İkinci el telefon almadan önce bunu okuyun!

İkinci el bir cep telefonu mu alacaksınız? Önce bu yazımızı okumadan sakın harekete geçmeyin!

İkinci el cep alacaksanız...

Telefonunuzu değiştirmenin zamanının geldiğini düşünüyorsunuz ama yeni bir akıllı cebe akıtacağınız kadar bol paranız yok. Uzun vadeli kontratlara da sıkışıp kalmak istemiyorsunuz. O halde çözüm, ikinci el telefonlara bakmaktan geçiyor. Ancak kullanılmış telefon satın alırken dikkat etmeniz gereken birkaç şey var.

İşte ikinci el telefon alırken kandırılmanızı önleyecek, paranızın karşılığını almanızı sağlayacak bazı ipuçları.

Fiziksel görünümü

İkinci el telefon alırken ilk bakacağınız şeyin onun görünümünü yakından incelemek olduğunu biliyoruz. Ancak sadece çiziklere ve arka kapağın sallanıp sallanmadığına bakmakla yetinmeyin. Telefonun içine herhangi bir sıvı kaçtıysa, onun yavaşça bozulmasına neden olabilir. Arka kapağı açın ve pil etiketinin renginin kaçıp kaçmadığına bakın. Pilin değiştirilmiş olabilme ihtimaline karşın diğer etiketlerin de renginin atıp atmadığına bakın. Metal parçalardaki renklerin değişmiş olması, su hasarının bir işaretidir.

Çiziklere bakarken cihazın açık olmasına dikkat edin. Kamera lensinde çizik olup olmadığına da bakın. Ezik ve çizikleri çok olan bir telefonun dahili bileşenlerini güvenilir olmayabilir.

Teknik özellikleri, çalıntı mı...

Teknik özellikleri, çalıntı mı...

Teknik özellikleri

İhtiyacınızı karşılayacak teknik özelliklere sahip bir telefon satın alın. İnternette dolaşmak ve video izlemek için saatlerinizi harcıyorsanız, geniş ekranlı bir telefon tercih edebilirsiniz. Kameranın teknik özelliklerini araştırın. Videolu aramalar yapacaksanız ön kameranın olup olmadığına bakın. Tüm bunlar için telefon modelini internette aratıp üreticinin web sitesini ziyaret etmeniz yeterli.

Bunun yanında telefon yeni gibi görünse bile bazı işlevleri çalışmıyor olabilir. Dokunmatik ekranın, kameranın ve diğer özelliklerin çalışıp çalışmadığına bakın. Bir bileşenin bozuk olması, dahili devrelerde sorun olduğu ve telefonun yakın zamanda tamamen bozulacağı anlamına gelebilir.

Çalıntı mı?

Çalıntı bir telefonu satın almadığınızdan emin olun. Yeni aldığınız telefonun peşinden polislerin gelip kapınızı çalması üzücü bir durum olabilir. Binlerce telefon, farklı ülkelere dağıtılarak habersiz tüketicilere satılıyor.

Satıcıya telefonun IMEI kodunu (veya duruma göre ESN veya MEID kodlarını) sorun ve internetteki çeşitli kaynaklardan telefonun çalıntı olup olmadığını araştırın. IMEI kodunun kayıtlı olup olmadığını buradan ücretsiz olarak öğrenmeniz mümkün. CheckMEND web sitesi ise 2.99 karşılığında telefonunuzun geçmişinin bir raporunu oluşturabiliyor.

Android mi, iPhone mu?

Üzerinde düşünmeniz gereken konularından bir tanesi de işletim sistemi. Kişiselleştirme ve çok yönlülük sizin için daha önemliyse, Android'i tercih etmeniz yerinde olabilir. Kolay kullanım, güvenlik ve düz, hoş bir tasarım için iPhone'u tercih edebilirsiniz.

Satın alanı koruma

İnternetten alışveriş yapıyorsanız, kullandığınız web sitesinin sizi korumaya yönelik sunduğu hizmetlere göz atın ve mümkünse bu hizmetleri sunan satıcılardan alışveriş yapın.

Okuyucu Yorumları