Intel işlemcili ceplerin ne farkı var?

Intel imzalı işlemciyle gelecek olan yeni nesil ceplerin, şu anki ceplerden ne farkı olacak?

Intel ceplerin farkı ne?

Intel'in x86 işlemci mimarisi, cep telefonlarındaki yerini almak üzere. Intel'in bu mimariyi cep telefonlarında yaygınlaştırmayı başarıp başaramayacağını hep beraber göreceğiz, ancak isterseniz şimdi onu yakından tanıyalım.

x86, 1970'lerin sonlarından beri Intel'in masaüstü PC'lere ve laptop'larda kullandığı tescilli işlemci komut setinin kısaltılmış adı. Peki x86, cep telefonları için ne sağlayacak ve ARM'den ne farkı olacak?

ARM'nin işlemci mimarisi, düşük güç tüketimi ve sınırlı alan için optimize edilmiş bir mimari. x86 çipler ise ARM'den daha yüksek bir işlemci gücüne sahip. Ancak daha güçlü işlemci, daha yüksek güç tüketimi anlamını taşıyor. Bununla birlikte Intel bu duruma kısmen de olsa bir çözüm buldu.

Intel, 2008'de x86 tasarımlı ancak önceki x86 işlemciye göre çok daha düşük güç tüketimine sahip ilk Atom çiplerini ortaya çıkarmıştı. Akıllı ceplerdeki işlemci savaşı da bu noktada başladı. 2012'de ise Intel, Atom işlemcisinin Medfield revizyonu ile akıllı ceplerde ilk x86 denemesine imza atıyor. Lenovo ve Motorola, x86'lı cep modellerini duyurmuşlardı.

Hangi alanda daha iyi, ARM'den farkı ne?

Hangi alanda daha iyi, ARM'den farkı ne?
Atom işlemcili Lenovo K800

Atom çiplerini cep telefonlarına getirme çalışmaları, Intel'in sandığından birkaç sene daha uzun sürdü. Bunun yanında Intel, performansla ilgili oldukça alçakgönüllü açıklamalarda bulunuyor. x86'nın şu anki ARM işlemcilerine kıyasla performans ve pil ömründe rekabetçi olduğu iddia ediliyor.

İlk hız testleri, Medfield'ın tek çekirdekli olmasına rağmen iPhone 4S ve Samsung Galaxy S II'den gerçekten de daha hızlı olduğunu ortaya çıkardı.

Sorun ise bu telefonların nispeten eski çift çekirdekli ARM işlemcilerine sahip olmaları. x86 cepler bu sene piyasaya sürüldüğünde, Qualcomm'un Snapdragon S4 Krait'i, yeni Snapdragon serileri gibi çok daha güçlü ARM çipleri ortaya çıkmış olacak ve şüphesiz çift çekirdekli Atom'u geçecektir.

Intel, Medfield'ın çift çekirdekli bir sürümü için söz veriyor, ancak tek çekirdekli işlemcinin piyasaya bu kadar yavaş sürüldüğünü düşündüğümüzde pek de ümitlenmememiz gerektiğini gösteriyor.

Hangi işletim sistemlerini destekliyor?

Hangi işletim sistemlerini destekliyor?

Hangi işletim sistemlerini destekliyor?

Şimdiye dek donanım cephesinden bahsettik. Ancak yazılım tarafı da oldukça önemli. İyi bir haber, Android'in x86'ya port edilmiş olması. Ancak kötü bir haber de var: Varolan Android uygulamaları Intel ceplerle çalışmayabilir.

Intel, Android uygulamalarının yüzde 75'inin x86 ile düzgün bir biçimde çalışacağını söylüyor. Uygulamanın gereksinimleri ne kadar yüksek ise, çalışmama ihtimali de o kadar artıyor. Yoğun grafiklere sahip oyunların x86 ile çalışmama ihtimali yüksek. Ancak çalışmayan uygulamaları tekrar derlemek, geliştiriciler için sorun olmayacaktır.

x86 ile ne kadar uygulamanın çalışacağı, onun başarısını belirleyen en önemli faktör olabilir.

Grafikler nasıl olacak?

Intel için diğer bir sorun, mobil cihazlarda grafik performansının giderek artıyor olması. Intel'in ise grafik alanında çok iyi olmadığı biliniyor. Intel, farklı bir çözümle ortaya çıkmadıkça diğer mobil işlemcilerden daha iyi bir grafik sunmayacaktır.

Gelişmiş üretim

Intel, bilgisayar çipi üretiminde herkesten daha önde. Şu anki Atom işlemciler 22nm teknolojisi ile üretiliyor. Ancak 2014'de 14nm teknolojisine geçilmesi ile Intel, işlemci içerisine daha fazla işlemci ve grafik çekirdeği sıkıştırabilecek ve daha uzun bir pil ömrü sağlayabilecek.

Okuyucu Yorumları