Huawei nova Y70 nasıl bir telefon? İnceledik

Huawei nova Y70 nasıl bir telefon? Huawei’nin yeni orta segment telefonlarından nova Y70 hakkında bilmeniz gerekenleri anlatıyoruz.

CHIP Online Notu 90
  • Geniş ve iyi görünen ekran
  • Büyük batarya, uzun pil ömrü, ters şarj özelliği
  • Sınıfı için ideal performans
  • AppGallery seçenekleri
  • Yeterli kamera özellikleri

Huawei, orta segment akıllı telefon kategorisi için sunduğu nova serisini yeni modelleriyle çeşitlendirmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde düzenlediği etkinlikte nova Y70 ve nova Y90 akıllı telefonlarını tanıtan Huawei, böylece bu sınıfta da rakip modellere güzel alternatifler sunuyor. Bugün bunlardan elimizde nova Y70 var.

nova Y70, 6000 mAh kapasitesinde güçlü piliyle önemli bir model olurken, çok sayıda önemli özelliği de içeriyor. Öte yandan bugün nova Y70 ile birlikte önemli yazılım konularına da değineceğiz. Zira bilindiği gibi Huawei’nin yeni telefonlarında Google desteği olmadığı için uygulama konusunda hala kafa karışıklığı yaşayan insanlar var. Aslında bunların pek çoğunun nasıl çözüldüğünü daha önceki Huawei telefon incelemelerimizde anlatmıştık. Şimdi bunlara bir dizi daha yeni seçenek geliyor.

Evet, nova Y70’i öncelikle tasarımıyla değerlendirecek olursak, gayet güzel görünen bir model olduğuyla sözü açabiliriz. Kristal Mavi rengiyle elimizde bulunan nova Y70, ayrıca İnci Beyazı ve Gece Yarısı Siyahı gibi 2 farklı renk seçeneği ile edinilebiliyor. Telefonun kalınlığı 8.98 mm, ağırlığı ise 199 gram.

Önde damla çentikli 8 MP çözünürlüğünde bir kamera, arkada ise 3’lü kamera kurulumu yer alıyor. Bu kameralardan ana kamera 48 MP çözünürlüğünde çekim yapabiliyor. Diğer 2 kamera ise; 5 MP çözünürlüğünde ve 120 derecelik çekim yapabilen ultra geniş açılı ve 2 MP çözünürlüğünde derinlik sensörü olarak yer alıyor. Yapacağınız çekimlerde yapay zeka desteğinden faydalanabiliyor ve Full HD video kaydedebiliyorsunuz. 6x’e kadar yakınlaştırma seçeneğiniz var ve gece modu da modlar arasında yer alıyor.

nova Y70’in ekranı fazlasıyla büyük. Tam 6.75 inç boyutunda bir ekranda sahip. Böylece multimedya kullanımları için fazlasıyla ideal. Ekran çözünürlüğü 1600x720 piksel seviyesinde olurken, panelin IPS LCD olduğunu da söyleyelim. Böylece renk canlılığı da yerli yerinde.

Orta segment için gayet ideal bir performans üreten nova Y70’te 4 GB RAM ve 128 GB depolama alanı yer alıyor. Huawei, bu modelde Huawei EROFS süper dosya sistemini kullanmış. Bu sayede hafızadan okuma hızı yüzde 20 seviyesinde artırılırken, sisteme ayrılan alan da yüzde 14 seviyesinde azaltılıyor. Telefonu kutusundan çıkarttığınızda net olarak 115 GB kullanılabilir alanınız var. Depolama kapasitesi gayet yeterli. Ancak ne olur ne olmaz diye Huawei 512 GB’a kadar hafıza ekleme olanağı da tanımış. Telefonun sol kenarındaki çekmecesine microSD kart takviyesi yapabiliyorsunuz.

nova Y70’in en önemli özelliklerinden biri dev bir bataryaya sahip olması. Telefonda tam 6000 mAh kapasitesinde batarya yer alıyor. Bu batarya ile 3 güne kadar pil ömrü sağlayabiliyorsunuz. Yani hafta sonu tatiline bile gitseniz yanınıza şarj cihazını veya bir Power Bank almanıza gerek yok. Elbette bu süre yine de kullanımınıza göre değişkenlik gösterecektir. Fakat ılımlı kullanıyorsanız bu süreye ulaşmanız mümkün. Yaptığımız testlerde bu sonucu aldık. Bataryaya özgü güç koruma ve performans modları da bulunuyor telefonda. Yüksek performans elde etmek istediğinizde performans modunu, pil ömrü daha uzun gitsin istediğinizde ise güç koruma moduna alabiliyorsunuz. Güç koruma moduna aldığınızda yüzde 5 şarjla 12 saate kadar kullanım ömrü sunabiliyor telefon ki bu harika bir süre. Böylece olur olmadık yerlerde şarjınız azaldığında günü kurtarabiliyorsunuz.

Öte yandan telefona PCMark Battery pil testi de uyguladık. Ekran parlaklığını yüzde 50 olarak ayarladığımız bu testte nova Y70, 22 saat 2 dakika sonucunu almayı başardı.

Ha, telefonun şarj cihazı da zaten çok küçük; yanınızda taşımak zahmet olmayacaktır. Hızlı da şarj oluyor. 10 dakikalık şarj ile 3 saate kadar video izleme süresi de sunuyor. Daha ne olsun. Bunlar yetmezmiş gibi telefonda ters şarj özelliği de var. Yani bu telefonu bir Power Bank olarak kullanabiliyor ve diğer cihazları kablolu olarak şarj edebiliyorsunuz.

Evet, buraya kadar nova Y70’i tanıdık. Şimdi gelelim yazılım kısmına, zira buradaki seçenekler genişlemiş durumda. Öncelikle şunu söyleyelim. Evet, Huawei’nin yeni telefonlarında bildiğiniz gibi Google desteği yok. Ancak bu Android marketteki uygulamaları kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Netflix’ten tutun da Instagram’a, Facebook’tan alın da YouTube ve Google Maps’e kadar her şeyi kullanabiliyorsunuz.

Öncelikle Huawei’nin Android uygulama marketine alternatif olarak geliştirdiği AppGallery uygulama mağazasından başlayalım. Burada gerçekten de çok sayıda uygulamayı bulabiliyorsunuz. Huawei, özellikle ülkemizdeki çok sayıda yerel uygulamayı da bu mağazaya dahil etti. Böylece en çok kullandığımız bankacılık uygulamalarından sosyal platformlara kadar seçenekler elinizin altında.

Netflix, Instagram, Spotify, Facebook, Instagram ve Twitter gibi global popüler uygulamaları da AppGallery mağazasından aratıp indirebiliyorsunuz. Buradaki Facebook, Instagram ve Twitter gibi uygulamalar resmi olarak yayınlanmasa da AppGallery’den indirilip kullanılabiliyor.

Kullanımlarında da sorun yok. Sorunsuz şekilde hesaplarınızı etkinleştirerek bu uygulamaları rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Daha önceki Huawei telefon incelemelerimizi takip edenler hatırlayacaklardır; bunlardan özellikle Instagram, Facebook ve Twitter’ı AppGallery’den indiremiyorduk. Onun yerine Huawei’nin bir diğer yazılımı Petal Search’ün uygulamalar kısmını kullanıyorduk. Şimdi bunlar AppGallery’e de eklenmiş durumda. Yine isterseniz Petal Search’ten de bulabiliyorsunuz. Bu arada Huawei, Petal Search’ü de geliştirmeyi sürdürüyor. Sadece bir arama motoru değil Petal Search. Geniş seçenekler sunuyor.

Petal Search ana ekranında artık bir dizi bölüm yer alıyor. Üst kısımda hızlı erişim sağlayabileceğiniz bölümler yer alırken, alt kısımda da akıllı arama bölümleri mevcut. Burada sekmeler halinde konu başlıkları belirtilmiş durumda. Böylece Petal Search’ü bir haber alma servisi gibi kullanabiliyorsunuz. Üst kısma geri dönecek olursak, burada özellikle 3 bölümden bahsetmek istiyoruz: Alışveriş, Yakınlarda ve Seyahat.

Alışveriş yapmak istediğinizde bu simgeye dokunarak alışveriş siteleri üzerinde satın almayı düşündüğünüz ürünü aratabiliyorsunuz. Ya da direkt olarak hemen alttaki belli kategorilerden faydalanabilirsiniz. Böylece aradığınız ürüne çok daha hızlı ve kolay şekilde ulaşabiliyorsunuz.

Petal Search’teki Yakınlarda kısmı ise, çevrenizde bulunan yerlere ve etkinliklere kolayca erişebilme olanağı tanıyor. Buraya girdiğinizde, o an çevrenizde bulunan yiyecek / içecek mekanlarını, giyim mağazalarını, süpermarket, hastane, banka, otel ve eczane gibi yerleri hızlıca tarayabiliyorsunuz.

Seyahat kısmı da, seyahate çıkmadan önce önce uğranılması gereken bölüm. Buradan da otellere erişebiliyor, fiyat bilgisi alabiliyor, Booking.com üzerinden rezervasyonda bulunabiliyor ve uçak uçuş bilgilerine erişebiliyorsunuz. Gerçekten pratik bir çözüm. Burada daha pek çok seçenek yer alıyor.

Bunların yanı sıra bir de GSpace var. GSpace ile YouTube’dan Google Maps’e, Google Drive’dan Google Photos’a, Facebook’tan Facebook Messenger’a, Snapchat’ten Uber ve Shazam’a kadar pek çok uygulamayı gönül rahatlığıyla kullanabiliyorsunuz. GSpace, AppGallery’den ücretsiz ve reklamsız şekilde nova Y70’e yüklenebiliyor. Bu alanı açtığınızda saydığımız ve daha pek çok Android ekosisteminde yer alan uygulamayı kurup kullanabiliyorsunuz. Böylece sanıyoruz artık Huawei telefonlarda Google uygulamaları kullanılamıyor sorusunu da yanıtlamış oluyoruz. Gayet rahat şekilde kullanabiliyorsunuz.

Bunlar yetmediyse güzel bir haber daha verelim: YouTube videolarını reklamsız da izleyebiliyorsunuz. YouTube Vanced uygulamasını duymuşsunuzdur belki. Android işletim sistemini kullanan cihazlar için dahili reklam engelleyici bulunan modifiyeli bir üçüncü parti YouTube uygulaması olan YouTube Vanced alternatifi olan YT uygulamasını AppGallery’den indirebiliyorsunuz. Böylece YT uygulaması üzerinden de YouTube videolarını izleyebiliyor ve video süresince herhangi bir reklama takılmıyorsunuz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirecek olursak nova Y70, özellikleri bakımından orta segment için güçlü telefonlardan biri oluyor. Sahip olduğu özellikler ve özellikle geniş pil kapasitesi ve uzun pil ömrüyle sağlam ve güçlü bir telefon satın almak isteyenler için ideal bir seçim olacaktır kanaatindeyiz. Yazılım kısmı da bir hayli çeşitli. Uygulama bakımından da bahsettiğimiz gibi herhangi bir sorunu yok. Bu anlamda orta seviyede bir telefon isteyenler tarafından rahatlıkla tercih edilebilir. Fiyatı ise 4 bin 999 TL şeklinde.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei nova Y70
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiEMUI 12
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1600 px
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)5 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi6000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar77 x 168 x 8.98 mm
Ağırlık199 gr.