Ingenuity, son uçuşu ile birlikte yeni bir Mars rekoruna daha imzasını attı

18 aydır Mars'ta bulunan Ingenuity aracı, son uçuşuyla birlikte büyük bir Mars rekoru daha kırmayı başardı.

Ingenuity, Mars'ta yeni bir rekor daha kırmayı başardı

NASA'nın Mars'ta bulunan Ingenuity aracı başarılarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Başka bir gezegene gönderdiğimiz ilk uçan araç olan bu inanılmaz makine, şimdiye kadar kendisinden beklenenleri fazlasıyla karşıladı. 18 ay bıyunca Perseverance için tam teşekküllü bir araştırma arkadaşı oldu ve 35. uçuşunu tamamlayarak bu süreçteki rekorlarından birini daha kırdı.

Bu uçuş kısaydı, sadece 15 metre hareket edildi. Ancak 52 saniyelik uçuşu sırasında Ingenuity, Mars yüzeyinin 14 metre üzerine ulaştı. Bu uçuşun amacı sadece helikopteri yeniden konumlandırmaktı, ancak ekip onunla yeni bir rekor kırmayı da başardı: En yükseğe ulaşan Mars uçuşu rekoru.

Önceki yükseklik rekoru, 2021'de ilki Temmuz'da 10. uçuş sırasında ve sonuncusu 6 Kasım 2021'de 15. uçuş kapsamında olmak üzere üç kez ulaşılan 12 metreydi. O zamandan beri, uçuşların çoğu, ara sıra biraz daha düşük irtifalara düşmekle birlikte, yaklaşık 10 metrede kaldı.

Mars atmosferi, yoğunluk olarak Dünya'nınkinin yalnızca yüzde 1'i kadar olduğundan dolayı, Ingenuity bu işlemi ne kadar kolay gösterirse göstersin, aslında bu uçuşlar hiç kolay değil. Helikopter uçabildiği sürece uçmaya devam edecek ve bilim insanlarının Perseverance'ı en ilgi çekici hedeflere yönlendirmesine yardımcı olmak için kuşbakışı bir görünüm sağlayacak.