Intel, Turbo belleği yeniden yaratttı!

Intel'in Turbo Memory projesi raftan indirilmişti; şimdiyse çok büyük bir iddiayla geri dönüyor!

Eski teknoloji, yeni kılıf

İşlemci bellek kontrolcülerinin yeni Intel işlemcilerle birlikte işlemci içerisine alınması, anakartların performans üzerindeki etkisini düşürdü. İşte bu yüzden Intel, daha önce rafa kaldırdığı bir projeyi geliştirerek tekrar gündeme getiriyor.

2006 IDF'de tanıtılan Turbo Memory isimli özellik, sistemin veriye erişimindeki gecikmeyi azaltmak amacıyla anakart üzerine flash bellek konulmasıydı. Bu proje başarısızlığa uğradı. İki sebeple, bu belleğin anakart üzerindeki konumu verimli olması için çok uzaktı ve Microsoft da gerekli yazılımı geliştirmek için çaba sarf etmemişti.

Turbo Memory'nin yeni ismi Braidwood olacak ve Intel'in yeni 5 serisi çipsetlerinde kullanılması düşünülüyor. Anakart üzerindeki SSD olarak tanımlanabilecek bu sistem ONFi2 bus'ın üzerinde yer alacak ve muhtemelen 4, 8, 16 ve 32 GB boyutlarda hafızaya sahip olacak. Veriler işlemciye daha çabuk ulaştırılacak ve gecikme süreleri çok düşecek.

Bu teknoloji tutulursa mekanik sabit disklerin ömrünü de uzatabilir. SSD'ler yerine anakart üzerindeki bu sistem ve geniş kapasiteli mekanik sabit disk kullanımı ekonomik ve verimli bir seçenek olabilir. Bu sistemin SSD satışlarını baltalayacağı veya SSD'ye olan ihtiyacı ortadan kaldırabileceği yönündeki analizler ise biraz abartılı.

SSD'ler sadece sistem dosyalarının ve programların hızlı yüklenmesini sağlamakla kalmıyor, her türlü veri aktarım işlemini hızlandırıyor. Uzun vadede SSD'nin pazar payından bir miktar götürmesi muhtemel bu sistem, başarılı olursa tüketicilere daha geniş bir seçenek yelpazesi sunacak ve anakart piyasasındaki rekabeti de körükleyecek.

Okuyucu Yorumları