Intel, lazerle veri ileten sistemleri deniyor

Intel, bildiğimiz PC kavramını kökten değiştirecek, müthiş bir planın peşinde...

"Lazerli PC'ler" mi geliyor?

Intel, iç yapısında veri transferini, elektrikle değil, lazerle sağlayan yeni sistemler üzerinde çalışıyor.

Intel'in silikon fotonik teknolojisi, verileri aktarmak için mevcut bakır iletkenler teknolojisinden çok daha hızlı bir çözüm. Bu teknoloji sayesinde, veriler depolama alanlarından işlemciye ışık hızında ulaşmaya başlayacak.

Yeni teknoloji özellikle, daha hızlı veri transferi gerektiren sunucu pazarında önemli bir performans artışının önünü açacak. Silikon fotonik teknolojisi, Intel'in laboratuvarlarında on yıldan uzun zamandır geliştiirliyordu. Bu teknoloji sayesinde, saniyede 100 Gbps hızına ulaşmak mümkün olacak. Üstelik bakır iletkenlerden elektrik akımı geçirmek için kullanılan enerjiden çok daha azı gerekecek. Bu da cihazların daha az eelktrik yakması anlamına gelecek. Üstelik, dev sunucu komplekslerinin, çok önemli birer elektrik tüketicisi ve dolayısıyla küresel ısınmayı olumsuz etkileyen birer etken olduğu hatırlanırsa, düşük enerjiyle çalışan sunucuların ekosisteme de büyük katkısı olacak.

Intel bu konuda şimdiden Facebook ile ortak çalışmaya başlamış ve daha verimli sunucular oluşturmak için Facebook'un veri trafiği üzerinde çalışan sunucuları teste sokmuş. Dolayısıyla yakın zamanda, çok daha hızlı çalışan bir web'le karşılaşacağız ve üstelik bu lüksün faturasını ekosisteme zarar vererek ödemek zorunda kalmayacağız.

Okuyucu Yorumları