İnceleme: Battlefield 3

EA Games'in savaş oyunu klasiği Battlefield, yeni sürümüyle karşımızda. Peki ama oyun ne kadar iyi?

İnceleme: Battlefield 3

Hazırlayan: Uğur Yurt

Savaş oyunları genellikle, oynayan oyuncuların oldukça seçici oldukları video oyunlarının başlarında gelir. Yani bir oyuncu, öyle hemen hemen her savaş oyununu oynamaz. İşte EA Games firmasının Battlefield serisi, en seçici oyuncular tarafından bile takip edilen ve yeni sürümlerinin çıkması beklenen bir oyun. Bu da, Battlefield 3 oyununun neden en fazla ön sipariş alan oyunlardan biri olduğunu açıklamak için yeterli. Battlefield 3'ün konusuna geçmeden önce, oyun olarak nasıl bir seri olduğunu açıklayalım.

EA Games genelde yaratıcı ve yenilikçi oyunlar piyasaya çıkartır. Bu sektörün öncü firmalarından birisidir zaten. Diğer çoğu savaş oyununda düşünülmemiş, oyuna heyecan ve aksiyon katan unsurları bir araya getirmekte de EA firmasının üstüne yoktur. Battlefield serisinde de, oyun karşına çıkan herkesi vur ve ilerle mantığından çok, bir grup askerin savaşını ve hikayelerini anlatır. Yani Battlefield oyunlarının bir senaryosu vardır. Yeri gelecek verilen görevler sizin karakterinizle ters düşecek ve vicdanınızı dinleyip görevi yerine getirmek yerine, size doğru geleni yapacaksınız. Tıpkı sinemada üst düzey bir savaş filmi seyreder gibi, oyunun senaryosunu yaşayacaksınız.

PC'de Battlefield 3 oynamak

PC'de Battlefield 3 oynamak

Battlefield serileri hazırlanırken oyun senaryosunda oyuncunun oldukça fazla araç kullanılması için gereken görevler hazırlanmış. Yani çok fazla araç çeşidi var ve siz bunları görevler icabı kullanmak durumundasınız. Örneğin bazen ormanın içerisindeki bir gölde tekne kullanırken, çölde geçen bir görevde ATV kullanabiliyorsunuz.

Battlefield 3 oyununda da, eski serilerde olan tüm özellikler kullanılmış ve ekstra yenilikler yapılmış. Şu sıralar televizyon reklamlarına da denk geldiğimiz oyunun kalitesi tartışılamaz. Zaten oyunun fanatikleri mutlaka video sitelerinden oynanış videolarını izleyip fikir sahibi olmuşlardır. Özellikle grafikler konusunda (eski grafikler de çok kaliteli olduğu halde) çok fazla çalışılarak, kusursuza yakın bir görüntü elde edilmiş. Oyunun konsol görüntülerinin daha kaliteli olduğu iddia edilse de, iyi bir ekran kartınız varsa aynı görüntüleri PC'de de yakalamanız mümkün. Hem de FPS türünde bir oyunu fare ve klavye ile oynamak varken, aynı zevki Xbox ve PS3 ile alabileceğinizi düşünmüyoruz.

Hemen görev alanına dönün!

Hemen görev alanına dönün!

Senaryo kısmında, EA yetkilileri global olayların etkisinde kalmış gibi gözüküyor. Özellikle İran büyük tehlike, Amerika süper güç olarak gösterilmiş. Ve tabii ki Amerikan askerlerinin olduğu her oyunda düşman olarak görmeye alıştığımız Rusya da oyunun içerisindeki yerini almış. Nükleer tehdidi çok başarılı bir şekilde senaryoya uyarlamışlar. Klasik Amerikan gişe filmlerindeki gibi, Avrupa ve Amerika nükleer silahlar ile vurulacaklardır. Bunu engellemek için de sizin devreye girmeniz gerekiyor. Ama oyundaki sorgu odası flashback'leri maalesef COD Black Ops'u oldukça fazla andırıyor ve neredeyse taklitçilik yapılmış gibi bir durum söz konusu.

Oyunda rota sizin için önceden çizilmiş gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Yani belli bir bölgeden, belli yollardan geçip gitmek zorundasınız gibi gözüküyor. Haritalar oldukça geniş ama siz düşmanın arkasından yaklaşıp gafil avlama lüksüne sahip değilsiniz. Oyun bu noktada biraz kısıtlı görünse de aksiyon düzeyi ile bunu gideriyor. Yani eğer düşman safının siper aldığı yerin arkasına koşarak vurulmadan geçmeyi başarırsanız, düşmanlar siz sanki orada yokmuşsunuz gibi davranıyorlar, yani size ateş etmiyorlar. EA yapımcıları da bunun önüne geçmek için, görev için gerekli güzergahtan 5-6 adım dışarıya çıktığınız anda sizi "görev alanına dönmek için 5 sn. kaldı" gibi uyarılarla uyarıyorlar.

Mekanlar artık gerçekten farklı

Mekanlar artık gerçekten farklı

Daha fantastik bir oyun yaratılmak istenildiği oldukça fazla belli oluyor. Galiba senenin 2012 olmasının da etkisinde kalmışlar ki oyunda deprem oluyor, binalar yıkılıyor, nükleer bombalar patlıyor ve bunun gibi olaylarla sinematikleri renklendirmeye çalışmışlar. Bir süre sonra haliyle, "bütün her şey de bu takımın başına mı geliyor?" şeklinde sorular sormaya başlıyorsunuz. Ama sonuçta bir bilgisayar oyunu oynadığınızın farkına varınca böyle ekstrem şeyler hoşunuza gidebilir.

Buraya kadar hep oyunun eksilerinden bahseder gibi olduk, isterseniz biraz da artılarını sıralayalım. Eski Battlefield oyunlarında bulunmayan siperlerin parçalanması özelliği çok hoş bir özellik olmuş. Böylece bir siperin arkasında saklanıp herkesi öldürene kadar orada duramıyorsunuz. Artık mermiler ve bombaların etkisi ile siperler parçalanabiliyor.

Yine önceki sürümlerdeki bütün binaların birbirine benzediği tasarımlar geliştirilerek, farklı mekanların gerçekten farklı mekanlar olduğu hissettirilmiş. Örneğin Avrupa ve Amerika'da savaşırken gerçekten aradaki farklar belirgin bir şekilde karşınıza çıkıyor. Oyundaki silah çeşitlerinin arttırılması ve sniper silahlarını kullanabileceğiniz görevlerin çoğalması da büyük bir artı olarak karşımıza çıkıyor.

Her şey böyle başlıyor

Her şey böyle başlıyor

Kullanabileceğimiz araçlar da artan özelliklerden. En zevkli bölümler de oyunda uçak kullanmaya başladığınız bölümler olacak. Bilindiği gibi önceki Battlefield oyunlarında böyle bir özellik yoktu.

Oyunun en başında ellerinizi kelepçeli bir biçimde son sürat giden bir trenin içerisinde gözlerinizi açıyorsunuz. Biraz klasik olacak ama oraya nasıl geldiğinizden de haberiniz yok. Ve dört bir yandan saldıran teröristlerden kurtulmaya çalışarak trenin en başına gittiğinizde bir video giriyor ve oyuna giriş yapmış oluyorsunuz. Daha sonra sizi sorgulayan iki kişi tarafından yavaş yavaş geçmişiniz belirginleşmeye başlıyor ve oyunun senaryosu başlamış oluyor. Bundan sonrasını anlatmak istemiyoruz ki herkes kendi oynayarak oyunun tadını alsın.

Eğer Battlefield 3 oyununu temin edemiyorsanız oynayabileceğiniz bir demo şu anda bulunmuyor. Fakat DICE yetkilileri kasım ayının sonunda Avrupa için bir demo çıkaracaklarını söylüyorlar. Bekleyip görmekte fayda var. Bu süre zarfında Battlefield oyununun eski sürümlerini oynamak isteyenler buradan oyunun eski demo sürümlerine ulaşabilirler.

Bir bakışta Battlefield 3

Bir bakışta Battlefield 3

Grafikler: 9
Oyunda muhteşem grafikler karşınıza çıkıyor, çevredeki yapılar ve objeler son derece detaylandırılmış.

Ses: 9
Oyunun gerçeğe oldukça yakın ses efektleri, oyuncuyu oyuna daha çok bağlayabiliyor. Özellikle deprem ve binaların yıkılması sırasında kullanılan efektler çok orijinal.

Oynanış: 8
Yapılan reklamlardaki kadar üst düzey bir oynanış bekleyen oyuncuları hayal kırıklığına uğratabilir fakat senaryo ve adrenalin seviyesi açısından oldukça farklı bir oyun.

Multiplayer: 10
Diğer tüm Battlefield'ler gibi, Battlefield 3 de gerçek bir multiplayer klasiği...

GENEL DEĞERLENDİRME: 9
Battlefield 3, hiç kuşkusuz, 2011 yılında piyasaya çıkan en etkileyici oyunlardan biri...

Okuyucu Yorumları