Instagram, Verilerine Erişime Sınırlama Getirdi!

Instagram, Facebook'un baş rolde olduğu veri skandalının ardından, önemli bir kısıtlamaya imza attı. İşin garibi ise, bunun resmi olarak açıklanmaması

Instagram'dan yeni sınırlama

Eğer kullandığınız resmi olmayan, üçüncü parti Instagram uygulamalarından biri bir anda çalışmayı durdurduysa, bunun sebebi Instagram'ın sürpriz bir değişiklikle API'sındaki kullanıcı verilerine erişimi sınırlaması olabilir. Fotoğraf paylaşma platformu, görünüşe bakılırsa geliştiricilerin Instagram'ın API'sından saatte çekebilecekleri veri miktarını saatte 5.000 istekten 200 isteğe düşürmüş durumda. Hatta bazı uygulamaların, platformun API'sına erişimini tamamen kesmiş görünüyor. Twitter'da ve Q&A websitesi Stack Overflow'da yapılan tartışmalara göre bu değişiklik, geçen hafta Cuma günü başlamış. TechCrunch da bu sınırlamaları birkaç kaynaktan doğrulamayı başarmış.

Bu sınırlamaların anlamı, sürekli olarak veri çıkarması gereken uygulamaların ve geliştiricilerin işini yapamayacak olması. Bunların arasında müşteri hizmetleri, hashtag'leri analiz eden uygulamalar ve takip ettiklerinizin sizi geri takip ettiğini gösteren uygulamalar bulunuyor. Sınıra ulaştıklarında, artık çalışmaları mümkün olmayacak. Recode'un yazdığına göre bu sınır, ileride üçüncü parti uygulamaların kullanıcı verilerinin yalnızca çok küçük bir kısmına erişebilmesine sebep olabilir. Ve Instagram'ın asıl amacının da bu olma ihtimali var.

İşin ilginç yanı, tüm bunları Instagram'ın resmi olarak açıklamamış olması. Yani bu olanın sadece bir deneme süreci ve hatta bir hata olma ihtimali bile var. Ama eğer bu kalıcı bir değişiklikse, bunun firmanın sahibi olan Facebook'un başına gelen Cambridge Analytica skandalı ile yakından ilgili olduğu çok bariz olacak.

Okuyucu Yorumları