Intel'in Atom'una karşı VIA'dan Nano

Mini notebook üreticilerinin favorisi haline gelen 45nm'lik Intel Atom işlemcilerine yeni bir rakip geliyor.

VIA saldırıyor!

VIA firması da geçtiğimiz Mayıs ayı sonunda duyurduğu 65nm'lik Nano işlemcileriyle mobil ve masaüstü kullanım için düşük güç gerektiren, masrafsız işlemci piyasasında Intel'in rakibi olarak yerini alıyor. VIA, Nano işlemci hızlarının 700Mhz ile 1.8GHz arasında değişeceği belirtiliyor.

VIA ilk denemelerinde Nano'nun performansının Atom'u geçtiğini iddia ediyor. PC Perspective ve Hot Hardware siteleri bu iddiaları değerlendirmek için iki işlemciyi test etti.

İki site de 1.6GHz'lik Intel Atom 230 işlemci ve Intel BOXD945GCLF ana kartını 1.8GHz'lik VIA Nano L2100 ve VIA Nano referans ana kartı ile karşılaştırdı.

Testlerde Atom'dan %12.5 daha hızlı tasarlanmış VIA Nano'nun performansının Atom'dan %15-20 daha hızlı olduğu sonucuna varıldı. Buna karşın PC Perspective Atom'un yük altında 17 watt daha az enerji tükettiğini gördü. İki site de test sonuçlarında VIA'nın Nano platformunun açıklığını, Intel Atom'un kapalılığına tercih ettiklerini belirtiyor.

PC Perspective, Atom ana kartlarda PCI Express, dijital video çıkışı veya birden fazla hafıza yuvası bulunamadığını, fakat VIA'nın anakartlarında üreticilerin bu tür kısıtlamalarla karşı karşıya olmadığını belirtiyor. Ayrıca siteye göre Intel Atom'un Celeron satışlarını etkileyeceğinden korkuyor.

Hot Hardware ise Nano'nun rakibi karşısında çok iyi performans gösterdiği ve C7 çekirdeği ile pin uyumu, açık platform ve bazı şifreleme türleri için donanım hızlandırması gibi ekstra avantajlara sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Üreticilerin Nano'ya ne kadar ilgi gösterecekleri merak konusu. Örneğin HP'nin 2133 Mini-Note PC'lerinde kullandığı VIA C7-M'leri Nano ile değiştirmesi muhtemel.

Okuyucu Yorumları