IE9'un üçüncü önizleme sürümü yayınlandı

Tarayıcı pazarına heyecan getiren Internet Explorer 9'un üçüncü önizleme sürümü mercek altında...

IE9 Platform Preview 3 testte

Microsoft, yeni nesil tarayıcısı Internet Explorer 9 üzerinde titizlikle çalışmaya devam ediyor. Ve şimdi de üçüncü önizleme ile kullanıcılarının karşısında!

IE9'un 3. önizleme sürümünde bulunan 15 yeni özellik, tarayıcının grafik kartı ile hızlandırıldığını kanıtlar nitelikte. Ayrıca Microsoft, HTML5 ses ve video dosya desteği, çalışma alanı yönetimi ve Web Open Font Format (WOFF) gibi yeni HTML5 standartlardının diğer öğelerini de Render motoru içerisinde düzenliyor.

Internet Explorer 9'un üçüncü önizleme versiyonunu ie.microsoft.com/testdrive adresinden indirebilir, yine bu adresten hazır demoları görebilirsiniz.

Makalemizin devamında ise tarayıcıdaki en son gelişmelere ve üçüncü önizleme sürümü ile birlikte gelen özelliklere ulaşabilirsiniz.

IE9 standartların izinde gidiyor

IE9 standartların izinde gidiyor
IMDB Video Panorama

Üçüncü önizleme sürümündeki en heyecan verici özelliğin HTML5 standardına sahip video ve ses dosyalarının çalıştırılması olduğunu söylemek mümkün.

Bu özellik sayesinde kullanıcılar doğrudan tarayıcı üzerinden herhangi bir eklenti yüklemeksizin müzik dinleyebiliyor ve film izleyebiliyor. Ayrıca ietestdrive.com adresinden görülebileceği üzere HTML5 medya oynatıcısının oldukça şık bir görünüme sahip olduğunu söyleyemek gerek. Grafik kartı desteğiyle çalışan "IMDB Video Panorama" demosundan en son filmlerin listesini görebilir, tek tıklamayla oynatabilirsiniz.

Bu sistem oldukça akıcı ve kaliteli şekilde çalışıyor. Bir anlamda Microsoft'un web standartları konusunda yolun yarısını katettiğini söyleyebiliriz. Çünkü şu an IE9, H.264 olarak encode edilmiş tüm HTML5 videolarını çalıştırabiliyor. Google'ın kullandığı WebM formatını da, ek bir çözücü yardımıyla destekleyecek. Ücretsiz Theora formatı ise henüz desteklenmiyor.

Video öğelerinin yanı sıra Microsoft ses öğelerini de yeniden gözden geçirdi. Demolar arasında XML çalma listesi üzerinden ses dosyalarını oynatabilen bir müzik çalar bulunuyor. Bu oynatıcı şimdilik MP3 ve AAC formatında sesleri çalabiliyor. Buna ek olarak Internet Explorer, Web Open Font Format (WOFF), yani açık kaynak font formatında sayfalara gömülü yazı tiplerini @font-face üzerinden okuyabiliyor.

Standartlar ve performans sonuçları

Standartlar ve performans sonuçları
SunSpider JavaScript Benchmark sonuçları

Microsoft, görünüşe göre Chakra kod adlı yeni JavaScript motoru için de büyük çaba sarfetmeye devam ediyor. Çünkü tüm önizleme sürümleri karşılaştırıldığında IE9, SunSpider JavaScript benchmarkında her geçen gün daha iyi sonuçlar alıyor.

Fakat Microsoft halen Safari, Chrome ve Opera'nın gerisinde. Ayrıca SunSpider sonucunda alınan değerlerdeki milisaniyelik farklar kullanıcılar için önemli gibi görünse de pratikte çok büyük bir öneme sahip olmadığının altını çizmek gerek.
Daha belirgin farklar Futuremark tarayıcı testi Peacekeeper ile ortaya çıkıyor. Bizim uyguladığımız Peacekeeper testinde Internet Explorer 9 2760 puan, Firefox 3.7 Developer Preview 3532 puan ve Chrome 6 (Dev-Channel) 8873 puan aldı.

Sonuç olarak kullanıcılar Microsoft'un açık kaynağa ve standartlara yönelik gelişiminden gayet memnun ve talepleri de Microsoft'un bu şekilde devam etmesinden yana. Bunların dışında "html5test.com" adlı test sitesine göre tarayıcının HTML5 konusunda eksiklikleri bulunuyor. Fakat bu değerlendirmeyi biraz önyargısız ele almak gerek. Çünkü örneğin desteklenen ses formatları konusunda açıkça hatalar bulunuyor ve tabiki zamanla düzeltilecek.

Son olarak Acid3 testinde de puanın yükseldiğini görüyoruz. Bu testte Internet Explorer 100 üzerinden 83 puanla gelişmeye devam ettiğini gösterse de rakiplerinin hala gerisinde bulunuyor.

SunSpider JavaScript Benchmark sonuçları

Grafik kartı performansı ve sonuç

Grafik kartı performansı ve sonuç
"FishIE Tank" demosunda FPS oranları

IE9'un 3. Önizleme sürümünde Canvas konusunda da geliştirmeler bulunuyor. Bu sayede web geliştiricileri artık tarayıcıyı bir tuval gibi kullanabiliyor ve interaktif 2D grafikleri gösterebiliyorlar.

Microsoft, yayınladığı dört farklı Speed-Demo ile tarayıcıların grafik kartından ne derece yararlanabildiğini de gözler önüne seriyor. Microsoft'un demoları arasında bulunan tuval akvaryumu "FishIE Tank" testinde Firefox ve Chrome'un güncel versiyonları 50 balıktan sonra zorlanırken, Internet Explorer'ın önizleme sürümü 250 balığı saniyede 60 kareyle gösterebiliyor.

Sonuç
IE9 üçüncü önizleme sürümünün test sonuçlarını göz önünde bulundurduğumuzda standartların geliştirilmesi ve performans konusunda olumlu bir izlenim verdiğini söyleyebiliriz. Fakat Microsoft, tarayıcının grafiksel arayüzü, yönetimi ve güvenlik konseptleri hakkında en ufak bir ipucu vermemeye devam ediyor.

Ayrıca IE9 geliştiricileri, yeni fikirler üreterek GPU gücünün avantajını iyi bir şekilde kullanabilirse sıradışı ve ilgi çekici bir Microsoft tarayıcısı görmek mümkün olacak.

Okuyucu Yorumları