Intel’den çevre dostu kurşunsuz çipler

Dünyanın en büyük mikroişlemci üreticisi Intel, çevre dostu kurşunsuz teknolojiye yatırım yapmaya devam ediyor. Intel, dünya kamuoyu ve tüketicilerin çevreye duyarlı teknoloji talebi ve kendi alanındaki lider konumunun gerektirdiği sorumluluk bilinciyle, bu yıl içerisinde kurşun oranı yüzde 95 azalt

Intel’den çevre dostu kurşunsuz çipler

Intel; kurşunsuz teknolojiyle üretilen yerleşik bellekleri 2004’ün ikinci çeyreğinde, mikroişlemci ve chipsetleri de yine 2004’ün üçüncü çeyreğinde lanse edecek. Şirket, ilk kurşunsuz bellek çiplerini geçtiğimiz yıl piyasaya sürmüştü. Intel tarafından imal edilen diğer ürünlerin de bilgisayar üreticilerinin teknoloji değiştirme olanakları el verdiği sürece kurşunsuz hale getirilmesi planlanıyor.

Intel’in bu yeni üretim şeklinde, mikroişlemci imalatında kullanılan kurşunun çoğunluğunu ihtiva eden tuz kristali büyüklüğünde kurşunsuz lehimleme maddesi kullanılıyor. Intel, bir yandan da işlemci imalatında halen ihtiyaç duyulan az çok az miktardaki kurşunun yerini alabilecek bir teknoloji geliştirebilmek için çalışmalarına diğer teknoloji üreticisi firmalarla beraber devam ediyor.

Kurşunsuz teknolojiye geçiş; yapısal, lojistik ve ekonomik kısıtlamalar ve engelleri aşabilmek için sanayi çapına yayılmış büyük bir efor ve işbirliği gerektiriyor. Bu gerekliliğin bilincinde olan Intel, 2000 yılından bu yana dünya çapında kullanılabilecek yeni çözümler üretebilmek için diğer firmalarla ortak çalışmalar yürütüyor. Şirket bu amaçla kendi araştırma merkezlerinde, hizmet verdiği firmaların da üretim süreçlerinde kurşunsuz teknolojiyi uygulayabilmeleri için onlara yol gösterebilecek referans prosedürler geliştirdi. Ancak, bu imalatçı firmaların kendi kurşunsuz üretim işlemlerini ve ürünlerini uygulamaya geçirmek için zamana ihtiyacı olacak ve Intel, bu geçiş sürecinde kurşun/kalay kullanılan ürün imalatına da devam edecek.

“Intel, 2003 yılında milyonlarca kurşunsuz Flash Bellek bileşeni imal etmişti. Bu son lansman ise, Intel’in büyük çaplı CPU ve chipset imalatında kullanacağı tamamen kurşunsuz bir üretim hattı projesi için diğer bir önemli adım olacak.” diyen Intel’in Başkan Yardımcısı ve Montaj Teknoloji Geliştirme Bölümü Direktörü Nasser Grayeli şöyle devam etti: “Intel olarak her zaman müşterilerimizin ve tedarikçilerimizin ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda gerçek ve kalıcı çözümler üretmeyi hedefledik. Bu son girişimle müşterilerimiz, 2004’ün ikinci yarısından itibaren yeni kurşunsuz teknolojiyle tanışma fırsatı bulacaklar.”

Okuyucu Yorumları