İlk 1-Terabyte Sabit Disk Hitachi'den

Dünyanın ilk 1 terabyte'lık sabit diski Deskstar 7K1000, Hitachi'den geldi.

1-Terabyte aşıldı

Hitachi dün ilk 1000 GByte'lık sabit diskini sundu. Yeni sabit disk, ilk dikey kayıt prosedürünü kullanan sabit disk olma özelliğini de taşıyor, yani disk yatay değil, dikey olarak yazılıyor.

3.5 inçlik Deskstar 7K1000'ın dönüş hızı 7200 RPM ve 32 MByte önbelliği var. Hitachi şimdilik P-ATA ve/veya S-ATA arabirimi ile piyasaya sürmeyi planlıyor. Darbelere karşı daha dayanıklı olacağı belirtilen disk, ayrıca düşük güç tüketimi olacak. Hitachi'ye göre bu en fazla 9 watt.

Deskstar 7K1000'in geleceğinde ise "CinemaStar" adıyla dijital ses ve görüntü kayıt cihazlarında kullanılacak bir modeli bulunuyor. Sunucular için modelleri ise bir sonraki aşama olacak.

Hitachi bu diski 2007'nin ikinci çeyreğinde piyasaya süreceğini söylüyor. 1-TByte modeli yaklaşık 330 dolar olacağı söyleniyor, bu da gigabyte başına 33 cent'e denk geliyor. Seagete'in 750 GB sürücüsü geçtiğimiz sene ortalarında 499 dolara satışa sürülmüştü, fakat Deskstar'ın 750 GB'lık sürümünün fiyatı henüz bilinmiyor.

CHIP Online Yorumu:
Hitachi'ye sabit disk üreticileri arasındaki rekabette 1-TB limitini aştığı ve bunu makul fiyatta yapabildiği için tebrik ediyoruz. Her ne kadar artan disk kapasitelerini sevinçle karşılasak da, yine de kaygılanmamak elde değil. Çünkü tek bir diskte daha fazla veri depolamak, aynı zamanda disk arızası durumunda daha dramatik veri kaybı boyutlarına ulaşmak demek.

Okuyucu Yorumları