İki devin "bedava SIM" savaşı

Apple ve Nokia arasındaki SIM kart savaşı, Apple'ın yeni açıklamasıyla farklı bir boyuta taşındı...

İki devin "bedava SIM" savaşı

Şu anda SIM kartları küçültmeye yönelik iki rakip "nano-SIM" tasarımı bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Nokia, Motorola ve RIM tarafından yönetilirken bir tanesi Apple tarafından geliştiriliyor. Ancak endüstri standardı olabilecek sadece bir SIM kartına yer var.

Apple, kendi tasarımını Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü'ne (ETSI) sunmak üzere taktikler geliştirmekle meşgul. FOSS Patents'e "çok güvenilir bir kaynak" tarafından gösterilen bir yasal mektuba göre Apple, nano-SIM tasarımını telif hakkı gerektirmeyen bir biçimde (diğer tüm nano-SIM patent sahiplerinin buna karşılık vermesi durumunda) lisanslamaya hazırlanıyor. Ancak Apple'ın bu hareketinin rakiplerini memnun etmeyeceği düşünülüyor. Zira bu, Apple'ın FRAND lisans şartlarını daha açık hale getirmesi anlamına gelebilir.

Apple'ın bu hamlesine cevap veren Nokia ise, hala kendi tasarımından yana olduğunu bildiriyor. Nokia, kendi tekliflerinin teknik olarak daha üstün olduğunu savunuyor ve Apple'ın teklifinin önceden kabul edilmiş olan ETSI gereksinimlerini karşılamadığını iddia ediyor. Nokia'ya göre Apple'ın telifsiz bir lisanslama teklifi, "diğerlerinin fikri mülkiyetlerinin değerini düşürme girişiminden başka bir şey değil". Bakalım micro-SIM konusunda nasıl bir anlaşmaya varılacak...

Okuyucu Yorumları