İlk askeri drone'lar emekli oldu...

Tam 20 yıllık uzun görev süresinin ardından, bir "kahraman" daha emekli oluyor!

Emeklilik sırası onda!

Askeri drone'lar yeni bir konsept gibi gözükebilirler ancak resmi olarak bakıldığında, bu ay itibariyle yaşlanmaya bile başlamış durumdalar. ABD ordusu, ilk drone'u olan IAI'nin Hunter'ını 20 yıllık meslek hayatı ardından emekliye ayırdı. Bu kıdemli gözlem drone'u artık sadece hükümetin sahip olduğu anlaşmalı destek üniteleri tarafından kullanılacak.

Bu arada arazi "askerleri" General Atomics'in Gray Eagle'ını kullanmaya başlayacaklar. Gray Eagle daha iyi algılayıcılara sahip olmanın yanı sıra daha iyi bir dayanıklılık (12 saat yerine 25 saat) ve daha yüksek tavan yüksekliğine (4.5km yerine yaklaşık 9km) sahip.

Hunter, sıkıntılı bir başlangıca sahipti ve üretim, programın kötü yönetimi sebebiyle hızlı bir şekilde durdurulmuştu. Ancak bu araç, kariyerini başarılı bir şekilde sona erdirmekte. Aracın ilk çalışma uçuşları 1999 yılında Balkanlar üzerinde gerçekleşmişti ve bu görev, ordu drone'ları için bir çeşit sınav olarak görülmekteydi. Hunter bölgede o kadar başarılıydı ki, daha fazla ünitenin uçuşa hazırlanması için üretimin devam etmesi kararı alındı. Ayrıca bu İHA, 2003 ve devamında Irak'ta görev alarak dayanıklılığı ile ün kazandı.

Her ne kadar Hunter'ın artık yenilenmesi gerekli olsa da, ABD ordusunun bu hava aracını özleyeceği kesin...

Okuyucu Yorumları