İnsanlık için en karamsar tahmin!

Hayranları arasında Bill Gates'in de bulunduğu ünlü isim, insanlığın geleceği konusunda bugüne dek duyduğunuz en karamsar tahmine sahip!

İnsanlık için en karamsar tahmin!

Kötü sonuçları tahmin etmenin iyi bir yönü var; her şekilde kazanan siz oluyorsunuz: Eğer yanılıyorsanız, mutlu bir sürpriz ile karşı karşıyasınız. Ancak eğer haklı çıkarsanız, herkes öngörünüz sebebiyle size saygı duyacaktır.

Tarihçi Yuval Harari, insan ırkının geleceği hakkında son derece karamsar olan kişilerin arasında. Harari'nin düşüncesi, temel olarak, robotlara karşı kaybettiğimiz yönünde.

The Guardian'ın da belirttiği üzere Harari, Eylül ayında yayınlanacak olan yeni kitabı "Homo Sapiens: A Brief History of Tomorrow" (Homo Sapienler: Yarının Kısa bir Tarihi) içerisinde korkutucu bir tahminde bulunmakta. Harari, AI'nin (yapay zeka) bazı insanları "tanrısallaştıracağını" söylerken, bir öngörüde daha bulunuyor: "Gereksiz sınıfın yükselişi." Özetle bahsedilen şu: "Teknoloji hızlı bir şekilde ilerleyecek. Kimse üniversitede ne üzerine yoğunlaşması gerektiğini bilemeyecek çünkü zaman ilerledikçe nelerin gerekli olacağı tahmin edilemeyecek. Kişisel kendini bulma, hayatta kalmak için giderek daha hızlı bir şekilde gerçekleşmek zorunda olacak ve herkes bu değişime ayak uyduramayacak. Bu yüzden de bazı kişiler "gereksiz" olacak."

Harari, "gereksiz" terimini, ahlaki değil, ekonomik ve politik sistem açısından baktığının altını çizmek için seçtiğini söylemekte. Harari, hükumetlerin bu kişilere, hayatta kalmalarına yetecek kadar ödeme yapabileceklerini söylemekte. Ancak daha zor olan şeyin, insanların yaşamak için bir sebebe sahip olmalarını sağlamak olduğunu belirtmekte.

Harari için geçmişteki makineler ile günümüzdekiler arasındaki en büyük fark, şu ana kadar bulunan makinelerin fiziksel yeteneklerimizin yerini almış olması. Ancak Google ve diğer pek çok firma tarafından geliştirilen yeni makineler, insanların algısal yeteneklerini kopyalamaya ve yerini almaya çalışıyor.

Bu işlem yapıldıktan sonra da, insanlara olan ihtiyaç büyük oranda ortadan kalkabilir.

Harari'nin destekçileri arasında önemli bir teknoloji ismi bulunuyor: Bill Gates. Gates'in bu yaz okunacak beş kitap listesinin içerisinde Harari'nin bir önceki kitabı "Sapiens: A Brief History of Humankind" (Sapienler: İnsan türünün Kısa bir Tarihi) bulunmakta.

Okuyucu Yorumları