IFA 2014 işte böyle geçti!

Galaxy Note 4, Xperia Z3 ve çok daha fazlasına ev sahipliği yapan IFA 2014'ü değerlendirdik!

IFA 2014 işte böyle geçti!

IFA'dan tüm haberleri, tüm gelişmelerini, özel IFA 2014 sayfamızda bulabilirsiniz.

Evet, bir IFA Fuarı'nı daha geride bıraktık. Ancak bu defa, Dünyaca ünlü IFA 2014 Tüketici Elektroniği Fuarı'na CHIP Online olarak geniş bir kadro ile katılarak tabiri caizse tam bir çıkartma yaptık ve ötesinde, neredeyse tüm gün süren canlı yayınlarla fuarda olup biten her şeyi sizlere dakika dakika aktarmaya çalıştık. Oldukça geniş bir alan üzerine kurulan fuarda tanıtılan en son teknolojileri, ürün tanıtımlarını ve haberleri sizlere gerek Berlin'den düzenlediğimiz canlı yayınlarla, gerek İstanbul'daki ofisimizden yazılı olarak aktardığımız IFA 2014 Fuarı'nın genel değerlendirmesini her ne kadar yine fuar alanının önünde düzenlediğimiz -hemen yukarıda izleyebileceğiniz- canlı yayınla sizlere aktarmış olsak da, kendi gözümden izlenimlerimi şimdi bir kez daha kaleme alacağız.

Her sene olduğu gibi elbette gerek dünyaca ünlü markalar gerek teknolojiyi takip edenler tarafından oldukça yoğun bir katılımın söz konusu olduğu IFA, artık yavaş yavaş çehre değiştiriyor. Fuarın genel konsepti her ne kadar tüketici elektroniği olsa da, artık işin içinde çok daha geniş bir "teknoloji topluluğu" söz konusu. Görüntüleme teknolojileri, bilgisayarlar, cep telefonları ve diğer ürünler artık internetle birlikte harmanlanarak, tamamen ortak bir platform olarak "hayat teknolojileri" şeklinde bu yıl fuarda karşımıza çıktı. Buna en büyük örneklerden biri ise sanıyoruz ki Samsung'un fuarda bizlere sunduğu yenilikler.

Artık evler daha akıllı

Artık evler daha akıllı

Genişlettiği Akıllı Ev portföyünü IFA 2014'te bizlere sunan Samsung, Akıllı Ev hizmetlerine yönelik çalışmalarına hız vererek "Nesnelerin İnterneti" olarak adlandırdığı konsepti fuar alanında CityCube'da ziyaretçilerle paylaştı. Bir süre önce, akıllı ev ve tüketicilere yönelik Nesnelerin İnterneti için açık platform yaratıcısı SmartThings'i satın alan Samsung, görünüşe göre önümüzdeki dönemde de "bağlantılı evler" için ekosistem geliştirmeye devam edecek. Dijital kapı kilitleri ile IP kameraları birbirine bağlayarak güvenlik hizmetlerini geliştirmeyi amaçlayan Samsung, böylece tüketicilerin evlerini dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar anbean takip edebilmelerini gözetiyor. Öte yandan konum farkındalık hizmetleriyle de kullanıcının eve yaklaştığında ışıkların ve klima gibi elektronik eşyaların otomatik olarak açılarak ve daha önceden hazırlanan ayarlar doğrultusunda çalışması sağlanarak, kullanıcının istediği gibi konforlu bir yaşam ortamının hazırlanması sağlanıyor.

Samsung'un fuarda dikkat çeken benzer teknolojileri arasında yine, yeni akıllı çamaşır makinesi CrystalBlue Door ve PowerBot süpürgesi de oldukça dikkat çekiciydi. Samsung'un Consumer Electronics konferansında tanıtılan bu iki ürün, artık evlerimizde daha fazla akıllı eşya göreceğimizin kanıtı niteliğinde. Kısaca bahsetmek gerekirse CrystalBlue Door çamaşır makinesi, içine koyulan kıyafetlerdeki kiri analiz ederek deterjanı ve suyu çok daha verimli kullanıyor. Öte yandan PowerBot ise, yerleri otomatik olarak kendisi süpürebiliyor; sensörleri vasıtasıyla duvarları ve çevredeki eşyaları algılayarak çevrelerinden dolaşabiliyor.

Elbette Samsung'un Dünyanın İlk Curved UHD TV'sini de fuarda gördüğümüzü hemen iletelim. Daha önce yakından inceleme fırsatı da bulduğumuz Curved UHD TV'sine ek olarak yine konferansta Dünyanın İlk 105 inç Bendable (Bükülebilir) UHD TV'sini de tanıtan Samsung, konferans alanını dolduran basın mensuplarının alkışlarını toplamayı bildi. İster düz, ister kavisli olarak kullanılabilen bu ekran, televizyonlara bakış açısını değiştiriyor dersek yanılmış olmayız.

Samsung, "kavisi" amirale taşıdı

Samsung,

Elbette fuarda en çok ilgiyi yine cep telefonları gördü. IFA 2014'e, Unpacked 2014 Episode 2 konferasıyla açılışı yapan Samsung, uzun zamandır beklenen Galaxy Note 4'ü burada bizlere tanıttı. Basın mensupları tarafından büyük ilgi gören Note 4'ün ardından bu defa "kavisli kenarlı" Galaxy Note Edge'i de gözler önüne seren Samsung, büyük bir sürpriz ve sükse yaptı. Büyük bir izdiham eşliğinde özel stüdyoda deneyimleme fırsatı bulduğumuz her iki cebin hakkındaki ilk izlenimlerimizi yine www.chip.com.tr/canli adresinde bulabilirsiniz. Ancak kısaca yorum yapmak gerekirse, özellikle Note 4, gerçekten muhteşem bir model olmuş. Özellikle S-Pen'in kullanım alanının genişletilmesi ve eskisine nazaran çok daha hassas olması onun gerçek bir kalem gibi kullanılabilmesine imkan veriyor. Eminiz sizler de telefonu yakından incelediğinizde bize hak vereceksiniz.

Samsung, cep telefonlarının yanı sıra Note 4 ile kombine olarak kullanılabilen yeni arttırılmış gerçeklik gözlüğü Gear VR'ı da gözler önüne serdi. Oculus işbirliğiyle geliştirilen Gear VR, etkinliğin en çok ilgi çeken ürünlerinden biri oldu. Ayrıca Samsung'un fuardan hemen önce tanıttığı Gear S akıllı saati de sahneye çıktı. Akıllı saatlerde klavye devrini başlatmaya hazırlanan ve telefondan bağımsız olarak çalışan Gear S, akıllı saatlere bakış açısını değiştirmekle kalmayacak aynı zamanda daha işlevsel kullanılabilmesini sağlayacak gibi.

Internet of Things, Xperia çıkarması ve dahası...

Internet of Things, Xperia çıkarması ve dahası...

Samsung'un dışında IFA 2014'te daha pek çok yenilikçi ürün ve teknoloji yer aldı. Gün boyunca süren canlı yayınlarla hepsini sizlere CHIP Online üzerinden taşımaya çalıştık. Bunlara örnek olarak yine fuarın çehresinin artık "hayat teknolojilerine" kaymaya başladığının kanıtı Philips standında da bizleri karşıladı. Tıpkı Samsung'un "Nesnelerin İnterneti" konsepti gibi Philips de "Internet of Things" konseptiyle tamamen internetle harmanlanmış teknolojik ürünlerinin tanıtımını gerçekleştirdi. Akıllı mutfak bileşenleri, akıllı hava temizleyici, Smart Baby monitör ve daha fazlasını Philips standında yakından inceleme fırsatı bulduk.

IFA 2014'te bizzat deneyimleme fırsatı bulduğumuz ürünler arasında elbette Sony'nin beklenen yeni amirali Xperia Z3 de vardı. Uzun zamandır sızıntılarla gündemi meşgul eden Xperia Z3, Xperia Z3 Compact ve Xperia Z3 Compact Tablet'le birlikte kameramıza takıldı. Ayrıca Sony'nin yeni akıllı saati SmartWatch 3 ve SmartBand Talk da deneyimlediğimiz ve ilk izlenimlerimizi sizlere aktardığımız diğer Sony ürünleriydi.

Yine Huawei'nin fuarda tanıttığı akıllı cepleri Ascend Mate 7 ile Ascend P7'i ve Huawei'nin giyilebilir teknolojiler alanındaki ilk ürünü TalkBand'i yakından görme fırsatı bulduğumuz fuarda, Huawei Türkiye Pazarlama İletişim Direktörü Mine Zaim'le de keyifli bir söyleşi gerçekleştirme fırsatı bulduk. Yine bu röportajı CHIP Online üzerinde bulabilirsiniz.

Çok gezdik, çok gördük

Çok gezdik, çok gördük

Fuar süresince ekip olarak çok gezdik, çok gördük ve açıkçası her ziyaret ettiğimiz stant, her deneyimlediğimiz ürün ve düzenlediğimiz röportajlar neticesinde oldukça da eğlendik. Elbette tüm gün süren koşturmacanın yorucu olmadığını da inkar edemeyiz. Umarız buna değmiştir ve sizlere canlı olarak aktarmaya çalıştığımız yayınlarımızı beğenmişsinizdir.

Sürçü lisan ettiysek affola. IFA 2015'te yeniden görüşmek üzere!

IFA'dan tüm haberleri, tüm gelişmelerini, özel IFA 2014 sayfamızda bulabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları