Intel'den Gelecek için Teknoloji yarışması

Dünyanın en büyük mikroişlemci üreticisi Intel’in ilk kez Türkiye’de düzenlediği Intel® Gelecek için Teknoloji yarışması büyük bir hızla devam ediyor.

Intel'den Gelecek için Teknoloji yarışması

Gençleri “Geleceğin teknolojisine hayal güçleriyle yön vermeye”çağıran Intel® Gelecek için Teknoloji yarışmasına 23 Aralık 2004 tarihinden bu yana 30’dan fazla proje başvurdu. 70’ten fazla üniversitede projenin tanıtımı yapılırken, İstanbul’dan Konya’ya kadar 9 üniversitede yetkili isimler projeyi öğrencilere anlattı. Yarışmanın son başvuru tarihi olan 30 Haziran’a kadar 100’den fazla projenin daha katılımı bekleniyor.

TÜBİTAK işbirliği ile Cisco Systems ve KeySmart’ın sponsorluğunda hayata geçen Intel® Gelecek için Teknoloji yarışmasına başvurular devam ediyor. Üniversite gençlerini, yepyeni buluşlar yaparak bilgisayar teknolojisinin sınırlarını zorlamaya teşvik eden yarışmaya şimdiye kadar 30 proje başvurdu. 30 Haziran 2005 tarihine kadar 100 projenin daha başvurusu bekleniyor. Öğrenciler, geliştirecekleri yeni ve yaratıcı bilgisayar mimarisi tasarımları, kullanım modelleri, uygulamalar, oyunlar ya da mobil yaşamı bir adım ileriye götürecek projeler ile yarışmaya katılıyor. Projelerin, Türkiye’nin ihtiyaçlarına yönelik olarak değer ve fayda yaratması ve geleceğin teknolojilerine ışık tutması bekleniyor.

Intel® Gelecek için Teknoloji, Türkiye’nin dört bir yanında tanıtılarak binlerce öğrenciye ulaşıyor. 70’ten fazla üniversiteye gönderilen yüzlerce poster ve broşürün yanında; İstanbul, Maltepe, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir Anadolu, Balıkesir, Denizli, Isparta ve Konya Üniversiteleri’nde projenin aktif olarak tanıtımı yapıldı.

Intel Ülke Eğitim Müdürü Murat LeCompte, yarışmanın üniversite öğrencilerinin içlerindeki yaratıcılığı ortaya çıkarmak ve kariyerlerine yön vermek için büyük bir fırsat olduğunu kaydetti. Gençlerin beklenti, vizyon ve hayal güçlerinin gelecek nesil teknolojilerine yön vereceğini belirten LeCompte sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrencileri araştırma yapmaya teşvik etme amacıyla hayata geçirdiğimiz Intel Gelecek için Teknoloji projesi hızla devam ediyor. Şimdiye kadar bize ulaşan projeler, bize genç nesillerin ne kadar bilgili ve teknoloji tutkunu olduklarını gösterdi. Ayrıca bu yarışmada gençler, yaratıcılıklarını kullanarak hayal ettikleri geleceği gerçeğe dönüştürebiliyor. Geleceğin teknolojilerine yön verecek yeni projeleri büyük bir heyecanla bekliyoruz”

İlk defa Türkiye’de uygulanan projenin Intel, Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölgesinde bulunan üniversite öğrencilerine de ulaştırılması ve sürekliliği planlanıyor. Intel® Gelecek için Teknoloji yarışmasını kazanan 10 finalistten her birine, projelerini sunabilecekleri hale getirmeleri için maddi bir destek de sağlanacak. İlk 10 finalist arasına giren ve çalışma kriterlerine sahip olan bir kişi İngiltere’de Intel Uygulama ve Dizayn Merkezi’ndeki (ADC) Masaüsü Takımı’nda 1 sene ücretli olarak çalışma şansını elde edebilecek. Projesi ilk üçe giren öğrenciler ise Cisco Systems ve Keysmart tarafından verilecek olan Intel Pentium 4 ve Intel Centrino Mobil Teknolojisi ile donatılan yüksek konfigürasyonlu dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara sahip olacak.

İşte Ödüller:

- Birincinin ödülü: Intel Centrino mobil teknolojili KeySmart* Dizüstü Bilgisayar, KeySmart* LCD Monitör, Cisco Systems* ADSL Router, 1yıllık 256 kbps ADSL aboneliği
- İkincinin ödülü: Intel Pentium 4 Hyper Threading teknolojili KeySmart* Eğlence Bilgisayarı, Ev Sineması Sistemi, KeySmart LCD Monitör, Cisco Systems* ADSL Router ve Kablosuz NIC, 1 yıllık 256 kbps ADSL aboneliği
- Üçüncünün ödülü: Intel Pentium 4 Extreme Edition Teknolojili KeySmart* Bilgisayar, KeySmart* LCD Monitör, Cisco Systems* ADSL Router, Kablosuz NIC, 1 yıllık 256 kbps ADSL aboneliği

Geleceğin teknolojilerine nasıl yön verebilirsiniz?

- Intel Centrino mobil teknolojili dizüstü bilgisayar ya da Intel Pentium 4 işlemcili masaüstü bilgisayar kullanım modellerini bir üst seviyeye çıkaracak projeler
- Donanım ya da yazılım geliştirme projeleri
- Mobil hayatı farklı, eğlenceli ve yeni kılacak projeler: Dizüstü & masaüstü bilgisayarlar için kablosuz ağ geliştirme, bir hotspotu kurmanın yeni yolları. - Bilgisayarlar için yeni uygulamalar, yepyeni oyunlar
- Bilgisayarlar için yeni kullanım modelleri: Dijital ev, PC’den PDA’e müzik aktarmanın yeni yolları
- PC’lerin özürlüler tarafından daha rahat kullanımı sağlayacak projeler
- Kendi bilgisayarınızı kullanmanın yeni yolları: Bilgisayarlar için yeni arabirim kartları, yeni arabirim s/w ve uygulamaları.
- Standard dışı tasarıma sahip, yeni ve ilginç bilgisayarlar yaratan projeler.

Proje değerlendirme kriterleri

Proje,

o Yeni ve eşsiz olmalı
o Gerçek hayatta uygulanabilmeli
o Bir iş modeliyle ilişkilendirilebilmeli
o Proje sahibinin gelişmiş yetenek ve bilgi seviyesini göstermeli
o Proje sahibinin PC teknolojisine duyduğu ilgiyi göstermeli
o Projeyi sunan kişinin iletişim kabiliyeti ile planlama, organizasyon ve sorun çözme becerisini göstermeli.

Türkiye’deki herhangi bir üniversitenin yarışmaya katılmak isteyen öğrencileri www.tubitak.gov.tr/bayg/gelecekicin veya http://gelecekicin.tubitak.gov.tr sitesinden katılım koşullarını öğrenebilecek ve başvuru yapabilecek. 30 Haziran tarihine kadar Tübitak’a ulaşan projeleri, 4 akademisyenden ve Intel’in 3 teknoloji birimi müdüründen oluşan seçici kurul değerlendirecek ve komite finale kalan 10 projeyi belirleyecek. 10 finalist, projelerinin prototiplerini yaparak, komite karşısında projelerini sunacaklar. Çalışma kriterlerine sahip olan bir kişi İngiltere’de Intel’de 1 sene ücretli çalışma hakkına sahip olabilecek.

Okuyucu Yorumları