Intel & AMD: İyiler ve ucuzlar bir arada

Yeni sistem toplayanlar ve mevcut donanımını yükseltmek isteyenler için anakart rehberi burada!

Anakartlar mercek altında!

Şayet yeni bir sistem topluyorsanız herşeyden önce işlemci ile etkin şekilde çalışacak bir anakart seçmelisiniz. Bu nedenle sizlere küçük bir rehber olması açısından Intel ve AMD için en iyi ve en ucuz anakartları seçtik.

Hangi üreticiyi daha çok tercih ediyorsunuz? Intel mi? Yoksa AMD mi? Yıllardır hangisinin daha iyi olduğu tartışması süredursun, aslında her iki firma arasındaki rekabet stratejisini kısa bir cümleyle özetlemek mümkün: "Intel, işlemcilerinde sağladığı yüksek performansın gururunu yaşarken, AMD ise fiyat & performans dengesiyle kullanıcıları cezbediyor". Ve sonuç olarak her ikisi de oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip. Fakat işlemci tartışmasını şimdi bir kenara bırakıp, ilk olarak bilgisayarların önemli bir bileşeni olan ve genellikle hakettiğinden daha az ilgi gören anakartları konuşalım. Anakartlar bilgisayarların çekirdek bileşeni olmakla birlikte portları üzerinde barındıran, ekran kartımızı kullanmamızı sağlayan, işlemciyi çalıştıran yegane donanımdır. Ve o olmadan bilgisayar bir hiçtir!

Uygun fiyatlı veya performans canavarı
Bugünlerde dört farklı platform piyasaya hükmediyor. Intel, Soket 1156 mimarisi ile Core i3, Core i5 ve Core i7 işlemcileri için uygun fiyatlı çözümler sunarken, Core 2 Duo, Core 2 Quad und Core 2 Extreme işlemciler için daha önce geliştirdiği Soket 775 mimarisi de halen yaygın olarak kullanılıyor. En üst sınıf olan Soket 1366 mimarisini ise bu makalemizde hariç tuttuk. Çünkü henüz pek yaygın olmamakla birlikte bu mimariye sahip anakartların fiyatları da oldukça pahalı.

Karşı tarafta ise AMD'nin AM3 mimarili anakartları Athlon II ve Phenom II gibi tüm güncel işlemcileri esas alıyor. Daha uygun bir fiyat arayanlar ise bir önceki platform olan Soket AM2+ mimarisine sahip anakartları da düşünebilirler. Hatta biraz sabır ve araştırma ile 250$ - 300$ arası bir fiyata anakart, işlemci, bellek kombinasyonunu oluşturmanız mümkün.

Soket 1156: Intel hayranlarına öneriler

Soket 1156: Intel hayranlarına öneriler

Intel'in Soket 1156 mimarisine sahip anakartlar Core i3, Core i5, Core i7 işlemcilere ev sahipliği yapıyor ve piyasada fiyat açısından oldukça uygun modeller bulunuyor.

Bizim önerimiz: Gigabyte GA-P55-UD6
Soket 1156: Intel hayranlarına önerilerBugüne kadar test ettiğimiz Soket 1156 mimarisine sahip anakartlar arasında en iyisi Gigabyte GA-P55-UD6 modeli. P55 yongasına sahip bu anakart kullanıcılara birçok bağlantı slotu sunuyor. Anakart üzerinde bir adet PCIe x16, bir adet PCIe x8, bir adet PCIe x4, iki tane PCIe x1 ve PCI slotu bulunmakla birlikte üç tane DDR3 yuvası, 10 adet USB 2.0 portu, yine on adet SATA (3 GBit/s) bağlantı arayüzü, 2 adet GBit LAN ağ bağdaştırıcısı ve bir tane de Realtek 7.1 ses yongası bulunuyor. Ayrıca özel olarak iki eSATA portu (3 GBit/s) bulunurken harici aygıt bu porttan güç alabiliyor. Performans açısından bu Gigabyte modeli en iyisi olmasa da yine de oldukça güçlü diyebiliriz. PCMark Vantage benchmark testinden 6.140, 3DMark 06 testinden ise 10.617 puan alarak performans konusundaki gücünü de böylece kanıtlıyor.

Değerlendirme
Lynnfield sisteminden maksimum performansı almak isteyenlere GA-P55-UD6 modelini öneriyoruz. Fakat fiyatı sizin için uygun değilse hemen aşağıda giriş sınıfı bir anakart olan ve dolayısıyla daha ucuz olan alternatifimize de göz atmanızda yarar var.

Fiyat: 290$ + KDV

Uygun fiyatlı alternatif: Gigabyte GA-H55-UD3H
Soket 1156: Intel hayranlarına önerilerUygun fiyatlı alternatifimiz de yine bir Gigabyte modeli. Fakat bu model H55 yongasını temel alırken Clarkdale ile birlikte piyasaya sürülmüştü ve ayrıca entegre grafik çekirdeğine sahip işlemcileri de desteklemekte. Fiyat & performans konusunda diğer kartlardan bir adım öne çıktığının da altını çizmek gerek. Buna karşın çoğu kişi için yeterli olsa da ekipman konusunda bazı eksiklikleri bulunuyor. Üzerinde bulunan iki adet PCIe x16 slotu Crossfire veya SLI modunda çalışabilen ekran kartlarını kullanmanıza imkan veriyor. Ayrıca bir tane PCIe x4 ve PCIe x1 slotunun yanında dört adet de PCI slotu bulunuyor. PCI slotlarının son model anakartlardaki sayısının az olduğunu göz önünde bulundurursak, GA-H5-UD3H çok sayıda ek kart kullananlar için doğru seçim olacaktır. Sekiz USB 2.0 portu, dört adet pin konnektörü ve altı tane SATA portu (3 GBit/s) kartın diğer arabirimlerini oluşturuyor. USB 3.0 ve 6 GBit'lik SATA gibi teknolojiler bu kartta bulunmuyor.

Değerlendirme
Gigabyte GA-H55-UD3H, yalnızca uygun fiyat arayanlara önerdiğimiz bir model değil, aynı zamanda yüksek performans, ek donanımlarla uyum ve uygun fiyat gibi mükemmel bir kombinasyonu da içinde barındırdığı için performans avcılarına da tavsiyemizdir.

Fiyat: 135$ + KDV

Soket 775: Intel'cilere özel alternatifler

Soket 775: Intel'cilere özel alternatifler

Soket 775 mimarisi Core 2 Duo, Core 2 Quad ve Core 2 Extreme işlemcileri temel alıyor. Bu işlemcilerin fiyatları şu sıralar oldukça düşük ve yeni nesil işlemcilere rağmen halen iyi bir performansa sahipler.

Bizim önerimiz: Asus Rampage Extreme
Soket 775: Intel'cilere özel alternatiflerAsus Rampage Extreme serisi anakartların bu ilk modeli daha önce test ettiğimiz anakartlar arasında ilk sırayı almıştı. Bu anakart Soket 775 mimarisi için üretilmiş en hızlı yonga olan Intel X48'i temel alıyor. Performans liderliğinin yanı sıra, sahip olduğu donanımlar göz önünde bulundurulduğunda fiyatının da oldukça ideal olduğunu söylemek mümkün ve bağlantı slotları konusunda oyuncuların dilediği her şeye sahip. İki PCIe x16, iki adet PCIe x1 ve iki PCI slotu ek kartlar için yeterli alan sunuyor. Soket 775 mimarisine sahip birçok anakart DDR2 bellekleri kullanırken, Asus bu üst sınıf anakartında DDR3 bellek teknolojisini kullanmış. Altı USB 2.0 portu, bir Firewire arabirimi, dokuz tane 3 GBit SATA bağlantı arayüzü, bir adet IDE kanalı ve iki ağ bağdaştırıcısı (LAN) anakartın sahip olduğu diğer ekipmanları oluşturuyor. Asus Rampage Extreme, performans testlerinde P45 ve Nvidia 790i gibi rakiplerini geride bırakan bir model.

Değerlendirme
Asus Rampage Extreme fiyat olarak pahalı olsa da, Soket 775 mimarisini temel alan üst sınıf bir bilgisayar oluşturmak isteyen oyuncular için oldukça güçlü bir seçenek. Şayet Quad Core veya Extreme işlemciniz varsa tercihiniz Rampage Extreme'den yana olabilir.

Fiyat: 340$ + KDV

Uygun fiyatlı alternatif: DFI Blood Iron P45-T2RS
Soket 775: Intel'cilere özel alternatiflerLGA775 bir sistem toplayanlar sadece anakarta 400$ civarında bir para öder mi, bilemiyoruz. Ama nadiren de olsa bu tarz bir sistem oluşturmayı düşünenler olacaktır. Fakat ürün almadan önce cüzdanını düşünenler için alternatif olarak DFI'ın Blood Iron P45-T2RS modelini de listemize aldık. Birçok düşük fiyatlı anakartta olduğu gibi bu kartta da donanımsal eksiklikler bulunuyor. Fakat Intel P45 yongasını temel aldığı için performans konusunda hiçbir eksikliği yok. İkişer adet PCIe x16, PCIe x1 ve PCI slotu ek kartlarınız için alan sunuyor. P45 yongaları sadece DDR2 bellekleri desteklerken, kart üzerinde dört adet bellek yuvası mevcut. Altı USB 2.0 portu, bir ağ bağdaştırıcısı, bir tane 7.1 onboard ses kartı, bir IDE kanalı ve 3 GBit'lik altı SATA bağlantı noktası da kartın orta seviye sayılabilecek diğer bileşenlerini oluşturuyor. Performans konusunda rakiplerinden çok geri kalmamakla birlikte, işlem gücü tabiki az önceki önerdiğimiz Asus'tan daha düşük. Fakat pratikte bu fark çok da belli olmuyor.


Değerlendirme
Uygun bir fiyata yeterince donanımlı bir anakart olan DFI Blood Iron P45-T2RS, işlemciniz için normal bir anakart arıyorsanız veya hem ucuzluk hem de performans bir arada olsun istiyorsanız sizin için doğru bir tercih olacaktır.

Fiyat: 100$ + KDV

Soket AM3: AMD hayranlarına öneriler

Soket AM3: AMD hayranlarına öneriler

AMD'nin Soket AM3 mimarisine sahip anakartlar çoğunlukla fiyat & performans dengesiyle ön plana çıkarlar. Üstelik Athlon II ve Phenom II gibi güncel işlemcilerin tamamını bu anakartlarla kullanmak mümkün.

Bizim önerimiz: Gigabyte GA-890FXA-UD7
Soket AM3: AMD hayranlarına önerilerAMD'nin en yeni 890FX yongası AMD yongaları arasında en üst katmanda bulunuyor. Ve bu yongaya sahip anakartların neredeyse tamamı hem performans hem de donanım konusunda birbirlerine oldukça benziyor. Bizim önerimiz ise Gigabyte'ın GA-890FXA-UD7 olarak adlandırdığı modeli olacak. Çünkü sahip olduğu slot sayısı oldukça etkileyici. Şöyle ki, anakart üzerinde iki PCIe x16, iki PCIe x8, iki PCIe x4 ve bir PCI slotu bulunuyor. Şayet daha fazla ek kart kullanacaksanız bu modelden daha fazla slot sunan bir model bulmanız oldukça zor. Dört DDR3 RAM slotu ile bellek miktarını 24 GB'a kadar çıkarmanız mümkünken, çift kanal olarak da yönetilebilme imkanına sahip. Fakat böylesine üst bir modelde tıpkı 890GX'teki gibi dahili grafik çözümü bulunmuyor. Bunların dışında anakart üzerinde dahili ve harici donanımlarınız için birçok port mevcut. İki Firewire (ek olarak bir tane de Pin konnektörü) ve altı adet USB 2.0 bağlantı noktası (ek olarak 6 konnektör) ile birlikte madalyonun diğer yüzünde de iki adet USB 3.0 portu bulunuyor. Diğer yandan anakart, altı tane 6 GBit'lik ve iki adet 3 GBit'lik SATA portuna sahipken iki dahili eSATA konnektörü de "Power over eSATA" özelliğine sahip. İki BIOS çipi ve iki Gigabit LAN ağ bağdaştırıcısı ise anakartın diğer artılarını oluşturuyor.

Değerlendirme
890FX yongasının UD7 modeliyle Gigabyte, bir anakarttan beklenen her şeyi veriyor. Birçok bağlantı seçeneği sunmasının yanında, oldukça güçlü ve gayet serin çalışıyor. Ve sonuç olarak özellikle oyuncuların verdikleri paraya kuruşu kuruşuna değiyor.

Fiyat: 320$ + KDV

Uygun fiyatlı alternatif: MSI 770-C45
Soket AM3: AMD hayranlarına önerilerAlternatif ve ucuz bir model olarak yaklaşık 85 dolarlık fiyat etiketiyle MSI'ın 770-C45 modeli anakartını seçebilirsiniz. AMD'nin önceki nesil 770 yongasını temel alan bu kart, performans konusunda 790FX ve 890FX'in oldukça gerisinde. Ayrıca donanım konusunda çok fazla şey sunmadığını da önceden belirtmek gerek. İlk olarak slotlardan başlayalım. Kart üzerindeki PCIe x16 slotuna üç adet PCI ve yine bir adet PCIe x1 slotu eşlik ediyor. Ve doğal olarak ek kartlarınız için az bir alan sunuyor. Bunların dışında 7.1 ses yongası ve Gigabit LAN ağ bağdaştırıcısı kart üzerinde entegre olarak geliyor. Çoğunlukla ofis veya internet uygulamalarını kullanıyorsanız ucuz bir ekran kartı takviyesiyle bu anakartı kullanmanız doğru seçim olacaktır. Anakart DDR3 bellek teknolojisini kullanmakla birlikte altı adet SATA ve bir adet IDE portuna sahip. Harici aygıtlar ise altı USB 2.0 bağlantı noktasından bağlanabiliyor.

Değerlendirme
Şayet anakarttan özel bir beklentiniz yoksa veya giriş & orta sınıf bir Athlon işlemcisi için anakart arıyorsanız MSI 770-C45 modeli sizin için ideal bir model olacaktır. Fakat minimumdan fazlasını istiyorsanız biraz daha fazla paraya kıymanız gerek.

Fiyat: 72$ + KDV

Soket AM2+: AMD'cilere özel alternatifler

Soket AM2+: AMD'cilere özel alternatifler

Ofis işlerini halletmek, multimedya dosyaları çalıştırmak ve internet uygulamaları kullanmak için AMD'nin Soket AM2+ mimarisi halen iyi bir seçenek olma özelliğine sahip. Fakat şunu unutmayın: Güncel işlemciler bu anakartlara uymuyor!

Bizim önerimiz: Asus Crosshair II Formula
Soket AM2+: AMD'cilere özel alternatiflerAsus'un "Republic of Gamers" serisi anakartları oyuncular ve overclock meraklıları için özel olarak üretiliyor. Asus Crosshair II Formula'da bu alanda üst modellerden biri. Crosshair II Formula, üstün performans sağlayan nForce 780a SLI yongasını temel alıyor. Şayet sisteminizde birden fazla grafik kartı kullanacaksanız bu model sizin için mükemmel bir seçim olacaktır. Kart üzerinde ekran kartlarınız için kullanabileceğiniz teorik olarak üç adet PCIe x16 slotu bulunuyor. Bu slotlardan iki tanesi full x16 ve bir tanesi ise x8 hızında çalışma kapasitesine sahip. Ayrıca kartta iki adet PCIe x1 genişletme slotu ve ses veya ISDN kartları için kullanabileceğiniz iki tane de PCI slotu bulunuyor. Üzerinde bulunan dört adet DDR2 bellek yuvası ile sisteme 8 GB bellek eklenebiliyor. Şayet ek bir grafik kartı kullanmak istemiyorsanız anakarta tümleşik ve HDMI çıkışına sahip entegre grafik yongasını kullanabilirsiniz. Crosshair II Formula, entegre grafik yongasını harici grafik kartıyla birleştiren Hybrid SLI teknolojisini de destekliyor. Böylece oyun performansını daha da arttırıyor. Bunların dışında kart üzerinde 7.1 ses yongası ve iki adet Gigabit ağ bağdaştırıcısı da tümleşik olarak bulunuyor. Bu Asus anakartı, altı USB 2.0 portu ve bir Firewire bağlantı noktasıyla harici donanımlarınız için de yeterli sayıda arabirim sunuyor.

Değerlendirme
Asus Crosshair II Formula'nın AM2+ mimarisi konusunda en iyi anakart olduğunu söylemek mümkün. Hem donanım, hem ergonomi, hem de performans konusunda tüm kartlardan önde ve mükemmel özelliklere sahip. Bu tarz bir sistem kurmak istiyorsanız Crosshair II Formula ilk tercihiniz olmalı.

Fiyat: 180$ + KDV

Uygun fiyatlı alternatif: Gigabyte GA-MA78G-DS3H
Soket AM2+: AMD'cilere özel alternatiflerUygun fiyatlı alternatifimiz ise AMD'nin 780G yongasını temel alıyor. Bu kartta da Nvidia Nforce 780a SLI gibi tümleşik bir grafik çözümü standart olarak geliyor ve Hybrid CrossFire teknolojisine sahip. Kart üzerinde ekran kartlarınız için kullanabileceğiniz iki adet PCIe x16 slotu bulunuyor. Ayrıca iki PCI, bir PCIe x4 ve iki PCIe x1 slotu ek kartlarınız için yeterince alan sunuyor. Üzerinde bulunan dört adet DDR2 bellek yuvası maksimum 16 GB'ı destekliyor. Ayrıca dört USB 2.0 ve bir Firewire bağlantı noktası ile ek aygıtlarınız için ortalama diyebileceğimiz bir sayıda seçenek sunuyor. Fakat kart üzerinde dahili ekran kartını DVI üzerinden monitörünüze bağlayabileceğiniz bir HDMI çıkışı bulunmuyor. Tümleşik ses yongası olan Realtek ALC889A, 5.1 ses kalitesini destekliyor ve herhangi bir yükseltme gerektirmiyor. Ayrıca anakarta platinle sabitlenmiş bir adet ağ bağdaştırıcısı bulunuyor ve gigabit hızını destekliyor. Standart test bileşenlerimizle anakart, PCMark Vantage testinden 4.411 puan, 3DMark 06 testinden ise 10.201 puan aldı.

Değerlendirme
Diğer ucuz anakartların yanında GA-MA78G-DS3H oldukça iyi ve ucuz bir seçenek.

Fiyat: 105$ + KDV

Okuyucu Yorumları