Intel 48 çekirdekli bir işlemci geliştirdi

2 değil, 4 hiç değil... Yakında cep telefonu ve tabletlerde 48 çekirdekli bu işlemciyi görebiliriz!

48 çekirdekli cep işlemcisi!

48 çekirdekli işlemciye sahip bir akıllı telefon veya tablet düşünün. Bu, telefonlar veya tabletler hakkında bildiğimiz her şeyi değiştirecek. Intel, şimdi bu mikroişlemci üzerinde çalışıyor.

Intel, önümüzdeki 5-10 yıl arasında, telefon ve tablet konseptini kökünden değiştirecek bir gelişmeye imza atmak üzere. 48 çekirdekli işlemciler, telefonların ve tabletlerin sınırlı kullanım alanını çok genişleterek onları çok önemli birer cihaza dönüştürebilir.

Intel Laboratuvarlarındaki mühendisler bu gelişmenin açıklamasını şöyle yapıyorlar: "Tipik bir tek çekirdekli işlemci aynı anda tek bir işlem yapabilir ve yapılacak diğer işlemleri sıraya sokar. Çok çekirdekli işlemciler ise aynı anda birden çok işlemi sonuçlandırarak cihazın hızını defalarca katlar. Telefonlarda böyle bir imkanın olması ile bazı çekirdekler önemli e-postaları şifrelerken, diğer işlemciler, kaydedilen yüksek çözünürlük videoları işleyebilecek, diğerleri arka planda çalışan pek çok önemli işlemi yönetecek. Bunlar bugün de yapılabilir ancak bu kaynaklara sahip bir telefon yok."

48 çekridekli bir işlemcinin çok enerji tüketeceği düşüncesi de yanlış. Çünkü tek bir işlemcinin, sınırlarını zorlayacak derecede çalışması çok büyük bir ısı ve enerji kaybına neden olurken, birden çok çekirdeğin, düşük kapasite ile çalışması, çok daha verimli ve az enerji tüketen bir sistem meydana getirecek.

Araştırmacılar, bu işlemcilerin ancak 10 yıla kadar piyasaya çıkabileceğini söylemesine rağmen, Intel yöneticileri bu alana kaydırılacak yatırımlarla bu sürenin çok daha öne çekileceğinin altını çiziyorlar. Öyle görünüyor ki, Intel yeni süper işlemcileri ile mobil dünyayı çok yakında kökünden değiştirmeye kararlı.

Okuyucu Yorumları