Intel’den yeni çift çekirdekli işlemciler

Intel’in yeni işlemcilerini, işlemci ve bilgisayarların diğer parçaları arasında köprü görevi gören yonga setlerini, iletişim yongasını, yazılım ve diğer teknolojilerini birleştiren bu yeni platformlar, son kullanıcıların ve kurumların ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı.

Intel’den yeni çift çekirdekli işlemciler

Intel, ev ve ofis bilgisayarları için iki yeni platformunu piyasaya sundu. Yeni donanım ve yazılım özelliklerine sahip bu platformlar, son kullanıcıların bilgisayar üzerinde aynı anda birden fazla işlemi yerine getirmelerini sağlarken, kurumların da bilgisayar güvenliği ve sistem yönetimini geliştirmelerine imkan tanıyor.

Intel’in ev kullanıcılarının bilgisayarlarda daha fazla eğlence deneyimi yaşaması için geliştirdiği yeni platform; çift çekirdekli – ya da çift beyinli - Intel® Pentium® D işlemcisini ve Intel® 945 Express Chipset ailesini içeriyor ve surround ses, yüksek tanımlı (HD) video ve gelişmiş grafik özelliklerini destekliyor. Bugün son kullanıcılar bilgisayarlarında müzik, video ve fotoğraf gibi dijital içerikleri ile ilgili bir çok işlemi aynı anda gerçekleştirebiliyor. Örneğin, kullanıcı bilgisayarında bir yandan bir TV programını kaydederken, diğer yandan oyun oynayabiliyor. Kullanıcılar evde kuracakları bir ağ üzerinden, Intel Pentium D işlemcisi ve 945 Express Chipset’ine sahip bir bilgisayar ile, ses, video ve oyunlarını aynı anda farklı odalara aktarabiliyor ve ailenin farklı bireyleri tek bir bilgisayar ile aynı anda bu deneyimleri yaşayabiliyor.

Intel, ofis bilgisayarları için ise Profesyonel İş Platformu’nu geliştirdi. Profesyonel İş Platformu, Intel’in sunduğu gelişmiş güvenlik ve yönetim teknolojilerini tek bir çatı altında topluyor ve uygun fiyatta kurumlara sunuyor. Platformun sunduğu yenilikler arasında, IT yöneticilerine, ağ üzerindeki her bilgisayarı izlemelerine ve bilgisayarları kapalı olsa bile bakımlarını yapmalarına imkan tanıyan Intel® Active Management Technology (AMT) de bulunuyor. Örneğin, Intel AMT ile kurumlar, güvenlik yamalarını kurabilecek, bilgisayarın durumu ne olursa olsun sorunları teşhis edebilecek. Profesyonel İş Platformu, yeni Intel® 945G Express Chipseti, isteğe bağlı olarak alınabilen Intel® PRO/1000 PM ağ kartı ve Hyper-Threading (HT) Technology1 600 dizisini destekleyen yeni Intel® Pentium® 4 işlemcisinden oluşuyor. Bunun yanısıra bir çok sistem üreticisi de Intel Stable Image Platform programının bir parçası olarak kurumsal kullancılara yönelik çift çekirdekli bilgisayarları piyasaya sunacaklar.

Intel Dijital Kurumsal Grup Başkan Yardımcısı ve İş İstemcisi Grubu Genel Müdürü Robert Crooke, yeni platformlarla ilgili olarak; “Intel’in yeni ev ve ofis platformları, insanların çalışma, iletişim, eğlence ve oyun anlayışlarını değiştirecek yeni bir bilgisayar döneminin başladığına işaret ediyor. Yeni platformlar, ev ve ofis kullancıları için faklılaştırılmış özelliklere sahip ve bu pazar segmentlerine kullanım kolaylığı sunuyor. “

Surround Ses, Geliştirilmiş Grafik, ve Ev Bilgisayarında Televizyon

Intel’in dijital ev için geliştirdiği platforma dayanan bilgisayarlar, kullanıcıların evde sinema deneyimini yaşamalarına da yardım ediyor. Kullanıcılar, 7.1 surround ses sistemini destekleyen ve bilgisayar ile evin farklı odalarına ve çeşitli cihazlara birden fazla ses akımını gönderme yeteneğine sahip olan Intel® Yüksek Tanımlı Ses sistemine sahip bilgisayarlarda mükemmel bir ses kalitesi yakalayabiliyor.

Yeni Intel® Graphics Media Accelerator (GMA) 950 ile 3D grafik performansını, bir öncekine göre yaklaşık iki katına çıkarıyor. Bilgisayarda canlı renkler ve gelişmiş görüntü kalitesi sunan GMA 950, en son yüksek tanımlı TV biçimi olan 1080i gibi pek çok geniş ekran standardını da destekliyor. GMA 950 ayrıca isteğe bağlı olarak alınabilecek Medya Genişletme Kartına destek veriyor. Bu kart sayesinde ev bilgisayarında televizyon izlemeye, picture in picture özelliğini bilgisayar ekranında kullanmaya, televizyondan kayıt yapmaya, hatta canlı yayın sırasında televizyonu durdurup tekrar başlatmaya olanak veriyor.

İsteğe bağlı olarak alınabilen Intel® Matrix Depolama teknolojisi sayesinde daha da gelişmiş RAID 5 desteği ve daha önceki RAID 0 ve 1 için 10 seviye daha destek sağlıyor. Bu sayede bilgisayarın depolama performansını artıyor ve bilgisayarda faklı sabit disklerde kayıtlı değerli dijital içerikler daha güvenli olarak saklanabiliyor.

Kurumlar için güvenlik, yönetilebilirlik ve işbirliğinde yenilikler

Intel Profesyonel İş Platformu, Intel’in 2 yıl önce duyurduğu Intel Stable Image Platform programının bir parçası. Bu programa göre platformun donanım ve sürücülerinin görüntüsü 12 ay boyunca değişmiyor. Bu özellik sayesinde BT Yöneticileri daha az sayıda konfigrasyonu destekleyebiliyor, bu da masaüstü sistemlerinin yönetimini ve güvenlik yamalarının uygulanmasını kolaştırırken maliyetleri de azaltıyor.

Intel Profesyonel İş Platformu çalışanların işbirliği için yeni yöntemler getiriyor. Intel GMA 950, Intel Yüksek tanımlı Ses ve HT Teknolojisi gibi teknolojilerin birleşmesiyle, yüksek kaliteli video, Internet üzerinden sesli görüşmelerin ve farklı coğrafyalarda iletişim kurulmasının kapılarını açıyor. Intel GMA 950 grafik motorunun Microsoft Windows* işletim sisteminin ‘‘Longhorn’’ kod adlı gelecek nesil ile sunulacak olan grafik özelliklerini de desteklemesi planlanıyor.

Microsoft Windows Başkan Yardımcısı Will Poole, “Microsoft ve Intel, ofis kullanıcılarına tamamen yeni bir deneyim sunmak için birlikte çalışıyor. Windows* XP ile Intel Profesyonel İş Platformu günümüzün iş ortamında gerekli performans ve verimliliği sağlıyor. İleride de Windows için güvenilirliği, güvenliği, işbirliği özelliklerini geliştirmek için, Intel ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” diye beliritiyor.

Intel’in hem ev hem de ofis için geliştirdiği yeni platformları, yüksek hızlı bellek kullanımı ve daha fazla performans sağlayabilen 667 MHz hızında çift kanallı DDR2, daha fazla enerji tasarrufu ve daha sessiz bilgisayarları mümkün kılan Intel Speedstep® Teknolojisi, virüslerin sebep olduğu etkileri azaltmayı sağlayabilen Execute Disable Bit güvenlik özelliği ve daha fazla belek adreslemesini mümkün kılan Intel Extended Memory 64 teknolojisine sahip.

Fiyatlandırma ve bulunabilirlik

Intel bugün geniş kullanım için geliştirdiği çift çekirdekli Intel Pentium D işlemcisini, ve Intel Pentium 4 İşlemci 600 serisinde yeni bir işlemciyi duyurdu. Intel Pentium D 840, 830 ve 820 platformlarının fiyatı, 1.000 adetlik siparişler için sırasıyla 530 USD, 316 USD ve 241 USD; HT Teknolojisini destekleyen Intel Pentium 4 işlemci 670 platformu, 1.000 adetlik sipariş için 851 USD; Intel 945G ve 945P Express Chipset’leri de 1.000 adetlik siparişler için sırasıyla 42 dolar ve 38 USD olarak belirlenmiş.

Okuyucu Yorumları