Intel'den Yeni Nesil Sunucu Platformları

Intel Corporation, kurumsal bilgisayar kullanımının değişen ihtiyaçlarına yanıt verecek, bir dizi performans geliştirici teknoloji ve yetenek üzerine kurulu, yeni nesil Intel® Xeon tabanlı sunucu platformlarını kullanıma sundu.

Intel'den Yeni Nesil Sunucu Platformları

Intel’in ikili işlemciyi destekleyen yeni platformları, Haziran’da tanıtılan Intel® Xeon 3.60 GHz işlemcisi üzerine kurulu olup, özellikleri ve fiyatları değişiklik gösteren yeni Intel® E7520 veya E7320 chipsetlerini (önceki kod adları “Lindenhurst”) kullanıyor. Bu platformlar ayrıca, iyileştirilmiş RAID depolama performansı sunan yeni Intel® IOP332 G/Ç Depolama İşlemcisi’ni (önceki kod adı “Dobson”) de içeriyor. Platformlar, bunlara ek olarak, yeni ve geliştirilmiş bellek, G/Ç ve veri yolu teknolojileri sunarken, bu araçlar önemli sunucu testlerinde, uygulamaya bağlı olarak, önceki nesillere oranla yüzde 50 performans artışı sağlıyor.

Intel Kurumsal Platformlar Grubu İkinci Başkanı ve Genel Müdürü Abhi Talwalkar bu konuda yaptığı açıklamada şunları belirtiyor: “İşlemciyi, chipseti, depolama ve ağ parçalarını yeniledik ve bunları, performans, güvenlik ve maliyet ölçütlerinde yeni standartları belirleyen platformlar içinde tümleştirdik. Bu teknolojileri kullanarak, bu platformlar üzerine kurulmuş sistemlerin, iş, bilim çevrelerinin ve devletin onların üzerine yüklediği, en çok işlemci gücü gerektiren görevlerin altından kalkmasını sağlıyoruz.”

Diğer yeni teknolojiler arasında, önceki nesillerden daha hızlı DDR2 400 bellek, daha çok verim sağlayan 800 MHz sistem veri yolu ve daha geniş bantlı PCI Express* arabirim teknolojisi yer alıyor. Bu yeni özelliklerin her biri, tüm işlemi dengeleyerek yöneten Intel Xeon işlemcisinin altında, onun performansı, güç optimizasyonu ve esnek 32 bit ve 64 bit adresleme özelliği sayesinde, uyum içerisinde çalışıyor.

Yeni Performans Testleri

Yeni özelliklerin birleşimi, çok çeşitli uygulamalar için iyileştirilmiş performans sağlıyor. VeriTest tarafından yönetilen testlerde platform, WebBench testinde (Web yönetim hizmetlerini kaldırabilme yeteneğini sınamak için uygulanan test) yüzde 54, Windows* Ortam Yükleme Simülatörü’nde (canlı ortam uygulamaları için kapasiteyi ölçmek üzere yapılıyor) yüzde 22 ve SPECjbb2000 testinde (e-ticaret uygulamalarında işlemleri takip etme yeteneği için yapılan test) yüzde 18 daha iyi performans gösteriyor.** Tüm karşılaştırmalar, Intel tabanlı sunucuların bir önceki nesli temel alınarak yapılmış bulunuyor.

Intel E7520 chipseti, depolama, ağ ve diğer uygulamalar için sayısız G/Ç koşulu getiren sistemlere, en iyi performansı sağlayan ikili işlemcili kurumsal çözümleri sunmak üzere tasarlandı. Intel E7320 chipset, E7520’nin tüm performans gelişimlerini içeriyor ve daha az G/Ç portu gerektiren uygulamalarda kullanılmak üzere, doğrudan Intel’den alınacak satın alımlarda daha düşük fiyat avantajı getiriyor.

Yeni Intel IOP332 G/Ç Depolama İşlemcisi, veri güvenliğini artırmak ve hizmet dışı süreyi azaltmak için RAID depolama performansını, etkili maliyet esasına dayalı olarak artırmak üzere tasarlandı. IOP332 işlemcisi, DDR2 400 bellekten ve 800 MHz ile en hızlısı olan Intel® XScale® çekirdeğinden yararlanarak, RAID5 veri depolama ve düzeltme özelliğinin hızını ikiye katlıyor. PCI Express teknolojisi, depolama işlemcisinin anakart üzerinde tümleştirilmesini sağlıyor ve ayrı bir kartın maliyetinden kurtarıyor.

Dengeli Platform Teknolojileri

Yeni DDR2 400 bellek teknolojisi, DDR 333 ile karşılaştırılınca, bellek band genişliğinde yüzde 20 kazanç ve güç sarfiyatında yüzde 40 azalma getiriyor. Bu sunucularda amaç, ısıyı denetim altında tutarken en yüksek bilgi işleme gücünü, en küçük alana sığdırabilmek olduğu için daha yüksek bellek yoğunluğu ve azaltılmış güç sarfiyatı, raflı ve blade sunucular için önem taşıyor. 800 MHz sistem veri yolu, chipset ve Intel Xeon işlemcisi arasında yüzde 50 daha fazla band genişliği sağlıyor ve her zamankinden daha fazla işlemci gücü gerektiren uygulamalarda kesintisiz veri akışına olanak veriyor.

PCI Express, PCI ve PCI-X veri yolu teknolojilerinin yeni neslini oluşturuyor ve G/Ç band genişliği PCI-X teknolojisinin izin verdiğinin 3 katına sahip. Başta, E7520 ve E7320 chipsetleri PCI Express aygıtlarının, IOP332 işlemcisi ile birlikte anakartlar üzerinde tümleştirilebilmesini destekleyecek ve dördüncü çeyrek yılın başlarında, PCI Express adaptörleri için geniş destek sağlanacaktır.

Intel, Xeon işlemcisinin kullanıldığı altı yeni sunucu anakartı ve birkaç yeni sunucu kasası, chipsetler, RAID denetleyicileri ile birlikte depolama işlemcisi ve sunucu yönetimi yazılımını tanıttı. Bu yeni ürünler, yüksek performanslı ikili CPU kullanan ayaklı sunuculardan yüksek yoğunluklu, etkili maliyet özelliği olan raflı sistemlere kadar uygulamaları desteklemeleri için OEM’lere ve bayilere yönelik sunuluyor.

Bu iyileştirilmiş performans ölçüsü, NASDAQ, Statoil ve Qliktech gibi şirketlerin kurumsal bilgisayar kullanımı ihtiyaçlarına doğrudan hitap ediyor.

NASDAQ Borsası, CIO ve Yetkili İkinci Başkanı Steve Randich, “NASDAQ için en önemli performans ölçüsü, sunucularımızın saniyede takip edebildiği en yüksek işlem sayısıdır. Bu nedenle, sunucularımızda verim gücünü ve hızı geliştirmek, ticaret ve yatırım kurumlarının hisse alım satımlarınının verimliliğini ve etkisini iyileştirmek için en önemli araçtır. Intel’in, yeni G/Ç ve bellek teknolojilerini destekleyen en son sunucu platformu, bizim kullandığımız Dell* PowerEdge* sunucularında kullanılıyor ve hızla gelişmekte olan ticari gereksinimleri karşılamakta bize yardım etme potansiyelini taşıyor.” şeklinde bir açıklama bulunuyor.

Statoil şirketi BT Geliştirme Uzmanı ve Danışmanı Trond Jarl Suul, “Statoil şirketinde gücü kontrol etme gereksinimi, petrol endüstrisinde en zor iş olarak gözüküyor. En son teknolojiyle üretilen bilgisayarları, veri iletişim ağlarını, iş istasyonlarını ve uygulama yazılımlarını kullanarak keşif ve üretim işlemlerini destekliyoruz. İleri düzeyde, güç, performans, ölçeklenebilirlik ve güvenilirlik sağlayan çözümler talep ediyoruz - Intel® Xeon™ işlemcisinin zorlu testlere verdiği yanıtlar, pozitif performansının göstergesi ve inanıyoruz ki bu yüksek performanslı çözüm işimizi geliştirmemize yardım edecek.” diye belirtiyor

QlikTech International CEO’su Måns Hultman ise Intel Xeon platformları hakkındaki görüşlerini şu şekilde dile getiriyor: “Intel’in Xeon işlemcisi üzerine kurulu platformunun piyasaya sürülmesinden sonra, ölçeklenebilirlik, bize güçlü bir rekabet avantajı getirdi. Müşterilerimize şimdi hem yüksek düzeyde KPI hem de aynı uygulama üzerine detaylı bilgi sunabiliyoruz. Bunu, dünyadaki en büyük kurumların veri kümeleri üzerinde dahi uygulayabiliyoruz.”.

QlikTech International Teknoloji Baş Sorumlusu Jonas Nachmanson ise “Bizim çözümümüz, belleğe sıkıştırılmış veriyi depolayan bir teknoloji üzerine kurulu. Intel’in Xeon işlemci tabanlı platformu, bizim çok daha fazla bellek kapasitesine ulaşmamızı sağladı. Böylece müşterilerimize en yüksek düzeyde performans sağlayabiliyoruz.” şeklinde bir açıklamada bulunuyor.

Haziran’da tanıtılan Intel Xeon işlemcisi, Intel® Genişletilmiş Bellek 64 Teknolojisi’ni (Intel® EM64T) sunan ilk Intel Xeon işlemci niteliği olma özelliğini taşıyor. EM64T, 4-Gigabayt adresleme sorununun üstesinden gelmeye yardım ediyor; yazılım geliştiricilere, değişen veri merkezli bilgi işleme taleplerini karşılamak için program yazmada esneklik sağlıyor. İşlemci, ayrıca İsteğe Bağlı Anahtarlama ile Geliştirilmiş Intel SpeedStep® Teknolojisi’ni tanıtarak, işlemcinin güç sarfiyatını yüzde 31’e varan oranlarda ayarlayarak işlem maliyetlerini ve ısıya bağlı sorunları azaltıyor.

Microsoft Windows Sunucu Gurubu kıdemli ikinci başkanı Bob Muglia “Intel’in Genişletilmiş Bellek 64 Teknolojili yeni sunucu platformları, müşterilerin 64 bit bilgisayar kullanımını benimsemelerinde büyük rol oynayacaktır.” diye belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Intel Xeon işlemci tabanlı sistemlerde, 64-bit Windows Server 2003 ve SQL Server 2005 uygulamalarının sağladığı performans ve ölçeklenebilirlik, Microsoft ve Intel’in 64 bit teknolojisinin yararlarını tanıtmalarına yardımcı oluyor ve müşterilerin güvenli yatırım yapabilmelerine ve günümüzün 32 bit uygulamalarından kolayca geçiş yapabilmelerine olanak tanıyor.”

Sistem ve anakart üreticileri çok geniş çapta, yeni sunucu platformları üzerine kurulu ürünler tanıtmayı planladıklarını bildirdiler; bunlar arasında Acer, Appro, Aquarius, Arima, Asus, CA Digital, Ciara Technologies, Colfax, Compusys, Datanet, Dell, Digital Henge, Egenera, Equus, Foxconn, Fujitsu, Fujitsu Siemens Computers, Gateway, Gigabyte, HCL, Hitachi, HP, IBM, Inventec Enterprise System Corporation, Ion Computer Systems, Iron Systems, Iwill, Kingstar, Kraftway, LangChao, Lenovo, LinuxNetworx, Maxdata, Microway, MPC, Mitac, MSI, Nanobay, NEC, NECCI, Optimus, Powerleader, Quanta, Samsung, Rackable Systems, SuperMicro, Toshiba, Tyan, Verari ve Wistron yer alıyor. Dünya çapında, Intel tabanlı ürünlerin, platformların ve sistemlerin 10000 bayiisi bulunuyor.

Ücretlendirme ve Bulunabilirlik

Intel E7520 ve 7320 chipsetlerinin ikisi de ve Intel IOP332 G/Ç İşlemcisi şu anda piyasada. Intel 7520 ve 7320 modellerinin fiyatları sırasıyla 84 ve 70 Amerikan Doları’dır. IOP332 G/Ç İşlemcisinin fiyatı 82 Amerikan Doları’dır. Tüm bu fiyatlar 1000’lik miktarlar için geçerli.

Okuyucu Yorumları