Index, Halka Açılıyor

Bilişim ürünlerinin dağıtımında Türkiye'nin önde gelen firmalarından Index Bilgisayar, halka açılıyor. 2,7 trilyon lira nominal değerli hisselerin halka arzı 17-18 Haziran günlerinde gerçekleştirildi. Halka arzda, 1.000 lira nominal değerli her bir hisse 4.500 liradan satışa sunulacak.

Index, Halka Açılıyor

2004'ün yedinci halka arzını Index Bilgisayar gerçekleştiriyor. Index, 2,7 trilyon lira nominal değerli hisse senetlerinin halka arzını 17-18 Haziran'da yapacak. Sermayesinin % 15'ine denk gelen ve şirket ortaklarının rüçhan hakkı saklı tutularak yapılacak olan bu halka arzda, 1.000 lira nominal değerli her bir hisse 4.500 liradan satışa sunulacak.

Halka arz işlemlerini Oyak Yatırım liderliğindeki konsorsiyum gerçekleştirecek. Sabit fiyatla talep toplama yöntemiyle yapılacak halka arz öncesi, şirketin sermayesinde Yunan Pouliadis and Associates S.A. % 50 ve Erol Bilecik % 47,2 payla en büyük ortaklar konumunda bulunuyor.

Halka arzın % 50'si yurtiçi bireysel yatırımcılara tahsis edilirken, alım gücü yüksek bireysel yatırımcılara % 25, yurtiçi kurumsal yatırımcılara ve yurtdışı kurumsal yatırımcılara % 10'ar, Index tedarikçilerine ve personele de % 5 oranında tahsisat yapıldı.

Kaynak, Yeni Yatırımlarda Değerlendirilecek
Index, halka arzdan elde edeceği kaynağı, yeni yatırımları için kullanacak. Index Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, bu kaynağın ne şekilde değerlendirileceğini şöyle anlatıyor: "Örneğin, Index Grup çatısı altında kurulan en yeni şirketimiz INKO, geçtiğimiz günlerde Telekom Kurumu'ndan B tipi lisans aldı. Elde edeceğimiz kaynağın bir kısmını bu alanda kullanacağız. Bu sektörü çok önemsiyoruz ve halka arzdan elde edilecek gelirin bir bölümü bu alana kanalize edilecek.

Lojistik alanında da yatırımlarımız olacak. Şirketimiz, esas itibariyle orta ölçekli bir kargo şirketi büyüklüğüne sahip. 2002 yılında toplam 6 bin metrekare kapalı alanda kurulu yeni bir lojistik merkez oluşturduk. Şu an, lojistik konusunda yaptığımız işler bizim için önemli bir gider kalemi niteliği taşıyor. Burayı bir şirkete dönüştürüp gelir yaratan bir kaynak sahibi olmayı planlıyoruz. Çünkü sektörümüzde birçok firmanın böyle bir dağıtıcıya gereksinimi var. Lojistik operasyonumuzun şirketleşmesi ve lojistik yatırımları çerçevesinde toplam 1 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz.

Halka arzdan sağlanacak gelirin değerlendirileceği bir diğer alan ise ev elektroniği olacak. Bu kapsamda, ev sinema sistemleri, plazma televizyonlar, dijital baskı ürünleri gibi ürünleri Index aracılığıyla kullanıcılara sunmayı planlıyoruz. Bu alanda yüksek bir kâr marjı söz konusu. Ürün portföyünün geliştirilmesine, 1,5 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz.

İnternet üzerinden satış ağımızı da genişletmeyi düşünüyoruz. Şu anda, siparişlerimizin adet olarak yaklaşık % 40’ına yakını bu alan üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu rakamı daha da yukarı çıkarmayı planlıyoruz. Toplam 500 bin dolarlık bir yatırım kaynağını bu alana ayıracağız ve B2B uygulamalarımızı bu yatırım paralelinde geliştireceğiz.

Ayrıca, perakende çözümler alanında, donanım ve yazılım bazında Pouliadis Group'un mevcut çözümlerini bayi kanalımıza ulaştırmayı da hedefliyoruz. Entegre Perakende Çözümleri (IRS) adı altında bir paketi, ortağımızın tecrübesi ve know-how'uyla iş ortaklarımıza sunacağız. Bunun için ürün portföyünün geliştirilmesi için ayrılan tutardan 500 bin dolarlık bir yatırım planlıyoruz.

Sürekli Yükselen Bir Başarı Grafiği
1989'da kurulan Index, satışlarını 1993 yılında 8 milyon dolara çıkardı. 1996 yılında şirketin cirosu 36 milyon dolara, 2000 yılında ise 163 milyon dolara ulaştı. 2002 yılında BT sektöründe İnterpro verilerine göre, BT toptancı/dağıtıcı birincisi olan Index, BT sektöründe 2001 yılında yaşanan küçülmeden etkilenmedi. Satışlarını istisnasız her yıl artıran şirket, 2000 yılında 163 milyon, 2002 yılında 242 milyon ve 2003 yılında 277 milyon dolar ciro elde etti. İlk 3 aydaki cirosu ise 93,7 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Okuyucu Yorumları