ABD başkanlarının uçağı Air Force One'ın garip istatistiği: İndiğinden daha fazla kez kalkış yapmış

Bir uçak, nasıl oluyor da yaptığı iniş sayısından bir kez daha fazla kalkış yapmış olabiliyor? Baştan söyleyelim, işin içinde bir kaza yok. Ve bu uçağın dünyanın en ünlü uçağı Air Force One olduğunu da belirtelim.

İndiğinden daha fazla kez kalkış yapan uçak

Havalanan her uçağın bir şekilde iniş yapması gerektiğini düşünebilirsiniz. Ancak görünene göre, ABD Başkanlarının uçağı olarak bilinen Air Force One bu kuraldan muaf olmayı başardı. Verilere göre uçak, iniş yaptığından bir kez daha fazla havalandı.

Böyle bir istatistik için aklınıza ilk gelebilecek olan şey bir hava olacaktır ama baştan söyleyelim: Böyle bir olay yaşanmadı. Aslında bu garip veri, bir başkanlık protokolü tuhaflığına ve ABD tarihindeki en ünlü siyasi skandallardan birine bağlı.

Günümüzde, Beyaz Saray’a göre “Başkan'ın gökyüzündeki ofisi” olan Air Force One, genellikle iki özel uçaktan birini ifade eder: Hava Kuvvetleri tarafından VC-25A modeli olarak belirlenmiş, son derece özelleştirilmiş bir çift Boeing 747-200B serisi uçak.

Bu uçakların her ikisinin de şüphesiz ikonik oldukları rahatlıkla söylenebilir. Beyaz Saray, bu uçakların 'Amerika Birleşik Devletleri kelimeleri, Amerikan bayrağı ve Birleşik Devletler Başkanının Mührü ile süslenmiş olduğunu söylüyor ve “nereye uçarsa kesinlikle inkar edilemez bir varlık” olduğunu iddia ediyor.

Üç katta 372 metrekarelik bir alana yayılan bu uçaklar kendi ofisini, konferans odasını ve gerekirse ameliyathane olarak bile işlev görebilecek bir tıbbi odayı içeriyor. Ayrıca elektromanyetik girişime karşı dayanıklı hale getirilmiş elektronikler, gelişmiş güvenli iletişim ekipmanı, havada yakıt ikmali yapma yeteneği ve belki de hepsinden önemlisi, 50 inç plazma ekran TV gibi son teknoloji özelliklerle donatılmış durumda.

Ancak insanların “Air Force One” dediklerinde düşündükleri bu uçaklar bu olsa da, teknik olarak durum biraz daha farklı.

Air Force One hakkında şaşırtıcı gerçek

Air Force One, genellikle “başkanın kişisel jeti” veya benzer bir şekilde tanımlanmasına rağmen aslında herhangi bir özel uçağı tanımlamaz. Yani, Air Force One, ister bahsi geçen Boeing VC-25A olsun ister eski bir pervaneli uçak olsun, o anda ABD Başkanını taşıyan herhangi bir ABD Hava Kuvvetleri uçağı için ayrılmış özel bir çağrı kodudur.

Bu noktada uçakların nasıl yaptığı iniş sayısından daha fazla kez havalanmış olduğuna dair bir fikri halen edinememiş olabilirsiniz. Bu ilginç olayın ikinci kısmı, ABD siyasi tarihindeki en büyük siyasi skandallardan biri olan Watergate’i içeriyor.

Bu olay, 17 Haziran 1972’nin erken saatlerinde, bir grup hırsızın çok gizli belgeleri çalarken ve Washington, DC’deki Watergate bina kompleksinde Demokratik Ulusal Komite’nin telefonlarını dinlerken yakalanmasıyla başladı.

O yıl bir seçim yılıydı. Görevdeki Cumhuriyetçi Richard Nixon, Demokrat rakibi George McGovern ile karşı karşıyaydı. Anketlere göre Nixon’ın rakibinden çekinmesi için hiçbir sebebi yoktu ve muhtemelen halk oylamasında yüzde 20’den büyük bir farkla 49 eyalette muazzam bir üstünlükle seçimi kazanacaktı.

Ancak Cumhuriyetçi Başkan, paranoyak ve güvensizdi ve o Kasım ayındaki başarısını yasal olarak garanti etmenin bir yolu yoksa, yeniden seçilmesini sağlamak için alternatif yollar kullanmaktan çekinmiyordu. Daha sonra, Nixon’ın Başkanı Yeniden Seçme Komitesi tarafından kullanılan daha agresif taktikler arasında rakiplerine karşı yasadışı casusluk yapmanın da olduğu ortaya çıktı.

Eski ABD başkanı Obama, Air Force One'ın yanında.

İlk başta, Nixon hırsızlık olayıyla herhangi bir bağlantısını şiddetle reddetti. Ancak kısa süre sonra onun aleyhine kanıtlar birikmeye başladı. Örneğin, Watergate soyguncuları yakalandıklarında, üzerlerinde yeniden seçim komitesinin Beyaz Saray telefon numarasının kopyalarının olduğu bulundu. Ayrıca hırsızlıktan sadece birkaç gün sonra, faillere başkan tarafından yüzbinlerce dolarlık susma parası da gönderildi. Tahmin edilebileceği gibi böyle bir paranın gönderilmesi, hukuk çevrelerinde net bir şüphe yarattı.

Ama her şey ne kadar kötü olsa da, Nixon işleri kendisi için daha da kötüleştirdi. CIA’i FBI’ın suçla ilgili soruşturmasını engellemesi için yönlendirmesiyle, potansiyel suçu yasadışı casusluktan adaleti engellemeye ve başkanlık yetkisini kötüye kullanmaya kadar büyüdü.

En sonunda Oval Ofis’te Nixon’ın her konuşmasının tuhaf bir şekilde takıntılı kayıtlarının keşfedilmesi ve elde edilmesiyle, başkanın komploya katılımı inkar edilemez hale geldi. Temmuz 1974’te Meclis Yargı Komitesi, Nixon’u adaleti engellemek, gücü kötüye kullanmak ve Kongre’yi hor görmekten suçlayarak oy kullandı ve görevden alınması neredeyse kesinleşti.

Böylece, 9 Ağustos 1974’te Nixon, en üst görevden istifa eden ilk ve şimdiye kadar tek başkan oldu. İstifasından önceki akşam televizyonda yayınlanan bir konuşmada, Amerikalılara Watergate meselesi nedeniyle başkan olarak devam etmek için gerekli olduğunu düşündüğü Kongre desteğini alamayabileceğini diplomatik bir şekilde söyledi ve ekledi: “Bu nedenle yarın öğle saatlerinden itibaren Başkanlık görevimden istifa edeceğim. Başkan Yardımcısı Ford, o saatte bu ofiste Başkan olarak yemin edecek.

Ve Nixon, söz verdiği gibi ertesi gün Beyaz Saray’dan ayrıldı. Sabah 10’da, o, karısı ve kızları, onları Maryland’deki Andrews Hava Kuvvetleri Üssü’ne götürmek için bir helikopterin beklediği Beyaz Saray bahçesine götürüldü. Oradan, eski başkan ailesi son kez başkanlık uçağına bindi ve evlerine, Kaliforniya’ya uçtu. 12:05’te ABD’nin yeni başkomutanı ve Başkanı Gerald Ford oldu.

İki saat içinde uçağın çağrı kodu değişti

Ancak fark etmiş olabileceğiniz gibi, arada kayıp olan yaklaşık iki saatlik bir süre bulunuyor. Air Force One’ın gizemli istatistiğinin kaynağı da bu iki saatte yatıyor. Nixon o gün Beyaz Saray’dan çok erken ayrıldığı için, öğle saatlerinde Başkanlık gücü kendisinden Ford’a geçtiğinde zaten havadaydı. Hatta tam olarak Jefferson City, Missouri’nin 39.000 fit (yaklaşık 12 kilometre) yukarısındaydı.

Yani, resmi olarak bakıldığında, uçak havalandığı sırada Nixon başkandı ve bu yüzden havalanan uçak Air Force One’dı. Ancak indiği sırada Başkan’ın değişmesi ile beraber, uçağın çağrı kodu da değişmişti ve bu yüzden Air Force One, havalanmasına rağmen iniş yapmayan bir uçak olarak ilginç bir istatistiğe imza atmış oldu.