İngilizler 99 yıldır yanlış biliyorlar!

Tam 99 yıl önce yazıldı, hatalı olduğu ancak bugün anlaşıldı. İşte hatayı yapan dev kaynak ve hatası

99 yıllık hata düzeltildi!

Oxford İngilizce Sözlüğü sadece İngiltere'de değil, tüm dünyada İngilizce kelimelerin karşılıklarını öğrenmek için tercih edilen birinci kaynak. Oxford sözlüğünün bu kadar önemli olmasının sebebi, sadece bir sözlükten öte, genel anlamda bir referans kaynağı ve pek çok farklı sözlüğün temelini oluşturuyor olmasından kaynaklanıyor. İlk olarak 1888 yılında, yani bundan tam 112 yıl önce basılan sözlük, şimdiye kadar alanlarında en saygın binlerce dil bilimci ve uzmanın katkılarıyla geliştirildi.

Fakat ilk basımından 112 yıl sonra, sözlüğe bundan 99 yıl önce, 1911 yılında giren bir kelimenin açıklamasının bilimsel olarak hatalı olduğu ortaya çıktı. Queensland Teknoloji Üniversitesi'nde görevli Profesör Stephen Hughes, İngilizce'deki "siphon" yani sifon sözcüğünün tanımının hatalı olduğunu keşfetti.

Sözlükte "siphon"un ne olduğu açıklanırken daha yukarıdaki bir tüpten, daha aşağıdaki bir tübe suyun geçişinin atmosfer basıncı ile sağlandığı yazılı. Fakat fizik profesörü bunun açıklamasının atmosfer basıncı değil, yer çekimi olduğunu söyledi. İnsanlık için ufak bir hata olsa da, Oxford İngilizce Sözlüğü gibi son derece saygın bir yayındaki bu hata ise şu anda tüm bilim dünyasını, sözlükteki diğer kelimeleri tekrar kontrol etmeye yöneltti.

Okuyucu Yorumları