İNCELEME: Firefox 4 Beta 1 bomba gibi geldi!

Tarayıcı piyasasını hareketlendiren IE9'a karşı atak Mozilla'dan geldi: İşte Firefox 4 Beta 1!

İNCELEME: Firefox 4 Beta 1

Mozilla, yeni tarayıcısı Firefox 4'ün ilk beta sürümünü kullanıcıların beğenisine sundu. Sürüm notlarında geliştiriciler tarafından belirtildiği üzere Firefox 4 beta gayet kararlı çalışıyor ve günlük kullanım için yeterince güvenli. Fakat bunun yanında eklentilerin tamamının uyumlu olmadığının ve final sürüme kadar birçok özelliğin değişebileceğinin de altını çizmek gerek. Chip Online olarak Firefox 4'ün ilk betasında öne çıkan özellikleri inceledik.

İlk olarak Firefox 4'te görsel açıdan önemli bir revizyon söz konusu. Sekme çubuğu tıpkı Google Chrome'da olduğu gibi en pencerenin üst kısmına taşınmış. Sayfanın sol üst köşesinde bulunan yeni Firefox butonu ise alandan tasarruf amaçlı olarak tüm önemli menü öğelerini bir arada topluyor. Ayrıca yeni bir bookmark butonu da adres satırı ve arama çubuğunun hemen yanına yerleştirilmiş. Bu düzenlemelerin genel olarak kullanımı kolaylaştırmak ve web sayfalarını maksimum alanda görüntülemek amacıyla yapıldığını söylemek mümkün.

Kullanıcı görüşleri için ayrı buton

Kullanıcı görüşleri için ayrı buton

Kullanıcı görüşleri Mozilla için program geliştirmede halen önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Ve yenilikler de bunu kanıtlar nitelikte.

Firefox 4 beta sürümdeki yeni butonlardan biri de "Feedback", yani geri besleme butonu. Mozilla geliştiricilerinin bu butonu kullanıcıların Firefox 4'e doğrudan katkı sağlaması amacıyla tasarladığını söyleyebiliriz. Sadece birkaç tıklamayla Firefox 4 betadaki hatalar, problemler, beğenilen veya beğenilmeyen özellikler Mozilla geliştiricilerine iletilebiliyor. Ayrıca Test Pilot Anketi ile tarayıcı kullanımınız ile ilgili soruları da yanıtlayabilirsiniz.

Kullanıcı görüşleri için ayrı buton

Yeni WebGL ve 2D Hızlandırma

Yeni WebGL ve 2D Hızlandırma

Firefox 4'ün arayüzünün altında yatan gerçek değişikliklerin WebGL desteği ve deneysel 2D hızlandırması olduğunu özellikle belirtmek gerek.

Yeni WebGL ve 2D HızlandırmaHer iki özellik de başlangıçta pasif durumda geliyor ve "about:config" penceresinden çabucak aktif hale getirilebiliyor. WebGL desteği için "webgl.enabled_for_all_sites" seçeneğini "true" olarak değiştirmelisiniz. WebGL ile ilgili örnek demolara ise Khronos Group'un sitesinden ulaşabilirsiniz. Yandaki resimden görüldüğü üzere demolar arasında bulunan 3 boyutlu ve yansıyan bir çaydanlık sayfa üzerinde döndürülebiliyor.

En ideal grafik görüntüleme performansı için ise Firefox'un gelecekte tıpkı Internet Explorer 9 gibi grafik kartının performansından yararlanabilmesi gerek. Bu özellik Mozilla tarafından şimdilik "deneysel" olarak sunulmuş ve yine "about:config" penceresinden aktif edilebiliyor. Bunun için "gfx.font_ rendering.directwrite.enabled" seçeneğini "true" olarak değiştirmeli ve "mozilla.widget.render-mode" seçeneğindeki değeri -1'den 6'ya yükseltmelisiniz. Bu özellikler aktif durumdayken Firefox 4'ün grafik performansını ietestdrive.com adresinden sınayabilirsiniz.

Yeni WebGL ve 2D Hızlandırma

Daha güvenli ve konforlu bir tarayıcı

Daha güvenli ve konforlu bir tarayıcı

Sadece görsel açıdan değil, Firefox 4 güvenlik konusunda birçok yeniliği de içinde barındırıyor.

Daha güvenli ve konforlu bir tarayıcıFirefox'un popüler güvenlik açığını neredeyse duymayan kalmadı. Bu açık ile saldırganlar kullanıcının sayfa geçmişine ulaşıyor ve saldırılarını buna yönelik hazırlıyordu. CSS History Mining adı verilen bu saldırı tekniğine Firefox geliştiricileri yeni sürümde artık bir son verdi. Dilerseniz startpanic.com adresinden Firefox 4 Beta 1'in bu saldırıya karşı ne derece başarılı olduğunu görebilirsiniz.

Firefox'un Smart Location Bar adı verilen çok fonksiyonlu adres satırı ile sayfalar arasında geçiş yapmak oldukça kolaylaştırılmış. Ayrıca durdur ve yenile butonları da tek bir simgede birleştirilmiş.

Bunların dışında beta versiyon WebM formatındaki HTML5 videolarını oynatabiliyor ve ilk olarak Firefox 3.6'da gördüğümüz eklenti & tarayıcı işlem ayrımı ile eklenti kaynaklı çökmelerin de önüne geçiliyor.

Bu bağlantıdan galerimizdeki ekran görüntüleriyle birlikte beta sürümdeki tüm yenilikleri bir arada görebilirsiniz.

Download: Firefox 4 Beta 1

Okuyucu Yorumları