Intel’den silikon devrimi

Intel’in Başkanı ve COO’su Paul Otellini, bilgisayar endüstrisinin yönünü değiştirecek ve son kullanıcı ile tüketicilere yeni kullanımlar sağlayacak silikon alanındaki yenilikleri dün Intel Developer Forum’un açılış konuşmasında duyurdu.

Intel’den silikon devrimi

Otellini, mühendisler, yazılım ve donanım geliştiriciler, silikon mimarisi tasarımcıları ve diğer teknoloji endüstrisi liderlerinden oluşan yaklaşık 5.000 kişiye yaptığı konuşmada, birden fazla çekirdek destekli işlemcilerden platform yeniliklerine, geleceğin bilgi ve iletişim endüstrinin büyümesinin yolunu açacak eğilimleri ve teknolojileri tanıttı.

Konuşmasına “Birleşme sonunda gerçekleşti.” diyerek başlayan Otellini, “Bu sonuca, endüstri standartlarının ve yüksek hacimli silikonun, daha fazla insana teknolojiyi kullanma olanağı sağlaması sayesinde varıldı. İletişim ve eğlence endüstrileri dijital teknolojileri benimsedikçe, yeni kullanım alanları yaratıldı; kurumlar ve bireyler teknolojiden kendilerine daha fazla pay çıkardılar.” şeklinde sözlerine devam etti.

Dijital teknolojiyi diğer endüstrilerin de benimsemesi, işlem hızının artmasını ve bu teknolojinin farklı kullanım modeline uyum sağlamak için yeni özelliklere sahip olmasını zorunlu kılıyor. Intel, işlemci performansını artırmanın yanı sıra, verim artışı, bilgisayarda aynı anda birden fazla uygulamayı performans ve verimden ödün vermeden çalıştırabilme, güvenilirlik, yönetilebilirlik, güvenlik ve kablosuzluk gibi bilgi işlem özelliklerini gelistirmeye de önem verdi.

Intel’in daha geniş kapsamlı olan bu hedefinin ana öğesi, birden fazla çekirdek destekli işlemcilerin, şirketin önemli ürün serilerinde yer almasını sağlamak olacak. Zamanla, birden fazla çekirdek destekli teknoloji, daha iyi kullanıcı arayüzlerinin geliştirilmesine, virüsten korunma ve güvenlik programlarının iyileştirilmesine ve tüm sistemde verimin ve performansın artmasına olanak sağlayacak.

Otellini: “Üç yıl önce IDF’de Intel’in, işlevselliği artıracak önemli teknolojiler ve çip tasarım özellikleri geliştireceğini belirttik.” “Hyper-Threading ve Intel® Centrino™ Mobil Teknolojisi, bunun ilk örnekleriydi. Şimdi, bu kullanıcı odaklı yaklaşımı derinleştirirken, yeni ürün serilerimizde birden fazla çekirdek destekli işlemcileri gerçeklemek amacındayız.”

Intel’in Hyper-Threading teknolojisi, birden fazla çekirdek destekli işlemcilere geçişte önemli bir ilk adımdı. Bu, yazılım geliştiricilerini, daha fazla verim için verileri paralel olarak işleyecek uygulamalar geliştirmeye teşvik etti. Sonuç olarak, bugün Intel’in birden fazla çekirdek destekli işlemcilere geçişinden yararlanmayı sağlayacak kadar çok sayıda yazılım ve donanım geliştirici ve tasarım aracı bulunuyor.

Otellini: “Intel’in birden fazla çekirdek teknolojisi, yalnızca iki işlemci çekirdeğini aynı silikon parçasının üzerine yerleştirmekten ibaret değildir.” “Birden fazla çekirdek teknolojisi, geliştiricilerin, eldeki kaynaklardan ve araçlardan yararlanarak son kullanıcılara yeni ve yenilikçi deneyimler sağlamalarına olanak verir.”

Intel’in gelecekteki birden fazla çekirdek destekli ürün serilerine bir örnek olarak, Otellini, yeni nesil Intel Itanium® işlemcileri için Montecito kod adlı tamamen işlevsel olan silikonu tanıttı. Birden fazla çekirdek destekli tasarımına ek olarak, Montecito işlemcisi 1.7 milyardan fazla transistöre ve 24 megabayt önbelleğe sahip. Montecito, Intel’in bu hafta IDF’de gündeme taşıyacağı mobil, masaüstü ve sunucu pazarları için kullanılması muhtemel çoklu çekirdeğe sahip işlemci projelerinden sadece biri.

Intel ayrıca, elektronik aygıtlar için yeni beceriler sağlayacak diğer yenilikçi çip tasarım özellikleri üzerine de çalıştı. Bunlardan biri, gelecekte chipsetlerin tasarımında kullanılacak yeni bir özellik, BT yöneticileri tarafından bilgi işlem kaynaklarının daha iyi yönetilebilmesine izin verecek. Intel Aktif Yönetim Teknolojisi (Intel Active Management Technology - IAMT), el iletişim aygıtlarından sunuculara kadar birçok platformda bilgiyi yönetmek için tasarlanmıştır. Bu teknolojinin BT yöneticilerini, BT bütçelerinin yaklaşık yüzde 80’inin, çalışan verimini artıracak yenilikçi çözümlerden ziyade yönetim kaynakları için kullanıldığı günümüz durumundan kurtaracağı düşünülmektedir.

Intel’in çip tasarımı alanında sağlamayı düşündüğü diğer özellikler arasında sanallaştırma teknolojisi (kod adı Vanderpool Teknolojisi veya VT) de yer alıyor; bu teknoloji, bilgisayarların aynı anda birden fazla işletim sistemi çalıştırmasını ve güvenlik sorunlarının azaltılmasını sağlayacak. Ek olarak, LaGrande (LT) gibi gelecekteki güvenlik teknolojileri, sistem kırıcıların ofis bilgilerine ve kişisel bilgilere erişmesini önlemeye yardımcı olacak ve muhtemel yeni multimedya teknolojileri, masrafların azaltılmasını ve ev ve ofis için yeni beceriler sağlayabilecektir.

Okuyucu Yorumları