Intel'in işlemcisi ARM'den hızlı mı değil mi?

Cep ve tabletlere güç veren iki donanım devinin "kim daha hızlı?" savaşında bir şeyler oluyor!

Hangisi daha hızlı?

Intel'in yeni mobil işlemcisi Clover Trail+, hız testlerinde gerçekten de ARM işlemcileri geçmeyi başarıyor mu? Bir analist, karar vermekte acele etmememizi istiyor.

ABI Research'ün Haziran ayında Intel Atom Z2580 işlemcili Lenovo K900 yaptığı hız testleri, cihazın ARM SoC bileşenlerine sahip ceplerden daha hızlı çalıştığını, aynı zamanda daha az veri tükettiğini ortaya çıkarmıştı.

Ancak Tirias Research'ten Jim McGregor, Intel işlemcinin AnTuTu benchmark'taki tutarsızlıklar nedeniyle daha hızlı göründüğünü iddia etti. McGregor, ilk olarak AnTuTu'nun farklı sürümlerinin çok farklı sonuçlar gösterdiğini fark etmiş. McGregor, 2.9.3 sürümünden 3.3 sürümüne toplam puanların yüzde 122 arttığını, RAM puanının ise Intel işlemcide yüzde 292 arttığını fark etmiş. Bununla birlikte Samsung işlemcideki artış, sırasıyla sadece yüzde 59 ve yüzde 53 seviyesinde gerçekleşmiş. Durumu blog'unda açıklayan McGregor, bunun işlemcilerde herhangi bir değişme olmadığını, hız testindeki bir değişiklik olduğunu vurguluyor.

AnTuTu sürümleri arasındaki puan tutarsızlığının 2.9.4 sürümünden sonra Intel işlemcileri için farklı bir derleyici kullanılması olduğu düşünülüyor. AnTuTu for Intel, Intel'in kendi tasarladığı tescilli bir optimizasyonlu derleyiciyle (ICC) oluşturuluyor.

AnTuTu ve teknoloji danışmanlık firması BDTI ile beraber çalışan McGregor, ICC ile oluşturulan AnTuTu'nun Intel işlemcilerde bazı talimatları atladığını ve böylece daha yüksek, "şişmiş" RAM puanları alabildiğini söylüyor.

McGregor'a göre henüz yayınlanan AnTuTu 3.3.2, bu sorunu gideriyor ve Intel'in yapay avantajını ortadan kaldırıyor. Intel'in işlemcisi, toplam puanda artık önceki sürüme göre yüzde 20 daha az puan elde ediyor. RAM puanı ise yaklaşık yüzde 50 daha az.

McGregor, AnTuTu'nun Intel hız testlerinde yaptığı değişiklikleri açıklamaması dolayısıyla test sonuçlarına güvenmenin hala zor olduğunu söylüyor.

Okuyucu Yorumları