Intel de AI'ler için özel çipler üretiyor

Intel, yapay zeka için özel çip üretmeye başlıyor...

Intel AI için özel çip üretiyor

Makine öğrenimi ve yapay zeka, bütün endüstrileri etkileyecek ciddi bir araç olarak görülmekte. Kendi kendine ilerleyebilen arabalardan fotoğraf uygulamalarına, Netflix önerilerinden dijital asistanlara pek çok ürün bu teknolojiyi kullanmakta ve gelecekte bu teknolojilerin önemi daha da artacak. Bu yüzden de Intel bu teknolojiden faydalanabilmek için AI-uygun çipler üretmeye başlamış durumda.

Çoğu sinirsel ağlar, makine öğrenimi algoritmalar ve yapay zeka olarak tanımlanabilecek hemen her şey şu anda grafik kartlarını kullanmaktalar. Hem öğrenme, hem de aktivitelerin büyük bir kısmı GPU'lar tarafından gerçekleştirilmekteler. Ancak GPU'lar, bu verileri avantajlı bir şekilde işleyebilseler de, bu işlemleri gerçekleştirmek için üretilmiş değiller ve bu yüzden de AI söz konusu olduğunda ideal işlemcilerden oldukça uzaklar. Genel amaca sahip bir CPU'nun grafik işlemlerini yapmakta bir GPU'ya göre kötü olduğu gibi, GPU da özel bir AI kartına göre çok daha zayıf olabilir.

Intel, Nervana adlı yeni platform ve çip ile beraber performans olarak dört katına çıkartabileceğine inanmakta. En baştan itibaren AI uygulamaları için üretilmiş olan bu çip ile Intel, derin öğrenim modelini öğretmenin 100 kat daha düşük bir zaman içerisinde tamamlanabileceğini söylemekte.

Lake Crest adlı yeni çip sınıfı, 2017'nin ilk yarısında test edilmeye başlanacak ve bunun belli bir süre sonrasında da ticari olarak satışa sunulacak. Intel yardımcı başkanı Diane Bryant'ın açıklamasına göre, Intel Nervana platformunun ciddi bir performans artışına ve sinirsel ağların eğitim sürelerinde dramatik bir düşüşe sebep olması beklenmekte.

Ancak her ne kadar Intel Nervana'nın AI için tasarlanan ilk çip olduğunu söylese de, bunun tam olarak doğru olmadığını belirtmekte fayda var. Google da Tensor Processing Unit isimli silikon bir çip üretmiş durumda ve IBM de gelecekte yayımlanacak olan bir ticari ürün üzerinde çalışmakta.

Şimdilik Nervana ve Intel'in gelecekteki çiplerinin tam yetenekleri hakkında pek bir bilgi bulunmuyor. Ancak bu alandaki inanılmaz gelişim hızı ve AI'nin sahip olduğu inanılmaz potansiyel düşünülürse, yakın zamanda bu konuda daha fazla şey duyulacağı rahatlıkla söylenebilir...

Okuyucu Yorumları