İneklerin gübreleri, Küresel Isınmayı Arttırıyor

Büyük baş hayvanların gübrelemesi ve "gaz çıkarması", iklim değişikliğine sandığımızdan daha çok katkıda bulunuyor!

İnekler, küresel ısınmaya sebep!

NASA'nın desteklediği yeni bir araştırma sonuçlarına göre, hayvancılıktan ortaya çıkan metan gazı salınımı, on yıl önce yapılan tahminlerin %11 üzerinde. Karbondioksit gibi, metan gazı da oldukça etkili bir sera gazı, yani yaygınlaşan hayvancılık, iklim değişikliği ile yapılan savaşı iyice zorlaştırıyor.

İnek, koyun ve domuz yetiştirmenin küresel ısınmaya sebep olduğunu uzun zamandır biliyorduk. Ancak Carbon Balance and Management tarafından yayınlanan yeni araştırmaya bakılırsa, durum tahmin edilenden çok daha kötü. 2006'da yapılan metan gazı salınımı tahminleri, 2011'de ölçülen değerlerin %11 altında. Hayvanların gaz çıkarması ve gübrelemesinin dünyayı bu kadar kötü etkileyeceği kimsenin aklına gelmeyebilir, ancak hayvancılığın ne kadar büyüdüğünü düşünürsek, bu çok da gerçekten uzak değil.

Şu an gezegenimizde yaklaşık 1.5 milyar inek yaşıyor, ve bu hayvanlardan her biri günlük yaklaşık 100 ile 200 litre arası metan ortaya çıkarıyor. İnekler sadece gaz çıkarırken ve dışkılarken metan salmıyor, ayrıca geğirirken de atmosferi zerhirliyor.

Metan gazı, karbondioksite göre Güneş'ten gelen ısıyı tutmak konusunda 30 kat daha verimli. Atmosferde çok daha fazla CO2 olsa da, metanın bu kadar zararlı olması onu en az CO2 kadar tehlikeli yapıyor.

İşin en kötü kısmı da, hayvancılık dünyanın her yerinde hızla yaygınlaşıyor. İklim değişikliğini engellemek için elektrik, su ve fosil yakıt tüketimimizi azaltmaya çalışırken, görünüşe bakılırsa daha az et ve süt ürünleri tüketmemiz de gerekecek.

Okuyucu Yorumları