Intel, Moore Kanunu'na yetişemedi!

Intel'in yeni işlemci duyurusu, uzun bir devrin ve bir kanunun yolun sonuna geldiğini gösteriyor!

Bir devrin sonu!

Intel, bir sonraki nesil işlemcilerinin 14-nanometre teknolojisiyle üretileceğini doğruladı. 10nm işlemcilerin ertelendiğini gösteren bu duyuru, Moore Kanunu'nun sendelemeye başladığı anlamına geliyor.

"Skylake" işlemcilerinin ardından Intel'in işlemci boyutunu 10-nanometreye küçültmesi bekleniyordu. Intel CEO'su Brian Krzanich ise firmanın sermayedarlarıyla yaptığı toplantıda 10-nanometrelik "Cannonlake" ürünlerinin 2017'ye ertelendiğini söyledi. Dolayısıyla firma, bir ilke imza atarak mevcut teknolojiyi kullanan üçüncü işlemci setini piyasaya sürecek.

Intel, bir süredir "tick, tock" (tik, tak) olarak adlandırılan bir plana bağlıydı. "Tick" işlemci mimarisindeki büyük gelişmeler, "tock" ise bu mimaride yapılan düzeltmeleri açıklamaktaydı. Piyasadaki Broadwell işlemciler, kullandıkları 14-nanometre teknolojisiyle bir "tick"i temsil ediyordu. Ancak Intel'den gelen açıklama, ilk kez bu yayın planının dışına çıkıldığını gösteriyor. Intel'in işlemci boyutunu daha önce 20-nanometreden 14-nanometreye küçültmekte zorlandığı da hatırlanıyor.

Krzanich, toplantıda bu gelişmelerin "tick, tock" sürecinin sonu anlamına geldiğini düşünmediğini, ancak Moore Kanunu'nun zaman içinde değişebileceğini ve "geçişlerin" kanunun doğal bir parçası olduğunu söyledi.

Moore Kanunu'nun geçerliliğini eninde sonunda yitireceğine dair açıklamalar, bir süredir konuşulmaktaydı.

Okuyucu Yorumları