IE9'un gölgede kalan zaferi!

Hız testlerini, yeni özellikleri unutun... İşte IE9'un tüm rakiplerini ezip geçtiği ilginç bir test!

IE9'un gölgede kalan zaferi!

Arkadaşlarınızdan Internet Explorer 9 hakkında 'hızlı', 'hafif', 'şık' gibi kelimeleri sıkça duymanız mümkün. Bazı tanıdıklarınız ise bunlara karşı çıkabilir. Ancak IE9'da Microsoft'un üzerinde pek durmadığı bir konu ise tarayıcının enerji tüketiminde diğerlerinden çok daha iyi olduğu.

IE blog'undan üç Internet Explorer takımı üyesi, Windows'daki dört popüler tarayıcıda gerçekleştirdikleri testin sonucunu yayınladı. Tarayıcıların güç tüketimi, about:blank sayfasını gösterirken, haber sitelerini yüklerken ve IE Test Drive sitesinde sunulan 'Galactic' ve 'FishIE Tank' HTML5 uygulamalarını çalıştırırken ölçülmüş.

Sonuçlar ise şaşırtıcı. Boş sayfanın gösterildiği about:blank testinde tarayıcıların çoğu, boştaki bir sisteme göre daha fazla enerji tüketmemiş. Ancak burada Opera bir istisna oluşturuyor, bunun nedenine sonraki sayfamızda değineceğiz. Haber sitelerinde Firefox, Safari ve Internet Explorer iyi iken Chrome ve Opera daha yüksek enerji tüketiyor. HTML5 uygulamalarında ise GPU hızlandırması sayesinde Firefox ve IE düşük enerji tüketimiyle ortaya çıkıyor.

Bazı tarayıcılar neden daha çok güç tüketiyor?

Bazı tarayıcılar neden daha çok güç tüketiyor?
Boş sayfada güç tüketimi (Watt)

Burada ise şu soru akla geliyor: GPU ile donanımsal hızlandırmayı desteklenmemesi dışında, bazı tarayıcılar neden daha yüksek güç tüketiyor?

Opera, tarayıcı boşken bile sistem zamanlayıcı çözünürlüğünü 15.6 ms'den 2 ms'ye indiriyor. Bu, tepki süresini hızlandırıyor ancak CPU'nun düşük güç durumuna geçmesine engel oluyor. Internet Explorer ise bilgisayar pilden çalıştığı sırada sistem zamanlayıcı çözünürlüğünü 15.6 ms'de koruyor ve sadece fişe takıldığında çözünürlüğü düşürüyor.

Şu anki sistem zamanlayıcı çözünürlüğünü Sysinternals'ın ClockRes komut satırı aracı ile görebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları