İki teknoloji devi LG ve Sharp'a ağır ceza

Teknoloji devleri LG ve Sharp, büyük para cezası ile sarsıldı. Peki bu cezanın sebebi ne?

İki deve büyük ceza!

LCD üreticisi LG, Sharp ve Chunghwa 585 milyon dolarlık bir para cezasına çarptırıldı. Sebep: İllegal fiyat anlaşmaları. Firmalar verilen hükmü kabul ettiler ve para cezasını ödemeye hazır olduklarını açıkladılar.

LCD ekran üreticileri Amerikan adalet bakanlığının denetleme komisyonun önünde LCD'lerdeki fiyat düşüşünü anlaşmalar aracılığıyla gerçekleştirdiklerini itiraf ettiler.

2006'dan bu yana çalışan denetleme komisyonunun verdiği bilgilere göre Dell, Apple ve Motorola bu anlaşmalardan en çok etkilenen firmalar arasında yer alıyor. Bu firmalar LG, Sharp ve Chunghwa'nın ekranlarını iMac'lerde, iPod'larda, monitörlerde, laptoplar'da ve cep telefonlarında kullanıyorlar.

Fiyat anlaşmalarının geçmişi

Fiyat anlaşmalarının geçmişi
Fiyat anlaşmalarının ikinci ortağı...

Fiyat anlaşmaları 2000 yılına kadar dayanıyor. O zamanlar analistler aşırı üretim sebebiyle LCD panel fiyatlarının sürekli olarak düşeceğini ön görüyordu. Buna rağmen fiyatlar Ağustos 2001'de yeniden yükseldi, zira en büyük üreticilerin üçü üretimi yavaşlatmak üzere anlaşmıştı. Bu durum artan fiyatların yanında Apple iMac'te olduğu gibi arz kıtlığına da sebep oldu.

Şimdiki ceza suçun büyüklüğüne göre üç üretici firma arasında paylaştırıldı: LG, 400 milyon dolar ile ABD tarihindeki en büyük kartel cezasını ödeyecek. Sharp 120 milyon dolar Chunghwa ise 65 milyon dolar ödemek zorunda kaldı.

LG'nin CHIP Online'nın sorusu üzerine verdiği cevaba göre hüküm sadece Amerikan kardeş şirketi olan LG Display'i kapsıyor. Diğer ülkelerdeki ana firma LG Electronics kapsam dışında kalıyor.

Okuyucu Yorumları