Hubble tamir edildi ve yeni fotolar çekti

Bakımı ve geliştirilmesi yapılan, Hubble Uzay Teleskopu tarafından çekilen yepyeni uzay fotoğrafları

Uzayda bir kelebek

Hubble Uzay Teleskopu bu yaz tekrar hizmete girdi. Yoğun bir tamir ve geliştirme sürecinin açılmasıyla birlikte tekrar işinin başına döndü.

Teleskopu onarmak için Mayıs ayında uzay mekiğiyle bir ekip yola çıkmıştı. Bu hafta NASA bu ekibin başarılarını övdü "Sözün özü, bu profesyoneller Hubble'ı yepyeni bir sanat şaheseri haline getirdiler."

Hubble boş durmayarak fotoğraf çekmeye başladı ve bu yepyeni, taptaze kareler, görenleri uzak yıldızların gizemiyle büyüledi. Özellikle NGC 6402 olarak sınıflandırılan Butterfly Nebula (Kelebek) veya diğer ismiyle Bug Nebula (Böcek) görüntüleri nefes kesici. Bu nebulanın merkezinde bizim güneşimizin 5 katı büyüklükte ölen bir yıldız var. Kelebeğin kanatları ise 36.000 Fahrenheit dereceye ulaşan sıcaklıkta gazdan oluşuyor. Bu da 19982.2 Celcius yani santigrat dereceye tekabül ediyor.

Akrep takım yıldızından 3.800 ışık yılı uzaklıkta ve Samanyolu Galaksisi'nin içinde yer alıyor. Kelebek kanatlarının dış kenarları, nitrojen tarafından yayılan ışıkla yükselirken, beyaz alanlar sülfür tarafından yayılan ışığı gösteriyor.

Hubble Uzay Teleskopu'nun geliştirilmiş kameralarından gelen en yeni fotoğrafları galerimizde bulabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları