Intel: Mobil-CPU ile grafik yongası birleşti

Intel'in planlarının ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de yeni Centrino platformu ortaya çıktı...

Yeni Centrino'nun izleri!

Notebook dünyasında bir devrim: Intel bir sonraki Centrino platformu "Calpella"da ilk kez yeni işlemcileri bütünleşik grafik yongasıyla donatacak.

Yeni işlemciler şu an Arrendale olarak adlandırılıyor ve aynı masaüstü-ağabeyleri gibi "Westmere" çekirdeğini (Nehalem) baz alıyor. Intel bu mimariyi 2008 sonundan bu yana Core i7 işlemcilerde kullanıyor. Intel bu işlemcilerle zincirlerini kırıp aynı AMD gibi bellek denetleyicisini yonga setinden CPU'ye aktarmıştı.

Arrendale ve Westmere 32-nm tekniğine göre üretiliyor ve böylece 45-nm.lik güncel Core 2 Duo'lardan daha az enerji tüketecekler. Mobil işlemciler aynı zamanda Core i7'lerdeki Hyperthreading fonksiyonunu da kullanacak. Bu sayede daha fazla görevi paralel biçimde gerçekleştirebilecekler.

Bütünleşik GPU'nın detayları

Bütünleşik GPU'nın detayları

Intel çift çekirdekli Arrendale'e ek olarak bir grafik yongası da ekleyecek. Aynı güncel GMA X4500 gibi o da HD-filmleri çözebilecek ve ana işlemcinin yükünü azaltacak. Gerçi dört çekirdekli bir sürüm de (Clarksfield) üretilecek ama grafik yongası olmayacak.

Yeni Centrino platformu "Calpella"yı baz alan notebook'lar 2009'un ortasında piyasaya sürülecek. Yayımlanan yol haritasına göre Intel ilk önce dört çekirdekli CPU Westmere'i sonrasında ise çift çekirdekli Arrendale'i piyasaya sürecek.

Okuyucu Yorumları