İlginç USB ürünleri

USB portundan bağlanan ve bilgisayarınıza ilginç özellikler katan cihazlarla tanışmak ister misiniz? fiarj cihazı, kahve ısıtıcısı, ışıldak, fırıldak ve çok daha fazlası USB sayesinde hayat buluyor!

İlginç USB ürünleri

Çevre birim aygıtlarını bilgisayarımıza bağlamak için kullandığımız USB (Universal Serial Bus) arabiriminin kullanım alanları gün geçtikçe artıyor. İlk başlarda yazıcı, tarayıcı gibi çevre birimlerini bilgisayara kolayca bağlamamızı sağlayan bu teknoloji, daha sonraları klavye ve fareler için de vazgeçilmez bir standart olmayı başardı. Günümüzde ise USB portuna bağlanabilen cihazlar sınır tanımıyor. Bu yazıda yer alan "ilginç" ürünler sayesinde USB portunuzu şarj cihazına, kahve ısıtıcısına, mikroskoba, ışık kaynağına veya minik bir vantilatöre dönüştürebilirisiniz.

ŞARJ ÜNİTELERİ

USB arabirimini kullanarak (şarj edilebilir) pilleri şarj etmek günümüzün en popüler trendlerinden bir tanesi haline geldi. Bu cihazları kullanarak değişik modellerdeki cep telefonlarını şarj edebileceğiniz gibi, AA veya AAA boyutlarındaki şarjlı pilleri de doldurabilirsiniz.

A4 Tech USB Battery Charger

Klavye ve fare gibi çevre birim ürünleriyle tanıdığımız A4 Tech, bu sefer karşımıza USB şarj cihazı ile çıkıyor. Şu anda CG-5, CG-6 ve CG-10 kod numaralarına sahip üç farklı modeli bulunan A4 Tech, bu üç farklı model ile farklı ihtiyaçlara hitap etmeyi başarıyor. Bir sonraki sayfada örnek bir resmi bulunan CG-5 modeli, aynı anda iki tane AA veya AAA boyutundaki pili şarj edebiliyor.Ni-CD ve Ni-MH teknolojilerinin her ikisini de destekleyen CG- 5, tercih edilmesi durumunda sadece tek bir pili de şarj etme imkanı sunuyor. Üzerinde iki adet ışıklı gösterge bulunan CG- 5 modeli, bu sayede pillerin şarj durumunu gösterebiliyor ve piller şarj olduğunda şarj işlemini otomatik olarak durduruyor. Son derece ufak ve kullanışlı bir tasarıma sahip olan CG-5, aynı zamanda üzerinde bir adet USB port bulunduruyor. Bu sayede diğer USB cihazlarınızı CG-5 USB Battery Charger üzerinden bilgisayarınıza bağlayabiliyorsunuz. CG-5 modelinin sahip olduğu tüm özellikleri içeren CG-6, tüm bu özelliklere ek olarak hızlı şarj etme seçeneğini de sunuyor. Aynı anda dört farklı pili şarj edebilen CG-10 modelinde ise (diğer iki modelde bulunan) ekstra USB portu yer almıyor. A4 Tech tarafından üretilen her üç USB şarj cihazının da yanında iki adet 1400mAh Ni-MH AA ve iki adet 600mAh Ni-MH AAA pil ile birlikte geldiğini hatırlatmalıyız.

Fiyatı: 18 dolar (CG-5)
Bilgi: www.a4tech.com

İlginç USB ürünleri

Flexy Mobile Phone Charger

Cep telefonu boyutlarının giderek küçülmesine rağmen, şarj cihazlarının boyutlarında belirgin bir küçülme yaşanmıyor. Cep telefonu kullanıcılarının çoğu için şarj cihazını yanında taşımak gereksiz bir uğraştan öteye geçmiyor. Flexy'nin ürettiği bu şarj cihazı Ericsson, Motorola ve Nokia cep telefonları ile uyumlu olmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Piyasada değişik biçimlerde satışa bulunan Flexy Mobile Phone Charger cihazını "3in1" olarak adlandırılan ve Ericsson, Motorola, Nokia marka telefonlar için üç farklı güç çıkışına sahip olan pakette satın almayı tercih edebileceğiniz gibi, bu üç markadan sadece bir tanesi ile uyumlu olan bir modeli almayı da tercih edebilirsiniz. 1.5 metre kablo uzunluğuna sahip olan bu ürünlerin cep telefonunuzu 1-2 saat arasında şarj ettiği belirtiliyor.

Fiyatı: 9 dolar (3in1)
Bilgi: www.hizlisistem.com

SOĞUTUCULAR

USB arabiriminden aldığı güç ile çalışan ve değişik amaçlara hizmet eden soğutucular piyasada boy göstermeye başlayalı çok olmadı. USB girişine bağlanan bu soğutucuları kullanarak dizüstü bilgisayarınızı veya bizzat kendinizi serin bir havanın kollarına teslim edebilirsiniz.

Notebook Cooler Pad

Dizüstü bilgisayarının fazla ısınmasından şikayetçi olan kullanıcılar düşünülerek tasarlanan bu ürün, USB arabiriminden aldığı güç ile taşınabilir bilgisayarınızı soğutmayı amaçlıyor. Dizüsütü bilgisayarınızın altına yerleştirilen bu ürün, USB arabirimine bağlandıktan sonra sahip olduğu üç fan sayesinde dizüstü bilgisayarınızın sıcaklığını makul bir seviyede tutuyor. Piyasada bu amaçla üretilen ve USB arabirimine bağlanan çok sayıda soğutucu bulunuyor ve her bir ürünün boyutu, soğutma kapasitesi veya sahip olduğu özellikler birbirinden farklılık gösteriyor. Bu yazıda örnek bir resmini gördüğünüz ürün, USB 1.1 veya 2.0 standardında bir USB portuna sahip olan herhangi bir dizüstü bilgisayar ile kullanılabiliyor ve cihazın üzerindeki fanlar üç değişik hızda çalıştırılabiliyor. Bu sayede soğutucu ünitenin olabildiğince sessiz bir biçimde veya tam güçte çalışmasını tercih edebiliyorsunuz.

Fiyatı: 39 dolar
Bilgi: www.cyberguys.com

Kensington FlyFan

Şapkaların üzerine yerleştirilen minik rüzgar güllerinden ve hatta motorlu pervanelerden sonra, soğutucu dünyasının en büyük buluşunun USB fanlar olduğunu söylemek sanırız yanlış olmaz. Dizüstü bilgisayarınızı ne kadar sıcak bir havada kullanmak zorunda kalırsanız kalın, Kensington firması tarafından geliştirilen bu USB fan sayesinde serinleyebilirsiniz. İhtiyaç duyduğu tüm gücü USB portu üzerinden temin eden FlyFan, sahip olduğu esnek gövdesi sayesinde istenildiği yöne çevrilebiliyor. Motoru son derece sessiz bir biçimde çalışan ve bu sayede kullanıcısına rahatsızlık vermeyen Kensington FlyFan, düşük güç tüketimi sayesinde dizüstü bilgisayarınızın pilini çok az harcıyor. Üretici firma; FlyFan'in bir saatlik kullanımının, pil ömrünü yaklaşık beş dakika azalttığını belirtiyor.

Fiyatı: 17 dolar
Bilgi: www.kensington.com

USB Desk Fan

SDT Information Technology tarafından üretilen bu masaüstü fan; USB portu üzerinden aldığı güç sayesinde çalışmasının yanı sıra, sahip olduğu güzel ve kullanışlı tasarımı sayesinde bu yazıda yer almaya hak kazandı. Esnek boyun bölgesini kıvırarak havayı istediğiniz bölgeye yönlendirmenize izin veren USB Desk Fan, isterseniz 4 tane AA pili kullanarak da çalıştırılabiliyor. Üzerinde açma-kapama düğmesi de bulunan ürün, 1.7m uzunluğunda bir kabloya sahip olarak geliyor.

Fiyatı: 20 dolar
Bilgi: www.sdt.co.kr

İlginç USB ürünleri

EĞLENCELİK

Hayatımızı kolaylaştıran USB ürünler arasında bazıları var ki, sağladıkları eğlence faktörü de en azından işlevleri kadar öne çıkıyor.

Play QX3+ Computer Microscope

Teknoloji devi Intel'in oyuncak üreticisi Mattel ile yaptığı işbirliği sonucu ortaya çıkan "Intel Play" firması, ürettiği "Digital Blue" serisi ile büyük ses getirmişti. 6 yaşındaki bir çocuktan, her yaştaki yetişkinlere kadar geniş bir kitleye hitap eden bu serinin en ilgi çekici, eğitici ve eğlendirici ürünü olan QX3+ Computer Microscope, size bilgisayar destekli bir mikroskop sahibi olma imkanı sunuyor. İnanılmaz güzellikte bir tasarıma sahip olan QX3+ Computer Microscope, USB arabirimini kullanarak bilgisayarınıza bağlanıyor. İncelemek istediğiniz nesnenin görüntüsünü 10X, 60X veya 200X büyütebilen QX3+, bu görüntüyü bilgisayar ekranına yansıtıyor. Bu benzersiz cihazın özelliklerini tam anlamıyla kullanabilmeniz için özel bir yazılım da birlikte geliyor ve QX3+, bu yazılım sayesinde incelediğiniz ürünün resmini ve hatta kısa süreli bir filmini çekmenize izin veriyor. Bu özel yazılım sayesinde kaydettiğiniz görüntüler üzerinde ayrıca oynamalar yapabiliyor ve hatta çektiğiniz minik videolara ses ekleyebiliyorsunuz. İhtiyaç duyduğu tüm gücü USB arabirimi üzerinden sağlayan QX3+, bu sayede harici bir güç kaynağına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. 1999 yılında piyasaya sürülen QX3 sürümünün geliştirilmiş bir üst versiyonu olan QX3+ Computer Microscope'un kutusundan mikroskop ve yazılım CD'si dışında üç adet slayt kartı, cımbız, örnek kapları ve damlalık gibi aksesuarlar da çıkıyor.

Fiyat: 49.95 dolar
Bilgi: www.intelplay.com

USB Cup Warmer

Bir yandan bilgisayar kullanırken bir yandan da çayını veya kahvesini yudumlamayı seven çok sayıda kullanıcı bulunuyor. Bu kullanıcıları hedeşeyen USB Cup Warmer, bilgisayarınızın yanı başında duran içeceğinizi sıcacık tutmayı amaçlıyor. Kupayı ya da bardağı saran kumaş giysinin içindeki ısıtıcılar sayesinde, içeceğin sıcaklığını yaklaşık 40 derecede tutabilirsiniz. Yine de USB'nin sağlayabildiği gücün sınırlı olması sebebiyle çok soğuk ortamlarda içeceğin ısısını yüksek tutmanın zorlaştığını hatırlatmak yerinde olacaktır. Ancak ürün ideal oda sıcaklığı içinde bulunan bir bardağın içindeki içeceğin ısısını korumasına yardımcı olabiliyor.

Fiyat: 17 dolar

Flexy USB Massage Bal

Uzun süre bilgisayar başında oturan kullanıcıların değişik kas gruplarının ağrıması, sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu sorunun en doğru çözümü kısa aralıklarla masa başından kalkmak ve gözlerinizi dinlendirmek olsa da, rahatlatıcı bir masaj yaptırmak da geçici bir çözüm olabilir. Bu noktada, size masaj yapacak bir arkadaş bulmakta zorlanıyorsanız Flexy USB Masaj Topunu deneyebilirsiniz. Gereken enerjiyi USB üzerinden sağlayan bu cihaz, vücudunuzun değişik bölgelerine masaj yapabiliyor. 1.8 metre kablo uzunluğuna sahip olan bu ürün, uzun süre bilgisayar başında oturmak zorunda olan kullanıcılar için tam bir kurtarıcı olabilir.

Fiyat: 9 dolar
Bilgi: www.hizlisistem.com

İlginç USB ürünleri

Flexy USB Mini Light

Temel olarak dizüstü bilgisayarların aydınlatma ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilmiş olan bu ürün, USB üzerinden aldığı güç sayesinde ortamı bir miktar aydınlatmayı amaçlıyor. Özellikle karanlık ortamlarda kullanılan dizüstü bilgisayarların klavyesini aydınlatmak için kullanılabilecek bu ürün, doğal olarak masaüstü sistemlerde de rahatlıkla kullanılabilir. Esnek bir tasarıma sahip olan Flexy USB Mini Light, bu sayede ışığın açısını ve aydınlatma bölgesini tam olarak belirlemenize izin veriyor.

Fiyat: 9 dolar
Bilgi: www.hizlisistem.com

LAKS USB Memory Watch

Alman saat üreticisi LAKS, USB belleğe sahip saat modelleri ile USB depolama ürünlerine yeni bir boyut getirdi. 32 MBdan 256 MB'a kadar değişik kapasitelere sahip bu saatlerin aynı zamanda USB 1.1 ve USB 2.0 sürümlerini destekleyen farklı modelleri bulunuyor. Sportif bir tasarıma sahip olan saatler aynı zamanda hafiflikleriyle de dikkat çekiyorlar. Bilgisayarı boot etmek için de kullanılabilen bu saatler, aynı zamanda saat ile birlikte gelen yazılımın sayesinde bellek üzerindeki verilerin şifrelenmesine de izin veriyor. "Shock Prof " ve "Anti-Static" özelliklerine sahip olan bu saatlerin 20 metre derinliğe kadar su geçirmezlik özelliği de bulunuyor. Erkekler ve bayanlar için farklı modelleri bulunan bu saatlerin fiyatı, sahip olduğu bellek kapasitesine göre değişiyor.

Fiyat: 80 dolar (128 MB), 140 dolar (256 MB)
Bilgi: www.laks.com

GÜVENLİK

USB arabirimini kullanan ilginç ürünler sadece eğlencelik cihazlar ile sınırlı kalmıyor. Bilgisayarınızdaki verilerinizin güvenliğini sağlamak için kullanabileceğiniz ve USB portuna bağlanan cihazlar da bulunuyor.

Kensington PCKey

Bilgisayarınızdaki verilerin güvenliğinden endişe duyuyor ve yazılımsal şifreleme yöntemlerine güvenmiyorsanız, Kensington tarafından üretilen PCKey adındaki bu donanım ürününü kullanmayı tercih edebilirsiniz.

USB portuna bağlanan bu cihaz, yanında özel bir yazılım ile birlikte geliyor. PCKey ile verilerinizi koruma altına almadan önce bu yazılımı bilgisayarınıza yüklüyorsunuz ve bu özel uygulamanın sabit disk(ler)inizdeki tüm verileri şifrelemesini bekliyorsunuz. Şifreleme işlemi sırasında "128 Bit AES Hard Drive Encryption" teknolojisi kullanılıyor. AES'nin açılımının Advanced Encryption Standard" olduğunu ve bu şifreleme teknolojisinin Amerikan hükümeti tarafından önerildiğini de belirtmeliyiz. Bu şifreleme işleminden sonra, sabit disk üzerindeki verilere ulaşmak için, size özel kod numarasına sahip PCKey cihazının USB portuna takılı olması gerekiyor. İleride herhangi bir uygulama sabit disk üzerinden bir dosya talep ettiğinde, bu veriler PCKey filtresi sayesinde şifresi çözülecek ve bilgiler belleğe aktarılacaktır. Tabii ki PCKey'i USB portuna taktıktan sonra size özel şifreyi de yazmanız gerekli. Bu noktada, bu işlemin sistem performansını düşüreceğini hatırlatmalıyız. Yine de, bu cihazın ileri düzey güvenlik amacıyla kullanılacağı düşünüldüğünde bu dezavantaj hoşgörüyle karşılanabilir.

Fiyat: 50 dolar
Bilgi: www.kensington.com

NEREDEN ALABİLİRSİNİZ ?

Online alışveriş

Yazı içerisinde tanıtılan ilginç USB cihazları n ilginizi çektiğine inanıyoruz. Ancak bu ürünlerin büyük bir bölümü, en azından şimdilik, Türkiye'de bulunmuyor. Türkiye'de satılan ürünleri çeşitli bilgisayar mağazaları dışında aşağıdaki online alışveriş sitelerinden satın alabilirsiniz:

www.hepsiburada.com
www.hipernex.com
www.hizlisistem.com
www.imedya.com

Türkiye'de bulamadığınız ürünleri ise yurtdışından sipariş vermek isterseniz, aşağıdaki alışveriş sitelerinden faydalanabilirsiniz:

www.amazon.com
www.cdw.com
www.computers4sure.com
www.ecost.com
www.thinkgeek.com

Burak Tuyan
[email protected]

Okuyucu Yorumları