Intel ses kavramını yeniden tanımlıyor

Intel, yeni nesil ses teknolojilerine yine son noktayı koydu. Ses teknolojilerinin gelişimi açısından, alanında bir devrim niteliği taşıyan yeni Intel® High Definition Audio teknolojisi ev ve performans bilgisayarlarında yüksek ses kalitesi devrinin kapılarını açıyor.

Intel ses kavramını yeniden tanımlıyor

Yaklaşık 10 yıl önce geliştirilen AC’97 sürümünün yerini alması beklenen High Definition Audio (HD Audio) Ses Teknolojisi, yeni nesil ses kavramını tanımlarken, ev ve performans bilgisayarlarında yüksek ses kalitesi devrinin de kapılarını açıyor. HD Audio; kişisel bilgisayarlar, taşınabilir teknolojiler ve tüketici elektroniği cihazlarındaki ses, modem ve iletişim işlevleriyle daha geniş çaplı bir uyum ve uygulanabilirlik için tasarlandı.

Kişisel Bilgisayar (PC) ve Tüketici Elektroniği üreticileri, yazılımcılar ve diğer sektör lideri firmaların da içinde bulunduğu 80’den fazla katılımcı firma, HD Audio v1.0 sürümünün geliştirilmesi için Intel’le işbirliği içinde çalıştı.

80’in üzerinde sektör lideri firmanın oluşturduğu bu Teknoloji Grubu; esnek, dinamik, yüksek verimlilik sağlayan ve sağlam, aynı zamanda da gelecekteki olası yeni ekleme ve geliştirmelerle de uyum sağlayabilecek bu yeni ses mimarisini hayata geçirebilmek için omuz omuza çalıştılar.

“Kişisel Bilgisayarlar; yakın gelecekte ev sineması sistemleri ve gelişmiş ses çözümlerinin yaygınlaşmasında hayati bir rol üstlenecek” diyen Intel Teknoloji Girişimcileri Müdürü Thomas Loza, şöyle devam etti:

“PC’ler, tüketicilerin günümüzde talep gösterdikleri medya uygulamaları için halen çok yönlü ve uygun bir çözüm platformu olarak önemini koruyor. High Definition Audio’nun sunduğu özellikler, PC’leri gerçek yüksek ses performansına ulaştıracaktır.”

HD Audio spesifikasyonu, zenginleştirilmiş bir ses çalma tecrübesi yaşatırken, aynı zamanda da ses ve iletişim araçları için daha kaliteli bir girdi iletmeye yardımcı olacak. Bu daha kaliteli ses olanağı; kısmen de 192 kHz, 32-bit, multi-kanal ses çıkışı sağlayan geliştirilmiş mimariye ve bant genişliğine dayandırılabilir.

Ses girdisi kalitesi de; çok kanallı düzende çalışan mikrofonlar için artırılmış destekle, dinamik olarak ayarlanmış bant genişliği ve ses cihazı konfigürasyonuna getirilen esneklikle yükseltilmiş. HD Audio Ses mimarisi, Microsoft’un Evrensel Ses Mimarisi (Universal Audio Architecture) kriterlerine uyum sağlayacak şekilde, iki firma mühendisleri tarafından geliştirildi.

Microsoft Evrensel Ses Mimarisi Girişimi; High Definition Audio, USB Audio ve 1394 Audio ses teknolojilerine uyumlu Windows ses sürücüleri geliştirmeyi amaçlıyor.

“PC’lerde ses tecrübesini daha da geliştirmek amacı ile Microsoft’un Evrensel Ses Mimarisi sınıfı sürücüleriyle desteklenmiş Intel’in yeni nesil High Definition Audio teknolojisi, Windows işletim sistemleri kullanıcıları için çok daha yüksek bir ses tecrübesi yaşatırken, yeni ve heyecanlı kullanım alanları da yaratacaktır.” diyen Microsoft Dijital Medya Bölümü Grup Ürün Müdürü Jason Reindorp, Microsoft’un yeni teknoloji geliştirme adına Intel ve diğer sektör lideri firmalarla işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Intel’in yeni nesil chipseti Grantsdale ile üretilmiş olan HD Audio ses donanımı özelliğine sahip bilgisayar sistemlerinin, bu yıl içerisinde piyasaya çıkması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları