Intel yongası saniyede 5 DVD iletebiliyor

Intel'in yeni ağ yongası, tek bir saniye içerisinde dünyaları iletmeyi başarıyor...

Saniyede 5 DVD indirmek

Intel mühendisleri saniyede 200 GBit aktarım yapabilen bir ağ-yongası geliştirmeyi başardılar; bunun karşılığı 5 adet tek katmanlı DVD oluyor.

1. Yöntem: Şimdiye kadar opto-elektronik yongalarda kullanılan pahalı galyum-arsenik veya indiyum-fosfat yerine Intel, geleneksel silisyum kullanıyor. Yeni araştırma sonuçları sayesinde bu materyal ile birkaç sene önceye göre daha yüksek iletim hızına ulaşılabiliyor.

2. Yöntem: Intel yonganın içindeki bir ışık huzmesini her biri saniyede 25 GBit veri aktarımı yapabilen sekiz farklı ışın-parçacığına bölüyor ve bunları hedef noktasında tekrar birleştiriyor. Sekiz kere 25 GBit ile toplamda 200 GBit/s veya 25 GB/s hız elde ediliyor ki, bu da 5 DVD'nin (her biri 4,7 GB) içeriğine denk oluyor.

Karşılaştırmak gerekirse en iyi laptoplar bile şu an sadece 1 GBit ağ bağlantısı veya 300 MBit WLAN sunabiliyor. Bugünlerde sadece anakartlarda işlemci ve yonga seti arasında saniyede 20 GB veri aktarımı mümkün olabiliyor.

CHIP Online Yorumu:
Intel senelerdir ağ bileşenleri arasındaki ve içindeki geleneksel elektrik devreleri optik bağlantılar ile değiştirme üzerinde çalışıyor. Optik bağlantıların daha yüksek aktarım hızı, elektromanyetik ve elektrostatik açıdan parazitsiz geniş bant bağlantılar gibi avantajları var. Bu teknoloji günlük kullanıma elverişli ve düşük maliyetli hale geldiğinde bilişim teknolojisinde çok büyük bir zıplama bekliyoruz. Elbette bu birkaç sene daha sürecektir.

Okuyucu Yorumları