Intel ve AMD: Çekirdeklerin savaşı

CHIP Online, AMD ve Intel'in hem güncel, hem de geleceğe dair planlarını açığa çıkartıyor.

Intel-AMD savaşı

Çok da uzak olmayan bir gelecekte Intel imparatorluğu AMD asileri ile kıyasıya savaşacak. AMD, ezeli rakibini performans açısından yerle bir etmek istiyor. Fakat imparatorluk karşılık veriyor.

Nehalem, Larrabee, Fusion, Deneb; bunları tanıyor musunuz? Büyük işlemci üreticileri birçok güncel model sunuyor ama bunun yanında birçok modeli de sırada bekliyor. Kod adı galaksisindeki karmaşa, deneyimli donanım uzmanlarının bile kafasını karıştırıyor. Sizlere AMD ve Intel'in şu an piyasada hangi ürünlerinin olduğunu ve fabrikalarında neler ürettiklerini açıklayacağız.

Çekirdeklerin savaşında bir sonraki katliam başlıyor. Çıkacak amiral gemilerinin bazıları hakkında ilk bilgiler ifşa oldu. Fakat Intel'in Larrabee teknolojisinin arkasında ne var? Nehalem nedir? AMD, Deneb işlemcileri ile yeniden tavan yapabilecek mi? Sizlere en önemli gelişmeleri tanıtıyoruz.

Intel: Hem şimdi hem de gelecekte başarı

Intel: Hem şimdi hem de gelecekte başarı

Intel, Core 2 Extreme işlemcileri ile elinde büyük bir koz bulunduruyor. Bu işlemciler çok fazla güç ve soğutucu el verdiği sürece overclock imkânı sunuyor. Karşılık olarak ise cüzdanınızın derinliklerine inmelisiniz: Fiyatları da isimleri gibi çok uçuk, aynı paraya komple bir sistem almak mümkün oluyor. Sizlere Intel'in Extreme serisi güncel amiral gemisini ve gelecekteki planlarını açıklıyoruz.

Intel: Hem şimdi hem de gelecekte başarıLüks CPU: Intel Core 2 Extreme QX9770
Soket 775 tabanlı QX9770 şu sıralar piyasada bulabileceğiniz en hızlı masaüstü işlemcisi. CPU 3,2 GHz saat hızında çalışıyor ve 6 MB L2 önbelleğe sahip. Modern 45-nm üretim tekniğine göre üretildi ve 400 MHz ile (çarpı 4 = 1.6 GHz) en yüksek FSB hızını destekliyor. Maksimum güç tüketimi 136 Watt. İşlemci 3DMark05'te 10.307 gibi yüksek bir puana ulaştı; CineBench testini ise 14,6 saniyede tamamladı. Her iki değer de tavanda.

Eğer 1780 Dolarlık bir işlemciyi satın alacaksanız soğutmaya çok önem vermelisiniz. En modern soğutma sistemleriyle bile dikkatlice overclock yapmanızı ve sonucu uzun süreli testler ile doğrulamanızı tavsiye ediyoruz.

Intel: Hem şimdi hem de gelecekte başarıDaha fazla güç: Intel Nehalem
Core mimarisinin halefinin ismi Nehalem. Intel bu yeni teknolojinin tüm spesifikasyonlarını henüz açıklamadı fakat şurası kesin ki, çekirdek üretimi için 45-nm tekniği kullanılacak. İlk çekirdeğin ismi "Bloomfield". Intel, Nehalem ile bellek denetleyicisini doğrudan CPU içerisine inşa edecek ve böylece FSB tarafından sınırlanan yonga seti dolambacı ortadan kalkacak. Ayrıca yüksek fiyatlı modeller yine Hyper-Threading barındıracak. Bu teknoloji sayesinde çoklu veri yığınları sanki çoklu çekirdek varmış gibi (simülasyon) ile paralel olarak işlenebilecek.

Intel: Hem şimdi hem de gelecekte başarıEkran kartı savaşı: Intel Larrabee
Intel, Larrabee ile tamamen yeni bir alana giriş yapıyor. Firma geçmişte özellikle yonga seti ve işlemcilerde uzmanlaşmışken, bu teknoloji ile harici ekran kartları üretmek mümkün olabilecek. Intel şu ana kadar Larrabee hakkında çok az bilgi açıkladı. Fakat ilk nesil kartların Nvidia'nın Geforce GTX-200 serisi karşısında yer alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Prensip olarak bu kartlar PCI-Express 2.0 ile optimize edilecek ve 1 ila 2 GB arasında video belleğine sahip olacak. Ayrıca her biri 4x çoklu kullanımı (Multithreading) destekleyen en az 16 çekirdekten bahsediliyor. İlk bilgilere göre en geç 2010 başlangıcında ilk modeller kitlesel pazara ulaşacak; yazılımı geliştiricileri ise 2009 başında kart örneklerine erişebilecek.

AMD: Phenom ve Fusion ile gözün yettiği yere kadar

AMD: Phenom ve Fusion ile gözün yettiği yere kadar

AMD'nin büyük planları var: Güncel Phenom serisi bir yana, Intel'in rakibi özellikle ekran kartları ile puanları topluyor. Buna rağmen AMD, portföyünde özellikle fiyat konusunda ikna edici olan ürünler barındırıyor. Sizlere şu anki top-modelleri tanıtacağız ve asilerin gizli planları açığa çıkaracağız.

AMD: Phenom ve Fusion ile gözün yettiği yere kadarUcuz ve sinsi canavar: Phenom X4 9950 Black Edition
Phenom X4 9950 Black Edition dört çekirdekli AMD'ler arasındaki en üst model oluyor. 2,6 GHz saat hızıyla çalışan işlemci, çekirdek başına 512 KB L2 önbelleği ve 2 MB büyüklüğündeki üçüncü seviye önbelleğiyle özellikle oyunculara hitap ediyor. Intel'den farklı olarak AMD, 4 çekirdeklilerini 65-nm tekniğine göre üretiyor ve bu da ısı oluşumuna negatif etkide bulunuyor. TDP (maksimum güç tüketimi) 140 Watt ki, bu da Intel'in en güçlü Extreme-CPU'larından fazla bir değer oluyor.

"Black Edition" ibaresi değiştirilebilir çarpanı ifade ediyor. Bunun anlamı: CPU'yu sadece FSB ile değil aynı zamanda çarpan değeriyle de overclock edip soğutma el verdiği sürece yüksek değerlere ulaşabiliyorsunuz. İşlemci AM2 ve AM2+ soketli anakartlarda çalışıyor.

AMD: Phenom ve Fusion ile gözün yettiği yere kadarGPU ve CPU birleşti: AMD Fusion
AMD'nin en hırslı projesinin ismi Fusion. Burada amaç CPU ve GPU'yu tek bir yongada birleştirmek. Şu sıralar firma notebook ve masaüstü işlemcileri için farklı modeller planlıyor. Her iki platform için de bu serinin ismi "Swift" olacak. İlk Notebook-Fusion'ların yakında çıkması beklenirken AMD, PC pazarı için biraz daha bekleyecek. En erken 2010'da PC'nizi bu modellerle donatabileceksiniz. CPU kısmı güncel Phenom mimarisini baz alıyor. GPU kısmının nasıl gözükeceği ise henüz belli değil. Aynı zamanda Fusion işlemcilerin saat hızları ve performansı hakkında da bir bilgi yok. Buna karşın AMD'nin DDR3-bellek desteğini ekleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

AMD: Phenom ve Fusion ile gözün yettiği yere kadarDaha ufağı daha iyidir: AMD Deneb, Propus ve Heka
Intel çoktandır 45-nm üretim süreci ile hareket ederken AMD Deneb ile açığı kapatmayı düşünüyor. Deneb 2008 sonu için duyurulan ve DDR3-bellek desteğini beraberinde getiren işlemci çekirdeğini temsil ediyor. Bu çekirdek özellikle yüksek frekanslı modellerde kullanılacak ve shared Level-3 önbelleğine sahip olacak. 2009'dan itibaren Deneb FX'i baz alan üst sınıf işlemciler piyasaya sürülecek.

Giriş sınıfına da Propus çekirdeğinin baz alacak olan Phenom-CPU'lar uygun düşüyor. AMD ilk nesilde hem ucuz DDR2 bellekleri destekleyecek hem de Third-Level önbellekten feragat edecek. Böylece yeterli performans sunan düşük güç tüketimli işlemciler (TDP: 65 Watt) üretilecek.

Bahsetmeye değer bir diğer konu ise "Heka". Bu çekirdek yeni üç çekirdekli işlemcilerde kullanılacak. AMD daha şimdiden Toliman çekirdeğini kullanan bazı modeller piyasaya sürdü. Üç çekirdekliler uygun fiyatları ile dikkatleri üzerine çekebilir. Performansları multimedya veya oturma odası PC'leri için fazlasıyla yetiyor; elbette bu işlemciler oyuncu-PC'lerinde de iyi bir fiyat/performans oranı yakalıyor.

Okuyucu Yorumları