Intel'in amacı Atom'un kullanımını arttırmak

Intel düşük enerji tüketimli Atom işlemcileri ile akıllı cep telefonlarına girmeyi amaçlıyor.

Intel cepleri hedefliyor

Intel masaüstü ve sunucu bilgisayarlarında sağlam bir yere sahip. Ama bununla yetinmek istemiyor. Intel'in sıradaki planı son dönemde parlayan yıldızı Atom işlemcilerini cep telefonu piyasasına sokmak.

Cep telefonu işlemcilerinde aranan en önemli özellik düşük enerji tüketimi. Şu an kullanılan telefonlardaki Qualcomm, Texas Instruments ve STMicroelectronics gibi firmaların işlemcilerinin hepsinin altında ise ARM imzası var.

ARM İngiliz bir mikroişlemci şirketi ve en çok düşük enerji tüketimli işlemcileriyle ünlü. Intel ise bunun aksine yüksek performanslı yüksek enerji tüketimli işlemciler üretiyor. Ama Intel'in Atom'u biraz farklı. Yeterli bir performansa ve düşük güç tüketimine sahip Atom en çok netbook'larda karşımıza çıkıyor.

Intel'in amacı ise Atom işlemcilerini geliştirerek cep telefonu piyasasına girmek. 45 nm'lik Atom işlemcilerini önümüzdeki yıl Moorestown kod adlı, bekleme konumunda 50 kat daha az enerji harcayan ve 720p kayıt, 1080p video oynatma performansına sahip işlemcilerle değiştirmeyi planlayan Intel'in takviminde 2011'de 32nm'lik çok daha düşük enerji tüketimli Medfield Atom işlemciler gözüküyor.

Intel'in ARM'nin alanına girmesiyle bir rekabet ortamı oluşacağı kesin. Ama ARM de boş durmuyor. Geçtiğimiz ay verdiğimiz haberde ARM'nin dört büyük netbook üreticisiyle anlaştığını duyurmuştuk. Bu Intel'in pirince giderken evdeki bulgurdan olmasına sebep olabilir.

Okuyucu Yorumları