Intel ve Nvidia: Biraz iyiyiz, biraz da kötü

Intel ve Nvidia hem dost, hem düşman: İşte CPU ve ekran kartlarının geleceğini etkileyecek gelişme.

Biraz iyiyiz, biraz da kötü!

Nvidia ve Intel , SLI üzerinde anlaştılar. Bu anlaşma sayesinde Nvidia SLI teknolojisini Intel'e lisansladı. Intel'in en son Nehalem tabanlı işlemcilerini kullanan sistemlerde böyledce SLI desteği olacak. Nvidia bu sayede daha çok ekran kartı satacak, Intel sistemler zenginleşecek. Core i7 ve Core i5 işlemci kullanan sistemler, çift ekran kartıyla oyun performansında çığır açacak. İki dev firma en iyi oyun platformu olarak PC'yi görmeye devam ediyorlar ve teknolojilerini birleştirmeleri PC oyunlarının geleceği için oldukça önemli bir yer tutuyor..

İki firma arasında SLI üzerinde anlaşma sağlanmasına karşın büyük bir kavga sürüyor. Intel'in Nehalem işlemcisi için önemli bir teknolojiyi lisanslayan Nvidia, Intel'in engellemesiyle karşı karşıya. Intel hafıza kontrolcüsünü işlemcinin içine taşımış durumda. Bu da Nvidia'nın grafik ve çipset işine darbe vuruyor.

Intel ve Nvidia: Nehalem'de kavgalılar

Intel ve Nvidia: Nehalem'de kavgalılar
Nehalem işlemcisi hala tartışma konusu

Intel, Nvidia'nın Nehalem uyumlu çipset üretme planlarını mahkemeye taşımıştı. Front-side bus ve point to point interconnect kullanımında işlemciyle PC parçalarının iletişimini sağlayan uyumlu çip üretimi bir tartışma konusu. Intel, Nvidia'nın dahili hafıza kontrollü yeni Nehalem işlemcilerle uygun çipseet üretmesini istemiyor.Nvidia elindeki front-side bus lisansının kendisine bu yasal hakkı tanıdığını söylüyor. İşte mahkeme bu durumu değerlendiriyor. Ancak bu tür davalarda çözüm iki firma arasında bir anlaşmaya varılmasıyla çözülür.

Nvidia CEO'su Jen-Hsun Huang, Intel'in işlemci işini kurtarmak için böyle davrandığını belirtti. Pek çok işlemin CPU yerine GPU'ya yüklenmesi ekran kartlarının önemini arttırırken işlemcinin önemini azaltıyor. İşte bu yüzden Intel CPU-GPU bütünleşik sistemler üzerinde çalışıyor. Nvidia ise elindeki işi Intel'e bırakmaya niyetli değil, uyumlu yeni ürünler üretmeye devam edeceğini belirtiyor.

Okuyucu Yorumları