüyor; tasarım detaylarına baktığınızda da görselliğiyle fazlasıyla tatmin edici bir model olduğu kanısına varıyorsunuz.

Arka yüzeyi tamamen yekpare alüminyum malzemeden oluşan monitörde, bu yüzeydeki HUAWEI logosu dikkat çekici dururken ekranın fazlasıyla ince kenar çerçevelerine sahip olması da kendini gösteren bir diğer detay oluyor.

MateView, ergonomik özellikler de içeriyor. Stant yardımıyla ekranı 110 mm yüksekliğe ayarlayabiliyor, ön ve arkaya 5 ila 18 dereceye kadar eğebiliyorsunuz. Böylece uzun süreler karşısında çalışmak için ideal. Standın devamına baktığımızda ise, burada gerekli bağlantıların bulunduğunu görüyoruz. Burada 2 adet USB-C, 2 adet tam boyutlu USB portu yer alırken, HDMI 2.0, Mini DisplayPort ve 3.5 mm kulaklık girişi de mevcut. Standın ön tarafında da bir hoparlör gözümüze ilişiyor ki, bu hoparlör ses performansıyla bir hayli iyi seviyede.

Huawei MateView Ekran Özellikleri Neler?

Huawei MateView Ekran Özellikleri Neler?

Huawei MateView'un ekranı 28.2 inç büyüklüğünde. Ancak ekran kenar çerçevelerinin ince olması ve görüntüleme oranının da 3:2 formatında tercih edilmesi sebebiyle daha büyük görünüyor. Öyle ki zaten monitörün ekran – gövde oranı da yüzde 94 seviyesinde. Böylece karşınızda gerçekten geniş bir görüş alanı mevcut.

Ekranın 16:9 formatında değil de, 3:2 formatta hazırlanmış olmasının esprisi, dikey düzlemde ekrana daha fazla içerik sığdırabilmek. Böylece çalışma sayfalarına bakarken, web sayfalarında gezinirken, dikey düzlemde yüzde 18.5'a kadar daha fazla içerik görüntüleyebiliyorsunuz.

Öte yandan 3:2 formatında olmasının bir diğer güzelliği, Huawei'nin diğer 3:2 en-boy oranına sahip dizüstü bilgisayarlarıyla birebir eşleşebilmesi. Böylece bu monitöre bir MateBook bağladığınızda, görüntü yayılmıyor, kenarlardan kesilmiyor; MateBook ekranının devamı niteliğinde, gayet estetik bir görünüme kavuşuyorsunuz.

Bu arada MateView'un ekranı 4K+ çözünürlüğünde. Standart 4K çözünürlük 3840x2160 piksel olurken, MateView'un ekranı dikey boyutta daha fazla piksel içerdiği için 3840x2560 piksel çözünürlükten oluşuyor -ki bu da az önce bahsettiğimiz dikey düzlemde daha fazla görüş alanı sunmasının bir diğer ifadesi olurken, öte yandan yaklaşık 10 milyon piksel anlamına geliyor.

MateView'un ekranının tazeleme oranı 60Hz; standart ekran yenileme hızında. Ofis işleri ve genel kullanım için bu zaten yeterli seviyede. Oyuncular için de söylediğimiz gibi 165Hz'lik MateView GT bulunuyor; o da yakın zamanda Türkiye'de satışa girecektir diye düşünüyoruz.

Ekrana ilişkin diğer özellikler arasında, 1200:1 kontrast oranı, HDR 10 desteği, 500 nit parlaklık seviyesi bulunurken, özellikle bu monitörü grafik işleri için kullanacak olanları ilgilendiren önemli nokta ise renk gamutunda yatıyor. MateView, DCI-P3 renk gamının yüzde 98'ini ve sRGB renk uzayının yüzde 100'ünü destekliyor. Böylece renk dengesi konusunda profesyonellerin ihtiyacını karşılayacak seviyede. Öte yandan 10 bit renk derinliğine sahip olması ve IPS panele dayanmasıyla görüntü kalitesindeki başarısını destekliyor. Son olarak ekranın TUV Rheinland sertifikasına sahip olduğunu ve böylece zararlı mavi ışık filtresi içerdiğini de söyleyelim.

Monitörde Yenilikçi Özellikleri

Monitörde Yenilikçi Özellikleri

Evet, başta da dedik ya, Huawei MateView yenilikçi bir monitör diye. MateView bunu çok güzel 2 dokunuşla karşımıza çıkartıyor. Bunlardan biri, ekranın alt çerçevesindeki Smart Bar olurken, bir diğeri de stant tabanında yatıyor.

Geleneksel monitörlerden alıştığımız menü tuşlarını, Smart Bar ile dokunmatik bir yüzeye aktaran Huawei, daha monitörü ilk açtığınızda sizi bu sezgisel bölge ile tanıştırıyor. Monitörü kutudan çıkartıp açtığınızda, ekranın alt kenarında "Menü için alta dokunun" ibaresi ile karşılaşıyor ve buraya dokunduğunuzda da ekranda Giriş Kaynağı, Ekran Projeksiyonu ve Ayarlar menüsü ile tanışıyorsunuz. Parmaklarınızı Smart Bar üzerinde dolaştırarak menü arayüzünde gezinebiliyor ve tüm ayarları bu şekilde kolayca yapabiliyorsunuz.

Ekran Projeksiyonu konusu ise, az önce de bahsettiğimiz monitörün stant tabanında gizli. Artık biliyorsunuz, Huawei akıllı telefonları ve dizüstü bilgisayarları arasında Çoklu Ekran İş Birliği olarak da bilinen bir kullanım şeklini benimsiyor. Daha önceki incelemelerimizde de sık sık bundan bahsetmiştik. Huawei akıllı telefonu, MateBook'a dokunduruyor ve böylece telefonu direkt olarak MateBook'un ekranına aktarabiliyorduk. Şimdi bunu benzer şekilde MateView ile de yapabiliyoruz.

MateView'un Huawei OneHop desteği sayesinde, Huawei akıllı telefonu bu bölgeye dokundurarak telefonunuzdan kablosuz görüntü aktarımı gerçekleştirebilmeniz mümkün. Bu sayede telefondaki bir doküman üzerinde çalışacağınızda, telefonu kabloyla bağlamanıza gerek kalmıyor. Öte yandan bu kullanım şekli, kuşkusuz telefondaki fotoğraflarınızı ya da videolarınızı görüntüleyeceğinizde de işinize yarıyor tabii ki. Az önce bahsetmiştik, monitörün standına konumlandırılan hoparlörler gerçekten tatmin edici ses sağlıyor. Burada 5W'lık 2 hoparlör bulunurken, ayrıca hoparlörde 2 mikrofon da mevcut durumda -ki bu mikrofonlar, gürültü azaltma algoritması içeriyor ve 4 metre mesafeye kadar net ses alabiliyor. Bu da evde ya da ofiste çalışırken, görüntülü görüşmeler için bilhassa önemli bir detay.

Özetle

Evet, Huawei özellikle son birkaç yıldır çok güzel işler yapıyor. Markayı akıllı telefonları ile zaten yıllardır tanıyor, biliyoruz; ancak dizüstü bilgisayar serisi, tablet, kulaklık, hoparlör, akıllı saat, bileklik ve diğer kategorilerinin de oluşması ve genişlemesiyle beraber kendi ekosistemini artık kurmayı başardı diyebiliriz. Bunun son halkası bir işletim sistemiydi ki, şirket yakın zamanda HarmonyOS işletim sistemini de kullanmaya başladı zaten; ilk örneklerini görmeye başladık. Bunlar gerçekten fark yaratan önemli adımlardı. Öte yandan şimdi artık monitör tarafı da hazır diyebiliriz. Huawei MateView gerçekten bu ekosistem içinde kendine güzel bir yer buluyor. Premium tasarımı, görüntü kalitesi ve bahsettiğimiz yenilikçi özellikleriyle birlikte ilgimizi bir hayli çekti. Bu anlamda eğer bu tatta, farklı bir monitör arıyorsanız yakından incelemenizi tavsiye ederiz. MateView'un fiyatı ise 5999 TL.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateView
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
91
HDMI 2.0 1 adet
USB-C 2 adet
USB-A 2 adet
Wi-Fi Wi-Fi 5
Bluetooth BT 5.1
Ekran28 inç
Çözünürlük3840x2560 piksel
Tarama Hızı60 Hz
Görüntüleme Oranı3:2
PanelIPS
Kontrast (Tipik)1200:1
Görüş Açısı178/178 derece
VGAYok
DisplayPort 1.21 adet
KulaklıkVar
HoparlörVar