Intel'in en küçük işlemcisi: Atom

Dünyanın en küçük transistörlerinden oluşan Intel Atom hakkında yeni ayrıntılar...

Intel® Atom

Intel kod adı "Silverthorne" olan enerji dostu işlemcileri hakkında daha önce yayınladığımız haberden sonra, Intel'in bu işlemcisiyle ilgili ayrıntılar yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı.

Intel'in düşük güç tüketimli ve özellikle mobil İnternet cihazları (MID) ile bu yılın sonuna doğru piyasaya çıkacak basit ve hesaplı İnternet amaçlı yeni bilgisayar sınıfı için tasarlanan yeni işlemci ailesinin adının Intel® Atom™ olacağı açıklandı. Intel bunun yanı sıra, cepte taşınabilen cihazlarda birden fazla çipten oluşan MID platformlarına yönelik Intel® Centrino® Atom™ işlemci teknolojisini de duyurdu.

Özellikle küçük cihazlar ve düşük güç kullanımı için tasarlanmış tümüyle yeni bir mikromimariye dayanan Intel Atom işlemcisi, bir yandan da tüketicilerin standart bir PC'yi ve İnternet'i kullanırken alışkın olduğu Intel® Core™ 2 Duo komut seti ile uyumluluğunu sürdürüyor. Tüm bu özellikler, 25 milimetrekareden daha küçük ve Intel'in şimdiye kadarki en küçük ve en az güç harcayan işlemcisini oluşturuyor. Çapı 17 mm olan bir Yeni Kuruş'un üzerine, her biri 47 milyon transistör içeren Intel Atom işlemci yongalarından 10 tanesi sığabiliyor.

Daha önce Silverthorne ve Diamondville kod adlarıyla anılan yeni işlemciler, Hi-k metal geçit teknolojisi ve Intel'in endüstri lideri 45 nm teknolojisi ile üretilecek. Termal tasarım gücü (TDP) spesifikasyonu 0,6-2,5 watt aralığında olan işlemciler, müşteri ihtiyacına bağlı olarak 1.8 GHz hıza kadar çıkabiliyor. Karşılaştırmak gerekirse, mevcut mobil Core 2 Duo işlemcilerin TDP değeri 35 watt düzeyinde.

MID fırsatına ek olarak Intel, "netbook" denen ucuz ve İnternet merkezli yeni mobil bilgi işlem cihazları kategorisi ile, "nettop" denen İnternet merkezli temel masaüstü PC'lere olan talebin, önümüzdeki birkaç yılda oldukça artacağına inanıyor.

Intel Centrino Atom İşlemci Teknolojisi

Önceki kod adı "Menlow" olan Intel Centrino Atom işlemci teknolojisi, entegre grafik, kablosuz radyo , daha ince ve daha hafif bir tasarımla düşük güç kullanan bir yonga olan Intel Atom işlemcisini içeriyor. Söz konusu bileşenler bir araya gelerek, yeni cihazlarda mobil bilgi işlem ve İnternet deneyimini sağlamak üzere tasarlanmış durumda.

Okuyucu Yorumları