Intel ve Nokia'dan dev işbirliği...

CPU pazarının devi Intel ve cep pazarının devi Nokia güçlerini resmen birleştiriyor. İşte ayrıntılar

Intel ve Nokia el ele!

Intel ve Nokia'nın cep telefonu ve mobil iletişim alanında yapacağı işbirliğinden daa önce buradaki haberimizde bahsetmiştik. Ve işte bu işbirliği ile ilgili basın açıklaması da yapıldı. Aynen yayınlıyoruz:

Internet'in mobil telefon ve bilgisayarlarla bütünleşmesini bir adım ileriye taşıyan Intel ve Nokia, güçlü bilgisayarların performansını mobil geniş bantlı iletişim ve yaygın Internet bağlantısı ile bir araya getiren, Intel Mimarisi temelli yeni mobil bilgi işlem cihazı sınıfı ve yonga seti mimarilerini geliştirmeye yönelik uzun vadeli bir ilişkiye girdiklerini duyurdu.

Bu açıklamayla birlikte her iki şirket de bu ortak vizyonu gerçekleştirmek amacıyla uzun süredir gündemde olan ilişkilerini çeşitli yenilikçi donanım, yazılım ve mobil Internet servislerinin geliştirilmesine izin verirken bugünün akıllı telefon, notebook ve netbook'larının ötesinde yeni bir mobil platformu ortaya çıkaracak doğrultuda genişletmiş oluyor.

Her biri kendi alanının lideri olan Intel ve Nokia'nın uzmanlık avantajını kullanan geleceğin standart cihazları, bilgi işlem ve iletişim dünyasının en iyi özelliklerini ve yeteneklerini bünyelerinde toplayacak ve kullanıcı dostu cepte taşınabilir bir formatta inanılmaz mobil uygulamalarla birlikte her zaman açık ve hazır bir kablosuz Internet erişimi sunarak, kullanıcı deneyiminin dönüştürülmesini sağlayacaklar.

Intel ve Nokia'nın girişimleri, çeşitli açık kaynak mobil Linux yazılım projelerindeki işbirliğini de içeriyor. Intel ayrıca, gelecekte ürünlerde kullanılmak üzere, bir Nokia HSPA/3G modem IP lisansını da satın alacak.

Açık kaynak yazılımı işbirliği

Açık kaynak yazılımı işbirliği

Intel – Nokia İşbirliği pek çok yenilikçi sonuç getirecek

Intel Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Ultra Mobilite Grubu Genel Müdürü Anand Chandrasekher, "Bu işbirliği, dünyadaki parlak pek çok bilgi işlem ve iletişim fikirlerine odaklanıp bir araya getirecek. Sonunda da yenilikçiliği, yaygınlaşmayı ve bir tüketici seçeneği olmayı hızlandırdığı tarih tarafından da ortaya konan açık ve standart teknolojileri sunacak. Ekibin tek engeli olan Internet ve mobilitenin birleşmesiyle de, Nokia ile olan eşsiz ilişkimiz sonucunda ortaya çıkacak yenilikleri sadece hayal edebiliyorum. Olanaklar sonsuz." dedi.

Nokia'da Cihazlardan Sorumlu İdari Başkan Yardımcısı Kai Öistämö, "Bu duyuru, mobil bilgi işlemin geleceği üzerine çalışma konusundaki önemli bir vaadi gösteriyor. Ortak araştırmalarımızı harekete geçirmeyi planlıyoruz. Tasarımda, malzemede ve ekranlarda, bugün pazardaki cihazların ve servislerin ötesine geçecek yeni fikirleri keşfedeceğiz. Bu işbirliğinin faydası sadece şirketimize değil, endüstrilerimize, iş ortaklarımıza ve elbette müşterilerimize de olacaktır" dedi.

Açık Kaynak Yazılımı İşbirliği
Çalışma ayrıca, geleceğin mobil bilgi işlemi cihazlarında kullanılacak Linux temelli işletim sistemlerini sağlayacak olan Moblin ve Maemo platformu projelerinde kullanılacak yaygın teknolojileri geliştirmek için çeşitli açık kaynak yazılımı girişimlerindeki işbirliğini ve teknoloji geliştirmeyi de içeriyor.

Şirketler, oFono*, ConnMan*, Mozilla*, X.Org*, BlueZ*, D-BUS*, Tracker*, GStreamer*, PulseAudio* gibi Mobil Bilgi İşlem için bir dizi önemli Açık Kaynak teknolojisini de içerecek şekilde, kendi Açık Kaynak teknoloji seçimlerini ve geliştirme yatırımlarını koordine ediyorlar. Bu araçlar topluca, zengin grafik ve multimedya özellikleri ile sağlıklı bir mobil Internet ve iletişim deneyimi sağlamak amacıyla açık kaynak standartlarına dayanan araçlar sağlayacaklar.

Linux Vakfı'nın ev sahipliğini yaptığı Moblin, MID'ler, netbook'lar, nettop'lar, araç içi bilgi-eğlence (IVI) ve gömülü sistemleri de içeren Intel Atom işlemciye dayanan cihazlarda, görsel olarak zengin Internet medya deneyimi sağlayan uygunlaştırılmış bir açık kaynak Linux işletim sistemi projesidir.

Maemo, çoğunlukla açık kaynak koduna dayanan ve Nokia N810 Internet Tablet gibi mobil bilgisayarlarda kullanılan bir Linux işletim sistemidir. Maemo platformu, pek çok açık kaynak projesi ile işbirliği halinde Nokia tarafından geliştirilmiştir. Daha fazla bilgi için şu adrese bakabilirsiniz: www.maemo.org.

Moblin ve Maemo yazılım ortamlarında yaygın teknolojilere izin verilmesiyle, bu cihazlar için uyumlu uygulamalar ve çok sayıda PC uyumlu uygulamalar geliştirilmesi teşvik edilecektir. Bu açık kaynak projeleri, açık kaynak geliştirme modelinin en iyi uygulamaları kullanılarak yönetilecek.

HSPA/3G modem teknolojilerinin lisansını alacak

HSPA/3G modem teknolojilerinin lisansını alacak

Intel, Nokia'nın HSPA/3G Modem Teknolojilerinin Lisansını Alıyor

Intel'in, sınıfının en iyisi 3GPP modem teknolojisini geleceğin Intel Mimarisi'ne dayanan platformlarının yüksek performansı ve düşük enerji harcama özelliği ile birleştirerek,güçlü ve esnek bir bilgi işlem deneyimi sağlayan gelişmiş mobil bilgi işlem çözümleri geliştirmesi amacıyla, Intel ve Nokia arasında, Intel'in Nokia'nın HSPA/3G modem teknolojilerinin lisansını almasına izin verecek bir anlaşma imzalandığı da açıklandı.

Intel, dünya çapındaki servis sağlayıcıların ihtiyacını karşılamak ve insanlara sürekli bağlantıda kalan bir deneyim sağlamak için platformlarında birden fazla mobil geniş bant standardını destekliyor.

Nokia modem lisansı, Intel'in geniş bant kablosuz teknolojilerini tamamlıyor ve aynı zamanda da şirketin, Nokia'nın modem teknolojilerini gelecekteki mobil ürünlerle birleştirerek yonga seti çözümlerini genişletmesine izin verecek.

Nokia, WCDMA/GSM ve onun gelişimi yoluyla tam 3GPP standartları setine ilişkin dijital tasarımı ve protokol yazılımını içeren lider modem teknolojisini geliştirmeye devam ediyor ve sonra bu teknolojinin lisansını, cihaz üreticileri için yonga setleri geliştirip üreten yonga seti üreticilerine veriyor.

Nokia'nın lisanslanabilir modem teknolojisi, Nokia kablosuz modemlerin gömülü tarihine ve deneyimine dayanan endüstri için güvenilir seçenekler sağlayan güvenli bir bağlantı seçeneğidir. Nokia'nın modem teknolojilerinin lisansının Intel'e verilmesi, endüstriye birden fazla, rekabetçi yonga seti seçenekleri sağlama konusunda Nokia'nın yonga seti stratejisinin uygulanmasındaki başka bir adımı da oluşturuyor.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları