Huawei Watch 3 Pro İnceleme

Huawei'nin heyecanla beklenen HarmonyOS işletim sistemine sahip ilk akıllı saati Watch 3 Pro hakkında merak edilen her şeyi, her detayı bu bölümümüzde anlatıyoruz.

CHIP Online Notu 95
  • Lüks tasarım
  • Şahane AMOLED ekran
  • HarmonyOS işletim sistemi ve arayüz
  • Geniş spor ve sağlık yetenekleri
  • Huawei Sağlık uygulaması ile tam uyumluluk
  • eSIM desteği ile bağımsız iletişim
  • Pil ömrü ve şarj seçenekleri
  • Yüksek fiyat

Huawei'nin kısa bir süre önce incelediğimiz tableti MatePad 11'de şirketin yeni işletim sistemi HarmonyOS'i görmüştük. Bu defa ise yeni işletim sistemi, Huawei'nin yeni saati Watch 3 Pro'da karşımıza çıkıyor. HarmonyOS 2.0 duyurusunu takiben yeni işletim sistemini kullanan cihazlarını da birer birer piyasaya süren Huawei, yakında bu deneyimi akıllı telefonlarına da taşıyacak, bizler de sizler gibi heyecanla bekliyoruz.

Bu bölümümüzde Watch 3 Pro'yu tüm detaylarıyla yakından tanıyacağız ve pek tabii ki HarmonyOS işletim sisteminin nasıl çalıştığını ve saate ne gibi özellikler kazandırdığına da bakacağız. Ama önce söze tasarımla başlayalım, zira saat fazlasıyla şık ve lüks duruyor.

Huawei Watch 3 Pro Tasarımı Nasıl?

Huawei Watch 3 Pro Tasarımı Nasıl?

Huawei Watch 3 Pro, birinci sınıf titanyum gövde ve 22 mm standart kayışla geliyor. Kadranın büyük olması ve biraz da bilekte kendini hissettirecek ölçüde ağırlığıyla birinci sınıf, lüks saat görünümünde olan saat, bunu hissiyat olarak da sağlıyor. Gerçekten de bileğinize taktığınızda ve arada şöyle de hafifçe salladığınızda, büyük tatmin duygusu yaşattığını söyleyebiliriz. Bu arada saatin ağırlığının, kayış olmadan 63 gram olduğunu da belirtelim.

Watch 3 Pro'nun çevre detayları da özenle belirlenmiş. Ekranın yüzeyi safir camdan oluşuyor. Böylece darbelere ve çizilmelere karşı fazlasıyla dayanıklı. Saatin arka yüzeyi ise seramik kaplamadan oluşuyor.

Saatin kenarında 2 tuş var. Bunlardan üst taraftaki kendini belli ediyor zaten -ki saatin genel tüm işlevlerini ekrana dokunarak yapabileceğiniz gibi bu tuş yardımıyla da yapabiliyorsunuz. Hemen altında ise yüzeye daha yakın şekilde konumlanan ikinci tuşa basarsanız da direkt olarak Egzersiz menüsüne ulaşıyorsunuz. Bu, varsayılan olarak bu şekilde atanmış, fakat dilerseniz saatin ayarlarından Aşağı Düğmesi bölümünden değiştirebiliyorsunuz.

Arayüz fazlasıyla işlevsel hazırlanmış, buna az sonra daha detaylı olarak geleceğiz, ancak sezgisel bir şekilde ekran üzerinde parmağınızı kaydırarak ekranlar arasında geçiş yapabileceğinizi şimdiden söyleyebiliriz. Yine dediğimiz gibi üstteki tuş ile de tüm fonksiyonları kullanabiliyorsunuz. Bu tuşa bir kere bastığınızda ana menü açılıyor, buradan tekerleği çevirerek ekranı kaydırabiliyorsunuz. Ana ekrandayken veya navigasyon gibi bazı uygulamalar içindeyken kaydırdığınızdaysa ekrana zum yapabiliyorsunuz.

Huawei Watch 3 Pro Ekran Özellikleri

Huawei Watch 3 Pro Ekran Özellikleri

Şimdi ekrana gelelim. Huawei Watch 3 Pro'nun ekranı da çevre tasarımı gibi gerçekten birinci sınıf görüntü üretecek şekilde hazırlanmış. Ekranın boyutu 1.43 inç ölçüsünde olurken, panel olarak saatte AMOLED kullanılmış. Ekranın parlaklığı tam 1000 nit seviyesine ulaşabiliyor ki bu da açık hava kullanımı için şahane bir ekran görüntülemesi sağlıyor. 60Hz ekran tazeleme oranına sahip olan ekranın çözünürlüğü 466x466 piksel. Bu da ekran boyutuna oranlayınca 326 ppi gibi gayet tatmin edici bir piksel yoğunluğu anlamı taşıyor.

Saatin ayarlarından Ekran ve Parlaklık adımından ekrana ilişkin çok sayıda ayarı yapabiliyorsunuz. Buradan parlaklığı manüel olarak ya da otomatik olarak seçebiliyorsunuz. Ekranın ne kadar süre sonra uykuya geçeceğini ve ekran açık kalma süresini belirleyebiliyorsunuz.

Buradan çıkıp Saat Kadranı ve Başlatıcı ayarına geldiğinizdeyse, burada Aktif Bekleme Ekranı adında bir bölüm göreceksiniz. Bunu açarak saatin ekranının her daim açık kalmasını sağlayabilirsiniz. Elbette bu biraz pil ömründen yiyecektir, fakat güzel görünüyor. Bu anahtarı açtığınızda altta ABE Stili, yani Aktif Bekleme Ekranı stili bölümü açılacak, buradan da saatin pasif olduğu durumlardaki kadran stilini seçebilirsiniz.

Tabii ki mevzu bahis bir akıllı saat olunca saat kadranlarının önemi çok fazla, böylece günün duygu ve durumuna, o günkü kıyafetinize veya tarzınıza göre istediğiniz bir seçeneği bulabiliyorsunuz. Saatte çok sayıda arayüz seçeneği bulunuyor. Bunların bir kısmı yüklü olarak geliyor, ancak pek çoğunu Huawei Sağlık uygulaması üzerinden saate indirebiliyorsunuz.

Burada ek bir parantez de açalım, Watch 3 Pro'da yer alan saat arayüzleri arasında özel hazırlanmış seçenekler bulunuyor. Elbette mağazada çok daha fazlasını bulabilirsiniz, fakat saat ile yüklenenlerden birkaçından hızlıca bahsedecek olursak, bilgiye dayalı seçenekler olduğu gibi eğlenceyi ön plana çıkaranlar da var. Mesela bunlardan Moon Explorer'ı açtığınızda, Ay'ın hangi tarihte nasıl görüneceğini öğrenebiliyor; VariForms'u açtığınızda, bir saat kadranının yanı sıra aynı zamanda bir tilt oyununu da ekranınıza taşıyor, "Go" ikonuna basarak hemen oyuna başlayabiliyorsunuz. Veya Speedometer arayüzünü seçerseniz, hava basıncını ve rakım değerini attığınız adım, taktığını kalori ve kalp atış hızı gibi bilgilerle beraber ekranda bir arada görebiliyorsunuz.

Huawei Watch 3 Pro Arayüzü ve HarmonyOS

Huawei Watch 3 Pro Arayüzü ve HarmonyOS

Evet, HarmonyOS'li ilk saat Watch 3 Pro oldu. Şimdi biraz saatin işletim sisteminden bahsedelim istiyoruz. Huawei, bu saatte ana ekranı varsayılan olarak Grid Launcher ile karşımıza çıkartıyor, ama eğer bunu beğenmezseniz, yine liste tasarımına yine saatin ayarlarından geçiş yapabileceğinizi de söyleyelim.

Ancak Grid Launcher göze gayet hoş görünüyor, kullanımı basitleştiriyor. Saate yüklediğiniz tüm uygulamaları burada bir arada görebiliyor ve böylece hızlıca istediğiniz uygulamaya erişebiliyorsunuz. Burada önemli detaylar bulunuyor, şimdi birkaçından bahsedeceğiz.

Öncelikle şunu söyleyelim: Watch 3 Pro'yu elbette telefonunuza Huawei Sağlık uygulaması üzerinden bağlayarak telefonunuzla bir arada kullanabileceğiniz gibi tek başına bir mobil cihaz şeklinde kullanabiliyorsunuz. Bu çok önemli bir özellik. Nasıl derseniz, saatin eSIM desteğine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Böylece saate bir eSIM hattı belirleyebiliyorsunuz ve böylece telefonunuzdan tamamen bağımsız bir iletişim sağlayabiliyorsunuz. Ancak eSIM için ilgili operatörün desteği gerekiyor tabii ki. Şu an çift sim ile tek numara çalışmamasının sebebi Türkiye'deki operatörlerin destek vermemesi. Ancak bunun da yakın bir zamanda çözüleceğini düşünüyoruz.

Saatin üzerinde hem hoparlör hem mikrofon bulunuyor. Böylece arayüzde göreceğiniz telefon ikonuna tıklayarak rehberinize erişebiliyor, aramalarınızı yapabiliyorsunuz. eSIM'in mobil ağı üzerinden zaten internete de bağlı olacağınızdan, saate indireceğiniz uygulamalar üzerinden istediklerinizi yerine getirmeniz mümkün.

Huawei'nin AppGallery uygulama mağazası üzerinden saat ile uyumlu olan uygulamaları indirebiliyorsunuz. Buradaki mağaza zamanla genişleyecektir elbette, ancak şimdi de çok sayıda uygulamayı bulabiliyorsunuz.

AppGallery'e girdiğinizde ister uygulamayı direkt olarak aratabilir ister Öne Çıkanlar listesini gezebilirsiniz. Bu arada saatin sanal klavyesinin de oldukça başarılı olduğunun altını çizelim; elbette saatin ekran boyutuna bağlı olarak küçük, fakat gayet doğru şekilde tuşlamaları algılayabiliyor.

AppGallery üzerinden Huawei'nin Petal Maps, yani haritalar uygulamasını indirebiliyorsunuz. Saatte çift kanallı GPS desteğinin bulunması büyük avantaj, bu sayede konum ve konuma dayalı takip uygulamalarında konum erişim ve rota doğruluğu sağlayabiliyorsunuz. Özellikle sık sık koşu, bisiklet ya da yüzme sporlarıyla ilgiliyseniz, bu oldukça işinize yarayacaktır. Öte yandan hem iyi bir GPS desteğinin sağlanmış olması hem de Petal Maps uygulamasını indirebiliyor olmanız, saati eSIM yoluyla telefonunuzdan tamamen bağımsız kullanmayı planladığınız bir durumda şahane ikili olarak elinizi kuvvetlendirecek.

HarmonyOS arayüzündeki uygulamalar arasında dolaştığımızda, ihtiyaç duyulabilecek tüm uygulamaların varsayılan olarak eklendiğini görüyoruz. Tabii ki kronometre, alarm, nefes egzersizi, hava durumu, takvim, pusula gibi seçenekler de var. Ayrıca Müzik Çalar uygulaması üzerinden direkt olarak bulut üzerinden çevrim içi müzik dinleyebilir, çalma listeleri oluşturabilirsiniz. Tabii ki biz elimizin altında olunca saati bir de FreeBuds 4 ile eşleştirip öyle denedik, onda da bir sorun bulunmuyor. Yani saati Bluetooth kulaklığınızla da kolaylıkla eşleştirebiliyorsunuz. Özellikle spor salonunda ya da dış mekan sporlarında telefonunuzu yanınıza almanız gerekmiyor. Öte yandan saatin kendi hoparlörlerinin de gayet iyi seviyede ses verdiğini iletelim.

Peki, hepsi bu kadar mı? Tabii ki değil. Artık yavaş yavaş uygulamalar arasında bir akıllı saatte en çok arananlara gelelim.

Huawei Watch 3 Pro Spor ve Sağlık Özellikleri

Huawei Watch 3 Pro Spor ve Sağlık Özellikleri

Huawei'nin diğer akıllı saat ve bilekliklerini kullananlar bileceklerdir ki, şirketin spor ve sağlık uygulama desteği konusunda desteği geniş. Hemen her yeni modelinde kapsamlı egzersiz ve sağlık modları sunan Huawei, Watch 3 Pro'da da bunları ve fazlasını karşımıza getiriyor.

Watch 3 Pro'da 15'i profesyonel 100'den fazla egzersiz modu mevcut durumda. Bunlardan en çok kullanılanlar direkt olarak Egzersiz ekranına eklenmiş. Eğer daha fazlasını da eklemek istiyorsanız en alttan Özel menüsünden istediklerinizi kolayca ekleyebiliyorsunuz. Biz Watch 3 Pro'yu kullandığımız süre içinde hem genel fitness antrenmanlarımızı yaptık hem de bol bol yüzdük. Yaktığınız kaloriden tutun da sporcuların aradıkları VO2 değeri gibi tüm verileri sizlere veriyor. Bu arada saat 5 ATM seviyesinde, 50 metreye kadar suya dayanıklı tasarlanmış. Ancak yüzmede havuz kullanımlarının önerildiğini söyleyelim. Tuzlu su her ne kadar sonrasında saati tatlı suyla durularsınız cihaza zarar vermeyecek olsa da, elimizdeki model gibi deri kayış seçeneği, uzun vadede deformasyona uğrayabilir.

Saatin su dayanıklılığına ilişkin ilginç bir uygulamayı da yeri gelmişken paylaşalım: Saatin ekranını üstten çekip bildirim ekranını açtığınızda burada "Boşalt" adında bir ikon göreceksiniz. Buna dokunduğunuzda saat, hemen sağ taraftaki hoparlör ızgarasından içeri giren suyu dışarı atmak için ses vermeye başlıyor ve bu süre zarfında da sizden saati eğmenizi ve sallamanızı istiyor. Gayet güzel düşünülmüş, hoş bir özellik.

Egzersizlere devam edecek olursak şunu da söylemek gerekiyor tabii ki: Spor esnasında toplanan tüm verilerinizi Huawei Sağlık uygulaması üzerinde görebiliyorsunuz. Hem grafikler hem değerler ile istatistikleri bir arada uygulama üzerinden derinlemesine inceleme şansına sahipsiniz ki, şunu açıkça ifade edebiliriz: Akıllı saat segmentinde en iyi sağlık uygulaması açık ara Huawei Health. Bugüne kadar çok sayıda akıllı saat ve akıllı bileklik inceleyip sizlere aktardık, ancak Huawei Health kadar detaylısıyla karşılaşmadık. Bu, sadece Watch 3 Pro'ya özel değil bu arada; Huawei Health diğer Huawei cihazları için de ortak bir platform ve gerçekten çok iyi şekilde işliyor. Sadece egzersiz uygulamalarında değil, kalp ritmi, SpO2 ölçümü, uyku analizi noktalarında da tüm grafik çizginizi dakika dakika ayrıntılarıyla görebiliyorsunuz.

Bu arada şunu da belirtmek lazım: Elimizdeki Watch 3 Pro HarmonyOS işletim sistemiyle çalışıyor ancak bu demek değil ki yalnızca HarmonyOS'li akıllı telefon ya da tabletlerle uyumlu. Hayır, böyle bir durum söz konusu değil. Daha önceki Huawei cihazlarında da olduğu gibi hem Android hem iOS tarafı ile rahatlıkla kullanılabiliyor bu saat de. Biz kullandığımız süre içinde de saati Mate 40 Pro ile kullandık ki, bu telefonda da Android işletim sistemi bulunuyor.

Uyku izleme konusuna gelirsek, Watch 3 Pro burada da gayet etkili çalışıyor. Derin uyku, hafif uyku, REM uykusu ve yatakta uyanık geçirdiğiniz sürelerin hepsini ayrı ayrı kategorilendiğini görebilirsiniz. Bunun sonucunda da uygulama size bir uyku puanı veriyor ve buna ilişkin önerilerde de bulunuyor.

Saatte dediğimiz gibi SpO2, yani oksijen ölçümü, stres seviyesi ölçümü de bulunuyor. Ayrıca Watch 3 Pro'da bir sıcaklık sensörü mevcut. Bununla cilt sıcaklığını, yani ateş ölçümü yapılabiliyor. Ancak bu özellik, şu anki yazılım güncellemesinde henüz devreye alınmamıştı. Huawei Türkiye'den aldığımız bilgiye göre Watch 3 Pro satışa çıktığında bu güncelleme saate tanımlanmış olacak ve bu sayede bu özellikten de faydalanabileceksiniz. Bu sayede sürekli kalp ritmi takibi yapar gibi saat sürekli olarak vücut sıcaklığı ölçümü de yapabilecek ki, korona virüs salgınının halen bitmediği bir süreçte bu oldukça faydalı bir özellik.

Sağlığa dayalı bir diğer önemli özellik de düşme algılama ve SOS çağrısı. Bu da acil durumlarda sağlık personeline otomatik çağrı için çok çok faydalı bir özellik olarak Watch 3 Pro'da yerini alıyor.

Huawei Watch 3 Pro Pil Ömrü

Huawei Watch 3 Pro Pil Ömrü

Evet, peki Huawei Watch 3 Pro'nun pil ömrü ne kadar gidiyor? Pil ömrü tabii ki tamamen kullanımınıza göre farklılık gösteriyor. Saati en temel fonksiyonlarla kullandığınızda 21 güne kadar pil ömrü sağlıyor. Ancak aktif kullanımda ise ortalama 5 günlük bir pil performansı sağlıyor. Bu süre az gibi görünebilir, fakat yukarıda da anlattığım çok sayıda özelliğin bir arada kullanılabildiğini düşününce bu süre fazlasıyla ideal doğrusu. Zira nereden baksanız aslında elinizin altında, bir akıllı telefonda kullanabileceğinizin daha mobil platforma uyarlanmış hali bulunuyor.

Pil ömrünü kontrol altında tutabilmeniz için ana kriterler de eklenmiş tabii ki. Pil ayarlarına geldiğinizde burada güç tasarruf modu ve ultra güç tasarruf modunu bulabiliyorsunuz. Elbette hiç bunlara bulaşmadan kendiniz de ekran parlaklığıdır, kalp ritmi takibidir gibi özellikleri sınırlayabilir ve pil ömrünü uzatabilirsiniz.

Şarj konusunda da saatin eli geniş. Watch 3 Pro'yu kutusundan çıkan manyetik şarj pediyle şarj edebilir, herhangi bir Qi standardına sahip kablosuz şarj pediyle şarj edebilir veya ters şarj desteği sayesinde bu özelliği bulunduran telefonlarla da şarj edebilirsiniz. Yani seçenek çok. Şarj pediyle şarj ettiğinizde ise 10 dakikalık şarjla 20 saate kadar kullanım imkanı sunmasının büyük avantaj olduğunu da son olarak belirtelim.

Özetle

Evet, ve sonuç. Hauwei Watch 3 Pro hakkında merak edilebilecek her soruya inceleme boyunca yanıt verdiğimizi düşünüyoruz, eğer yine de sorularınız varsa tabii ki yorumlarda cevaplandırmaktan memnuniyet duyarız. Açıkçası Huawei, bu saatiyle ve HarmonyOS işletim sistemiyle gerçekten ortaya çok başarılı bir iş çıkartmış. Pek tabii ki HarmonyOS yeni bir işletim sistemi ve tıpkı daha önce Huawei'nin Google ile yollarını ayırması, sonrasında da kendi AppGallery uygulama marketini oluşturarak uygulama çeşitliliğini ilk güne göre fazlasıyla tatmin edici boyuta taşıması gibi, işletim sistemini de geliştirdiğine önümüzdeki dönemde hep beraber şahit olacağız. Gerçekten muazzam bir yenilik. Watch 3 Pro da bu yeniliği akıllı saat platformuna taşıyan ilk ürün olarak bir kilometre taşı niteliği taşıyor. Saatin fiyatı ise biraz pahalı. Muhtemelen bu inceleme yayına girdiğinde Watch 3 Pro, Huawei Online Mağaza'daki yerini almış olacak, ayrıca kampanya döneminde ekstrası da olacaktır. Fiyatı ise 5699 TL.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Watch 3 Pro
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
95
Ekran 1.43 inç AMOLED
Çözünürlük 466x466
Hafıza 16 GB
RAM 2 GB
Su Koruması 5 ATM
Uyumluluk Android 6.0 ve üstü, iOS 9.0 ve üstü
Batarya 790 mAh
Pil Ömrü 21 güne kadar
Şarj Süresi 3 saate kadar
Bağlantılar Wi-Fi, BT5.2, BLE, GPS, NFC
Ağırlık 64 gr.